KAΠITAΛIΣTIKOI KOΛOΣΣOI ΠPOXΩPOYN ΣE MAZIKEΣ AΠOΛYΣEIΣ

KAΠITAΛIΣTIKOI KOΛOΣΣOI ΠPOXΩPOYN ΣE MAZIKEΣ AΠOΛYΣEIΣ

Στα μέσα του Ιανουαρίου η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας.

H εταιρία, επικαλούμενη την παγκόσμια οικονομική κρίση σκοπεύει ως το 2016 να μειώσει την παραγωγή της και να απολύσει 7.500 εργάτες, το 14% επί συνόλου 44.000 εργαζομένων που απασχολεί στη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο προηγουμενα χρόνια η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία έχει απολύσει 4.000 εργάτες.

Τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις της Renault στη Γαλλία έπεσαν κατά 27% και 20% συνολικά το 2012, στις 551.334. Aυτό είναι μέρος της καταρρέουσας ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω ύφεσης και πανευρωπαϊκών μέτρων λιτότητας. Η εταιρεία σήμερα έχει σε διάφορες χώρες 120.000 εργαζόμενους.

Υπό τις απειλές και τον εκβιασμό μαζικών απολύσεων και κλεισίματος ολόκληρων εργοστασίων, η Renault «διαπραγματεύεται» με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η εταιρεία επιθυμεί να βγάλει επιπλέον 65 εκατομμύρια ετησίως αυξάνοντας τις ώρες εργασίας στα εργοστάσια της κατά 6,5%. Μέσα στις προτάσεις της εταιρείας επίσης είναι και η περικοπή των υπερωριών στο 10% από το 25% που είναι σήμερα. Τα συνδικάτα έχουν πραγματοποιήσει στάσεις εργασίας αλλά χωρίς να απευθυνθούν στους εργάτες στις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας για μια κοινή πάλη. H ρεφορμιστική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ενθαρρύνει τους εργοδότες να οξύνουν την επίθεση τους εναντίον της εργατικής τάξης. Επίσης η εταιρεία προσπαθεί να φέρει σε σύγκρουση τους εργάτες της στη Γαλλία με τους εργάτες της στην Ισπανία.

Όλα αυτά τα μέτρα, που έχουν φυσικά και τη στήριξη της γαλλικής καπιταλιστικής κυβέρνησης, έχουν ως στόχο την αύξηση της «οικονομικής αποδοτικότητας» και ανταγωνιστικότητας της Renault. Άλλωστε η κυβέρνηση βλέπει ως θετικό βήμα τη συμφωνία για την «εργασιακή ασφάλεια» που συνάφθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου μεταξύ του γαλλικού ΣΕΒ και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλλουν μεγαλύτερη ευελιξία και να καταστρέψουν κάθε κατάκτηση «εργασιακής ασφάλισης» για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του γαλλικού καπιταλισμού σε βάρος φυσικά των εργατών.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό μοιράζεται με την μπουρζουαζία τις εθνικές «προοπτικές» της προσπαθώντας να καταστήσει τη γαλλική βιομηχανία πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως σε βάρος της εργατικής τάξης. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η επαναστατική πάλη των ίδιων των εργατών προς όλους αυτούς που τους κρατούν γονατιστούς από δεξιά και «αριστερά».

ΑΠΟΛΥΣΕIΣ ΣΤΗΝ AMERICAN EXPRESS

H American Express ανακοίνωσε ότι απολύει 5.400 εργαζόμενους, το 8,5% της εργατικής της δύναμης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της «ανοικοδόμησης» της εταιρείας που βασίζεται στην αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω κινητών, με σκοπό τη μείωση του «λειτουργικού κόστους» της εταιρείας κάτω από το 3% του ετήσιου εισοδήματος.

Οι χαμένοι στην υπόθεση είναι οι εργαζόμενοι που έκαναν συναλλαγές μέσω τηλεφώνου. Επίσης απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό λαμβάνουν χώρα και στην Global Business Travel που προσπαθεί να μειώσει το προσωπικό που ταξιδεύει για να συναντήσει πελάτες. Τα σχέδια «ανοικοδόμησης» απαιτούν περισσότερες εικονικές συναντήσεις με τους πελάτες. Οι μειώσεις προσωπικού (απολύσεις) έχουν διεθνή χαρακτήρα κατά τους εκπροσώπους των παραπάνω εταιρειών. Αυτοί που χάρηκαν με τις απολύσεις ήταν μόνο οι επενδυτές με τις μετοχές των παραπάνω εταιρειών να έχουν ανοδική πορεία στα χρηματιστήρια. Επίσης, η Μόργκαν Στάνλεϋ έχει ανακοινώσει σχέδια για την περικοπή 1600 θέσεων εργασίας κυρίως στον τομέα των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Συνολικά, οι επιχειρήσεις στη Wall Street ανακοίνωσαν σχέδια για απολύσεις 38.135 εργαζομένων από τους 63.624.

Άλλες εταιρείες που απολύουν είναι η Boeing που απολύει 160 στο εργοστάσιο της στο Τέξας, το 40% του εργατικού δυναμικού της εκεί. Μετά την ανακοίνωση των απολύσεων οι μετοχές της εταιρείας έφθασαν τα 77,09 δολάρια. Επίσης η Campel Soup θα απολύσει 290 το Φεβρουάριο και 470 τον Ιούλιο, κλείνοντας το 125 ετών εργοστάσιό της στην Καλιφόρνια. H Time Warner θα απολύσει 770 άτομα, γλιτώνοντας κατά την εταιρεία 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η ίδια εταιρεία πάγωσε και τις αυξήσεις μισθών για 8.000 εργαζομένους το 2013.

Επίσης ένα άλλο φαινόμενο που γίνεται ολοένα και πιο συχνό είναι ο τεράστιος αριθμός υποψηφίων που εμφανίζονται για μικρό αριθμό θέσεων εργασίας και στις Η.Π.Α. Η US Airways ζητούσε 450 αεροσυνοδούς και έλαβε 16500 αιτήσεις το Νοέμβριο. Η Delta Air Lies επίσης ανακοίνωσε 300 νέες θέσεις εργασίας και υπήρξαν 22500 υποψηφιότητες.

Νέα Προοπτική τεύχος#544# Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013