Κάλεσμα για μια Έκτακτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση

Κάλεσμα για μια Έκτακτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση

Πού πάει η Ευρώπη;


Οι επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου του 2019 πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο στάδιο στην συνεχιζόμενη κρίση και τη διαδικασία αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεπώς οι θεσμοί της ΕΕ θα είναι πιο κατατεμαχισμένοι παρά ποτέ.
Τα δύο παραδοσιακά αστικά πολιτικά μπλοκ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία για δεκαετίες, οι Κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες και οι Κεντροδεξιοί/Δεξιοί, αντιμετωπίζουν μια δραματική κατάρρευση της επιρροής τους εξαιτίας των δρακόντειων νεοφιλελεύθερων μέτρων «λιτότητας» που επέβαλλαν στις λαϊκές μάζες, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Ακολουθούν τώρα τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα που οδήγησε στην σχεδόν ολοσχερή διάλυσή του.
Η κρίση αξιοπιστίας του αστικού πολιτικού συστήματος πυροδοτείται από την συνεχιζόμενη, παρατεινόμενη και ακόμα άλυτη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει δουλειές, μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα και βιοτικά επίπεδα, δημιουργώντας εκατομμύρια άνεργων και φτωχοποιημένων ανθρώπων. Το αποτέλεσμα είναι η απειλητική άνοδος της Άκρας Δεξιάς, περιλαμβάνοντας ανοιχτά φασιστικούς σχηματισμούς, που προσπαθούν δημαγωγικά να εκμεταλλευτούν και να αποπροσανατολίσουν την λαϊκή απόγνωση προς τους υπέρ-αντιδραστικούς τους σκοπούς.
Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που έχουν επιβάλλει το βάρος της κρίσης στις λαϊκές μάζες, οι ένοχοι για την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, καλούν τώρα για υποστήριξη στις εκλογές ενάντια στο τέρας του Φρανκεστάιν που οι ίδιοι κατά πρώτο λόγο έχουν παράγει. Τούτη είναι μια συνταγή καταστροφής. Η Άκρα Δεξιά και ο φασισμός πρέπει να πολεμηθούν πρωταρχικά με τις μεθόδους της ταξικής πάλης, με την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και την άμεση δράση στους δρόμους, όχι ψηφίζοντας τους πολιτικούς εκπροσώπους του καπιταλισμού, ο οποίος στην παρακμή του παράγει την φασιστική βαρβαρότητα. Το κίνημα της εργατικής τάξης είναι η μόνη δύναμη ικανή να μπλοκάρει τον δρόμο στην Λεπέν, τον Σαλβίνι, τον Γκόλαντ, τον Στράσε, τον Βίλντερς, τον Όρμπαν, ή τους Ναζί της «Χρυσής Αυγής». Το σύνθημά μας είναι «No passaran! – Δεν θα περάσουν!».
Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2007-2008 έχει μια καταστροφική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλο το ιμπεριαλιστικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Από την κρίση της ευρωζώνης στο χάος του Brexit, η Ευρώπη διασπάται ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο, ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, σύμφωνα με αντίθετα εθνικά καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά ανταγωνιστικά συμφέροντα. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και ο διεθνής εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ του Τραμπ, την Κίνα και την ΕΕ έχουν την πιο καταστροφική επίδραση στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Ευρώπη-Φρούριο υψώνει τείχη ενάντια στους πρόσφυγες καταδικάζοντάς τους σε πνιγμό στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ή να είναι φυλακισμένοι σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα λεγόμενα «hot spots». Και την ίδια στιγμή, παρόλο που χρησιμοποιεί την αποκαλούμενη «μεταναστευτική ή προσφυγική κρίση» σαν εξιλαστήριο θύμα, καταδικάζει τους ίδιους τους πολίτες της στην κοινωνική μιζέρια. Στα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, όπως και στα διασπασμένα, φτωχοποιημένα Βαλκάνια που έχουν μετατραπεί σε ένα μάτσο προτεκτοράτων της Ε.Ε και των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ, η πολιτική της περικύκλωσης και απομόνωσης προς την Ρωσία που προωθείται από τον ιμπεριαλισμό και το επακόλουθο αδιέξοδο ανάμεσα στους δύο δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες που απειλούν με πόλεμο και καταστροφή, πολύ πιο πέρα από τον υβριδικό πόλεμο που ήδη εξελίσσεται στην περιοχή του Ντονμπάς.
Οι εργάτες και τα λαϊκά κινήματα αντιστέκονται και δεν θα παραδοθούν. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία όπως και το μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ουγγαρία ενάντια στο «νόμο της σκλαβιάς» του Όρμπαν είναι τα πρώτα σημάδια μιας νέας φάσης στους κοινωνικούς αγώνες. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος πρόκειται σύντομα να γίνει το μείζον επίκεντρο της παγκόσμιας ταξικής πάλης.
Η καταιγίδα έρχεται και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτήν! Όλοι εμείς που αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα και πολεμάμε τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, εργάτες, νεολαία, διανοούμενοι, αριστερές οργανώσεις και κόμματα, κοινωνικά κινήματα, πρέπει να έρθουμε μαζί, να συζητήσουμε τους τρόπους και τα μέσα για την αντεπίθεσή μας, να αντιτεθούμε σε οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στον εθνικισμό και τον σωβινισμό, για μια διεθνιστική σοσιαλιστική διέξοδο από το επιθανάτιο τέλος του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού.
Το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο Κριστιάν Ρακόφσκυ και η διαδικτυακή ιστοσελίδα RedMed έχουν με συνέπεια παλέψει και παλεύουν να φέρουν μαζί διεθνιστικές μαχητικές δυνάμεις κοινωνικής απελευθέρωσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις κυρίαρχες τάξεις, να υψώσουν την σημαία για μια σοσιαλιστική ενοποίηση της περιοχής μας, στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και διεθνώς. Τώρα, σε αυτήν κρίσιμη πολιτική συγκυρία, την παραμονή την Ευρω-εκλογών, οργανώνουμε μια Ευρωπαϊκή Συνάντηση στις 4ης Μαίου 2019, στην Αθήνα, την Ελλάδα, κάτω από τον τίτλο «Που πηγαίνει η Ευρώπη;». Πρέπει να συζητήσουμε την κατάσταση, να προχωρήσουμε για μια κοινή στρατηγική και ένα σχέδιο κοινών δράσεων για να προετοιμαστούμε για τις ιστορικές ταξικές αναμετρήσεις μπροστά μας.
Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κριστιάν Ρακόφσκυ» Ιστοσελίδα RedMed
Απρίλιος 2019