Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας
στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μ.μ.)

Τέσσερα εργατικά σωματεία, το γνωστό για τους αγώνες του σωματείο των ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ, ο σύλλογος εργαζομένων στο ΤΕΕ, ο σύλλογος δασκάλων Ανατ. Αττικής “Κ. Σωτηρίου” και ο σύλλογος εργαζομένων ΕΛΓΟ παίρνουν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον αντιδραστικό, αντεργατικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κάλεσμά τους αναφέρει:

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από το πλήγμα που δέχτηκε ο κόσμος της εργασίας με την ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη, την κατάργηση του 8ωρου, του δικαιώματος της απεργίας, τη σύνθλιψη της συνδικαλιστικής δράσης. Παρόλα αυτά, την ώρα που η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αφήνει διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε αυτή την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, ο αγώνας της e-food και των εκπαιδευτικών θέτει ξανά το ζήτημα στη βάση του ανεξάρτητου από κράτος και εργοδοσία ταξικού αγώνα.

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δυστοπική με τους μισθούς να εξανεμίζονται από την ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού, τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες που αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που τους παρέχει με νομοθετήματα η κυβέρνηση, με το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται ασύδοτα στους ιδιώτες και με τη λογική του κέρδους να διαβρώνει και να απονεκρώνει κάθε κοινωνική κατάκτηση. 

Ο αγώνας κατά του ν/σ Χατζηδάκη μετά την ψήφισή του, στην ουσία έχει εγκαταλειφθεί από τις δυνάμεις που τον Ιούνιο ανέστειλαν προκηρυγμένες απεργίες ενώ σήμερα παρά τις στεντόρειες διακηρύξεις τους, κατέληξαν σε μια απόφαση για κατακερματισμένα απογευματινά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη. Η ίδια πολιτική λογική που ευθύνεται για την εγκατάλειψη εμβληματικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης τον Ιούνιο, σήμερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, επαναλαμβάνεται οδηγώντας τον αγώνα σε αδιέξοδο. 

Συναδέλφισσες/οι,

Ο νέος νόμος μας απαλλοτριώνει από κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που αποτυπώθηκε στην εργατική νομοθεσία από τον ταξικό – κοινωνικό αγώνα. Τα νομικά προσκόμματα στη λειτουργία του συνδικαλισμού, στο δικαίωμα της απεργίας και της περιφρούρησής της ισοδυναμούν με πλήρη απαγόρευση. Ο αγώνας όμως για την κατάργηση του νόμου δεν μπορεί να έχει ελπίδες επιτυχίας αν δεν υπάρξει παράλληλα και ο απολογισμός του αγώνα που έγινε, αν δεν κατανοηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, που επέτρεψαν την ανώδυνη για την κυβέρνηση υπερψήφισή του ώστε να ξεπεραστούν. 

Καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα, κάθε εργαζόμενο/η ή άνεργο/η, αγωνιστή και αγωνίστρια, που έχει συνειδητοποιήσει ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας βγάλει από αυτόν τον καταστροφικό κλοιό και να ανοίξει δρόμο προς την ανατροπή του, είναι ο δικός μας ανεξάρτητος αγώνας, να συμμετέχει στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μ.μ.), με σκοπό να συζητήσουμε όλα αυτά τα επείγοντα θέματα με επίκεντρο την επικείμενη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και τον τρόπο που οι ανεξάρτητες ταξικές δυνάμεις θα απαντήσουν!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΝ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ “Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ