του Δημήτρη Γεωργίου*

Αρκετό χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο Covid-19, ακόμη και ύστερα από ένα χρόνο, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως δείχνει νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό ”Nature Medicine”, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία από την εμφάνιση νέων καρδιολογικών προβλημάτων σε 153.760 ανθρώπους που μολύνθηκαν από κορωνοϊό, από 5,6 εκατομμύρια που δεν είχαν μολυνθεί και από άλλα 5,9 εκατομμύρια προ πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι ένα χρόνο μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 οι αναρρώσαντες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα κατά 63%, για καρδιακή αρρυθμία κατά 69%, για εγκεφαλικό κατά 52%, για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 72% και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για θανατηφόρο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί και αρρωστήσει από κορωνοϊό.

Ο κίνδυνος αυτός αφορά και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας, καπνιστές και μη, διαβητικούς και μη. Η πιθανότητα των καρδιολογικών προβλημάτων ήταν ανάλογη με την βαρύτητα που είχε εκδηλωθεί η νόσος.

Οι καρδιολόγοι του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ερευνών επισημαίνουν ότι “τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά… χειρότερα του αναμενομένου. Όλες αυτές είναι πολύ σοβαρές διαταραχές. Αν νόμιζε κανείς ότι η Covid είναι σαν την γρίπη, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι σίγουρα δεν είναι”.

”Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μακρόχρονη βλάβη στην καρδιά και στα αγγεία. Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα”, αναφέρει ο κλινικός επιδημιολόγος Ζιγιάντ Άλι του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται η βλάβη σε βάθος χρόνου παραμένει αδιευκρίνιστος. Πιθανόν να προκαλείται φλεγμονή στα επιθηλιακά κύτταρα στο εσωτερικό του καρδιαγγειακού συστήματος ή να οφείλεται σε απ’ ευθείας επίθεση του ιού στο μυοκάρδιο και μία τρίτη εκδοχή είναι η αύξηση των επιπέδων των κυτταροκινών.

Πρέπει λοιπόν όσοι νόσησαν από τον ιό να προσέχουν την υγεία τους και να απευθύνονται σε ειδικό γιατρό αν νοιώσουν συμπτώματα όπως πόνο, ταχυκαρδία, οίδημα στα άκρα κ.λπ.

Μια δεύτερη αμερικάνικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό ”British Medical Journal” και αφορούσε 133.366 άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν ένας στους τρεις (για την ακρίβεια 32%) εμφάνισε στη συνέχεια ένα νέο πρόβλημα υγείας σε καρδιά, νεφρούς, πνεύμονες, ήπαρ, ψυχική υγεία και χρειάστηκε ιατρική παρακολούθηση.

* Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι Καρδιολόγος