του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ο προσφυγικός καταυλισμός προσφύγων στη Λέσβο είναι το στρατόπεδο που πριν λίγο καιρό εγκαινίασε ο Μηταράκης με… καμάρι. Φτιάχτηκε σε αντικατάσταση της Μόριας που κάηκε.

Αυτή τη φορά το Καρα Τεπέ ήλθε στη δημοσιότητα όχι από τα ποτάμια και τις λίμνες νερού που το πλημμύρισαν. Ήλθε στη δημοσιότητα από ένα άθλιο, βάρβαρο και κακουργηματικό περιστατικό με το βιασμό τρίχρονου παιδιού. Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων κατήγγειλε το περιστατικό, καταγγέλλοντας συγχρόνως την ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του χρηματοδότη του έργου της αθλιότητας). «Το σίγουρο είναι ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Ε.Ε είναι τεράστιες ακόμα και για αυτό το τρισάθλιο περιστατικό» αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού και συνεχίζει. «Όταν εγκλωβίζεις ανθρώπους χωρίς στοιχειώδεις παροχές διαβίωσης, χωρίς νερό, χωρίς περίθαλψη, δίπλα στη θάλασσα, το κρύο και τα λασπόνερα. Όταν με πολιτική περηφάνεια ανακοινώνεις τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και γκέτο οι ειδήσεις που θα μαθαίνουμε θα είναι για βιασμούς, ξυλοδαρμούς και εξαθλίωση». 

Αυτή είναι η κριτική των αριστεριστών, θάλεγαν οι επίσημοι και τα στομωμένα με ευρώ παπαγαλάκια τους. Όμως, ας διαβάσει κανείς τις δηλώσεις όχι ενός αριστεριστή αλλά του υπουργού της γερμανικής κυβέρνησης Μίλερ για την κατάσταση που επικρατεί στο Καρά Τεπέ. Και ας κρίνει. Το άρθρο της Ντόυτσε Βέλλε έχει τίτλο:

«Γερμανική κριτική για την κατάσταση στο Καρά Τεπέ» και στον υπότιτλο σημειώνει ότι «Η κατάσταση είναι χειρότερη από καταυλισμούς στην Αφρική, δηλώνει ο υπουργός Μύλερ».

Το άρθρο γράφει ότι: «Δριμύτατη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ άσκησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ. Μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό κανάλι RTL/ ntv τόνισε ότι “είναι όντως ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ΕΕ που δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής, παρά την φωτιά πριν λίγους μήνες στη Μόρια, να δημιουργήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι πράγματι ανθρώπινες.” Ο κ. Μίλερ που είναι αρμόδιος υπουργός για τη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι χειρότερη από αυτή σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική.

Επανειλημμένα στο παρελθόν ο πολιτικός της [δεξιάς] χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) είχε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και έχει προτρέψει τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ουκ ολίγες φορές έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επίσης ανήκει στο CSU. Σε αντίθεση με τον Γκερντ Μίλερ ο κ. Ζεεχόφερ απορρίπτει μεμονωμένες γερμανικές πρωτοβουλίες στο προσφυγικό και επιμένει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Όπως όμως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρχές της εβδομάδας, οι προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου δεν επέφεραν αποτελέσματα.

Το κείμενο σημειώνει ότι 240 Γερμανοί βουλευτές καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου), στο ίδιο μέσο αναδημοσιεύεται άρθρο της μεγάλης –δεξιάς φιλελεύθερης- εφημερίδας Süddeutsche Zeitung  με τίτλο  «Σε 1.500 σελίδες η ντροπή της Ευρώπης». Το άρθρο αναφέρεται στις επαναπροωθήσεις, τα παράνομα pushbacks και την κακομεταχείριση που υφίστανται εκατοντάδες πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και… βεβαίως στην Ελλάδα.

«Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμεύουν ως μέσο αποτροπής. Κάθε εικόνα λάσπης και δυστυχίας από τους καταυλισμούς προσφύγων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο: μείνε μακριά. Η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ένας εφιάλτης. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει επίσης την πολιτική της αποτροπής με pushbacks, με την παράνομη απώθηση προσφύγων. Τους εγκαταλείπει [στη θάλασσα, Θ.Κ.]. Οι ευρωπαϊκές νομικές αξίες καταπατώνται, τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να παραμείνει έτσι η κατάσταση. Όχι μόνο οι ηγέτες, αλλά και η κοινωνία των πολιτών και οι εκκλησίες πρέπει να ασκήσουν ξανά πίεση για να τερματιστεί αυτή η αφόρητη κατάσταση. Χωρίς κράτος δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη και χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα για όλους, οι υποσχέσεις της δημοκρατικής κοινωνίας των πολιτών είναι άχρηστες. Αδειάστε τους καταυλισμούς, κατανείμετε τα άτομα, εάν είναι απαραίτητο σε μια μικρή ομάδα πρόθυμων στην Ευρώπη. Γίνεται».  

H εφημερίδα αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από εντολή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μαύρη Βίβλος των Pushbacks» είναι ο τίτλος.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται συμπεριλαμβάνουν 12.654 άτομα που απωθήθηκαν και αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην πράξη. Η Μαύρη Βίβλος τεκμηριώνει λεπτομερώς τα αλυσιδωτά  pushbacks που εκτελούνται. Τις παράνομες μεταφορές από την Ιταλία ή την Αυστρία μέσω της Σλοβενίας και της Κροατίας και κατά μήκος της αχρηστευμένης Βαλκανικής Οδού προς τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η συμπεριφορά των συνοριοφυλάκων. Η έκθεση του δικτύου BIVM κάνει λόγο για “ατελείωτες αναφορές ανελέητης, σαδιστικής και εξευτελιστικής βίας που θυμίζει βάναυσες δικτατορίες”. Επιπλέον, η κατάσταση το 2020 επιδεινώθηκε: «Είναι σπάνιο να μην περιλαμβάνεται μία ή περισσότερες μορφές κακοποίησης σε ένα pushback. Στην Κροατία και στην Ελλάδα πλήττονται σχεδόν στο 90% των τεκμηριωμένων περιπτώσεων».

Κατά παράξενο τρόπο η FAZ αφιερώνει ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ και για τη… Σπιναλόγκα, το κρητικό νησάκι – τόπο εξορίας και θανάτου των ασθενών με λέπρα.

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ιατρική θεραπεία έγινε όλο και καλύτερη και τελικά το αντιβιοτικό, αντιφλεγμονώδες δαψόνη πέτυχε πειστικά αποτελέσματα θεραπείας. Οι πρώτοι ασθενείς επετράπη να φύγουν από το νησί. Η λέπρα δεν ήταν πλέον θανατική ποινή και κανένας λόγος να αφήσεις την παλιά σου ζωή πίσω για πάντα. Το 1957 η Σπιναλόγκα έκλεισε τελικά ως ένας από τους τελευταίους σταθμούς λέπρας στην Ευρώπη…».

Η Σπιναλόγκα είναι τώρα δημοφιλής τόπος τουριστικών επισκέψεων. Το στίγμα της όμως παραμένει. Το στίγμα της λέπρας του αστικού πολιτισμού. Το ίδιο λεπρός και βάρβαρος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων, των κυνηγημένων απ’ τους πολέμους, την φτώχεια, την πείνα, την οικολογική καταστροφή χωρών ολόκληρων στην Ασία, στην Αφρική, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αν το λεγόμενο φρούριο-Ευρώπη των 500 και άνω εκατομμυρίων κατοίκων, του πιο πλούσιου μέρους του πλανήτη δεν μπορεί να υποδεχθεί και να περιθάλψει ελάχιστα εκατομμύρια αιτούντες άσυλο, σημαίνει ότι είναι αγιάτρευτα ασθενής. Δεν είναι μόνο χτυπημένη από τον Covid-19, είναι χτυπημένη από τον ιό της παρακμής και του θανάτου. Και πρέπει να φύγει. Μαζί της και η καπιταλιστική Ελλάδα των Μητσοτάκηδων, Μηταράκηδων και Αδώνηδων και όλων των φασιστοειδών που επισείουν την απειλή αλλοίωσης της καθαρότητας του… ελληνικού αίματος αναπολώντας τα ναζιστικά διδάγματα.

* Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα των συντακτών