Kαρκινοπαθής Παλαιστίνιος πεθαίνει στις φυλακές του Ισραήλ δεμένος με χειροπέδες!

Bassam al-Sayeh ετών 47

Ο Παλαιστίνιος Bassam al-Sayeh είναι ο τελευταίος Παλαιστίνιος φυλακισμένος που χάνει τη ζωή του στις ισραηλινές φυλακές.
Ο Sayeh πέθανε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το βράδυ, σε ηλικία 47 χρονών. Kαταγόταν από τη Ναμπλούς στα βορειοδυτικά της Δυτικής Όχθης της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
O Sayeh ήταν ένας από τους πιο σοβαρά αρρώστους Παλαιστινίους φυλακισμένους. Yπέφερε για χρόνια από λευχαιμία και καρκίνο των οστών. Υπέστη καρδιακή προσβολή στα τέλη Ιουλίου του 2019 και, επίσης, παρουσίασε πνευμονική συμφόρηση, οίδημα, φλεγμονή του ήπατος και τέταρτου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Sayeh είναι ο 221ος Παλαιστίνιος κρατούμενος που πεθαίνει στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές.
Με την πρόσθετη επιδείνωση της καρδιάς του τους τελευταίους μήνες, λειτουργούσε μόλις στο 15% της δύναμής της. Πριν συλληφθεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στις 8 Οκτωβρίου 2015, δούλευε για την εφημερίδα “Falasteen” στη Δυτική Όχθη. Kατηγορήθηκε για την οργάνωση παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης κατά του παράνομου ισραηλινού συνοικισμού Itamar κοντά στο χωριό του Beit Furik. Eμφάνισε συμπτώματα καρκίνου το 2009, κατά τη διάρκεια πολιτικής κράτησής του από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠA)· προηγουμένως είχε περάσει περίπου 3 χρόνια σε φυλακές της ΠΑ και ενάμισι χρόνο στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές.
Όλες οι παλαιστινιακές πολιτικές δυνάμεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης των ισραηλινών πολιτικών ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης των Παλαιστινίων φυλακισμένων. Το κίνημα των Παλαιστινίων φυλακισμένων κήρυξε τριήμερο πένθος για τον Sayeh, δηλώνοντας ότι «θεωρούμε τη σιωνιστική κατοχή και τη διοίκηση των φυλακών πλήρως και άμεσα υπεύθυνη για το μαρτύριο του al-Sayeh, λόγω ιατρικής αμέλειας εις βάρος του και της πολιτικής του αργού θανάτου.»
Το κίνημα των φυλακισμένων ανακοίνωσε ότι όλα τα τμήματα των φυλακών θα κλείσουν και τα γεύματα θα επιστραφούν στη μνήμη του Sayeh. Σε μια δήλωση, οι φυλακισμένοι σημείωσαν ότι: «ο μάρτυρας κρατούμενος Bassam Sayeh παρέμεινε δεμένος με χειροπέδες, στα χέρια και τα πόδια, παρά την ασθένειά του μέχρι το μαρτυρικό του θάνατο.»
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εξέδωσε μια δήλωση, λέγοντας ότι «αυτό το τελευταίο έγκλημα θα πρέπει να παρακινήσει όλους να στηρίξουν τους κρατούμενους και να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές αργής εκτέλεσης που εφαρμόζει ο κατακτητής εναντίον δεκάδων άρρωστων κρατουμένων». Aπηύθυναν επίσης έκκληση για μία ημέρα απεργίας και διαμαρτυρίας για να θρηνήσουν για τον Sayeh και να υποστηρίξουν τους φυλακισμένους που αγωνίζονται για την ελευθερία.
Το Λ. Μέτωπο καταδίκασε επίσης διεθνή θεσμικά όργανα, ειδικά τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για το ότι απέτυχε να αναλάβει δράση και να καταδικάσει την ισραηλινή κατοχή ως υπεύθυνη για τις παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού. «Αν είχαν ληφθεί σοβαρά αποτρεπτικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο, η κατοχή δε θα τολμούσε να συνεχίσει τα εγκλήματά της ενάντια στο κίνημα των κρατουμένων.»
Η Παλαιστινιακός Σύλλογος Φυλακισμένων εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι οι παραβάσεις εναντίον των κρατουμένων, ιδίως η ιατρική αμέλεια όπως στην περίπτωση του Bassam al-Sayeh, «θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να καταστεί η ηγεσία της ισραηλινής κατοχής υπόλογη για τα θεσμοθετημένα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των κρατουμένων μας από διάφορους κακόβουλους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης ιατρικής αμέλειας.»
Οι Επιτροπές Υγείας επανέλαβαν αυτό το αίτημα, λέγοντας ότι «τα εγκλήματα κατά του κρατουμένου Bassam Sayeh και τα εγκλήματα εναντίον όλων των κρατουμένων που βρίσκονται στα χέρια των ανακριτών και των δεσμοφυλάκων είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που απαιτούν δράση και δίωξη σε διεθνή δικαστήρια. Η περίθαλψη των ασθενών κρατουμένων από τις κατοχικές δυνάμεις είναι απλώς μια πολιτική αργής εκτέλεσης που απαιτεί απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στερούνται τα ελάχιστα για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση.»
Υπάρχουν περίπου 700 άρρωστοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 160 είναι σοβαρά άρρωστοι με χρόνιες παθήσεις που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία. Oι 25 πάσχουν από καρκίνο.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun θρηνεί την απώλεια του Bassam Sayeh. Η ζωή του δε χάθηκε μόνο απ’ τον καρκίνο, αλλά από τη συστηματική κακοποίηση, κακομεταχείριση και παραμέληση. Σημειώνουμε ότι ο θάνατός του αποτελεί μέρος της συστηματικής βίας, της ιατρικής κακομεταχείρισης και κακοποίησης στις ισραηλινές φυλακές. Το κράτος του Ισραήλ έχει την πλήρη ευθύνη για το θάνατο του Bassam al-Sayeh και πρέπει να λογοδοτήσει. Καλούμε όλους τους υποστηρικτές της δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη να οργανώσουν και να απαιτήσουν ελευθερία και δικαιοσύνη για τους περίπου 6.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές – και ελευθερία και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.
9 Σεπτεμβρίου 2019
μετάφραση Γιαν. Σιμ.