"ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ"

 

 

Βόλος

Με κεντρικό σύνθημα “Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στις 19 Δεκέμβρη, εκδήλωση της πρωτοβουλίας ενάντια στους πλειστηριασμούς, με στόχο τη σχετική ενημέρωση των πολιτών και την οργάνωση δράσεων στις γειτονιές.

Τόσο οι  ενημερώσεις από τους δύο ομιλητές όσο και η συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξαν το αδιέξοδο που επιβάλουν κράτος και κεφάλαιο στις πλάτες των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για την υπεράσπιση των βασικών όρων διαβίωσης.

Ο ομιλητής Γ. Αγγέλης, οικονομικός αναλυτής, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που συνεργαζονται άψογα με την κυβερνηση, συνέδεσε ιδιωτικά χρέη (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) με τα κεφάλαια που χρειάζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιβιώσει. Στο στόχαστρο αυτού του συστήματος μπαίνει τόσο η στέγαση όσο και η εργασία, βασικοί όροι διαβίωσης, των ανθρώπων της εργατικής τάξης που ενώ τίθενται στην  άνεργια/ ελαστική εργασία ή στη χαμηλότερη σύνταξη πρέπει να ρευστοποιήσουν ό,τι μέχρι τώρα έχουν αποκτήσει δίνοντάς τα πίσω ως χρέη στην τράπεζα. Εργατική τάξη και τράπεζες αποτελούν δύο κόσμους συμφερόντων ασυμβίβαστων, που η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της απαλλοτρίωσης των τελευταίων μέσω της πράξης “Η αυτοί ή εμείς”.

Η ομιλία της Δέσποινας Ζιάνου, δικηγόρου,  κατέδειξε,  πάλι μέσω μιας αναδρομής, από το 2010, στις νομοθετικές, κυρίως, ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη 3869/2010, ότι κυβέρνηση – τροϊκάνοι – τράπεζες αδυνατούν να κατοχυρώσουν την πρώτη κατοικία. Ειδικά από το 2015 και μετά η προστασία αυτής δεν υφίσταται αφού οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτόν όλο και “στενεύουν” ενώ οι τροποποιήσεις, οι παραδοξότητες αυτών,  τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που επιβάλλονται με την παράλληλη αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας οδηγούν πολύ ευκολα στην εκτέλεση πλειστηριασμών.

Η συζήτηση μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων υπήρξε καταλυτική στην κατανόηση ότι η ζωή, όλοι οι βασικοι όροι διαβίωσης, βρίσκονται μόνο στα δικά μας χέρια, τα χέρια της εργατικής τάξης που πρέπει να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ανοίξει το δρόμο της χειραφέτησής της.