Με ανακοίνωσή τους η Πρωτοβουλία Εργαζομένων του ΕΚΠΑ καταδικάζουν την εισβολή Αστυνομίας στην Πρυτανεία για να “σπάσουν” την κατάληψη. Η ανακοίνωση αναφέρει:
Το πρωί της Τετάρτης 30 Μαρτίου γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακό χώρο, στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Η επιχείρηση έθετε λήξη στη κατάληψη του κεντρικού κτηρίου από φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες και αλληλέγγυους/ες που ξεκίνησε στις 13/03 και αφορούσε διεκδικήσεις για την επαναφορά του Ασύλου, την κατάργηση του ν. 4777 και του νέου νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια, την κατάργηση του ΠΔ 85/2022 που υποβάθμιζε τα καλλιτεχνικά πτυχία καθώς και την διαμαρτυρία τους απέναντι στο κρατικό έγκλημα των Τεμπών.
Η εισβολή ακολούθησε την ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στις 29/3 που είχε καλέσει ανοιχτά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (ΠΡΟ.ΠΟ.) να αναλάβει δράση, ζητώντας «επιμόνως την άμεση παράδοση του Κτηρίου».
Καμία εντύπωση δεν προξενεί που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ σχεδιάζει παρέα με τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο (γνωστό για τις “ευαισθησίες” του σε ό,τι αφορά τη συγκάλυψη κάθε αστυνομικής βαρβαρότητας) την καταστολή της κατάληψης που λάμβανε χώρα στην Πρυτανεία. Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ άλλωστε είχε συνεργαστεί πολλάκις και με άλλες κυβερνήσεις σε επιχειρήσεις καταστολής και εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορους χώρους του Ιδρύματος (δεν ξεχνάμε ποτέ την πρώτη εκκένωση της Πρυτανείας το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ) με πιο πρόσφατη τις φοιτητικές εστίες στην Α’ ΦΕΠΑ το Δεκέμβριο του 2020. Ο προηγούμενος υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης, είχε o ο ίδιος αποκαλύψει τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές στην τότε εισβολή και ο νυν υπουργός είχε τονίσει ότι καμιά κίνηση για την επιβολή της παρουσίας της “πανεπιστημιακής” αστυνομίας δε γινόταν χωρίς την προηγούμενη “ενημέρωση” του Πρύτανη.
Καταλήγοντας στο σήμερα που δημοσιεύματα αποκάλυπταν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει από την πρώτη στιγμή την Πρυτανεία είχαν εντολή Πρύτανη να μην προσεγγίζει κανείς το κτήριο. Εξάλλου, η Διοίκηση καταδίκαζε «από την πρώτη στιγμή της κατάληψης, συνεχώς την ενέργεια αυτή».
Από την πρώτη στιγμή, όχι απλώς καταδίκαζε και συναινούσε και στον αποκλεισμό, αλλά και στη στέρηση τροφίμων και –ακόμα χειρότερα- φαρμάκων, σε μια προσπάθεια εξάντλησης όσων βρίσκονταν μέσα στο κτήριο, ακόμα και με τίμημα την υγεία τους. Συναινούσε ουσιαστικά και στις προσαγωγές όσων προσέγγιζαν για να προσφέρουν τα στοιχειώδη στους διαμαρτυρόμενους. Μια βία αντίστοιχη με αυτή που αντιμετώπιζαν συνεχώς στο δρόμο τα διαμαρτυρόμενα κομμάτια της κοινωνίας για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών.
Όλα στο πλαίσιο πάντα, όπως λέει και η κυβέρνηση και το Πρυτανικό Συμβούλιο της υπεράσπισης «δημοκρατικών διαδικασιών», για να συνεχίζει το δεύτερο αναφερόμενο «στην ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης και την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων».
Ασφαλώς, το Πρυτανικό Συμβούλιο “αμέλησε” να εκφράσει την παραμικρή διαμαρτυρία για την απόπειρα εισβολής στην Πρυτανεία εν μέσω απεργίας στην κατάληψη φοιτητικών συλλόγων που είχε προηγηθεί μόλις λίγες μέρες πριν. Να υπενθυμίσουμε τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά μέσα στο κτήριο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών και των εργαζομένων που ήταν εκεί, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Εξάλλου ή συμφωνείς με την καταστολή ή όχι. Κι ας αφήσουν κάποιοι τα παραμύθια περί “ακαδημαϊκής κοινότητας” (έννοια εξάλλου που συρρικνώνεται κατά βούληση, όσοι είναι μαζί τους ανήκουν σε αυτή, όσοι όχι, είναι κάτι άλλο).
Μια σημείωση ακόμα για τη διαβόητη ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου: Είναι εντυπωσιακό το ότι θυμήθηκε τη φοιτητική μέριμνα. Προφανώς, για να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια κοινωνική συναίνεση στην εισβολή. Γιατί, κατά τα λοιπά, κανένα ενδιαφέρον δεν έχει γι’ αυτήν. Πέραν του ότι από τις υπηρεσίες της η μόνη που στεγάζεται στην Πρυτανεία είναι ο αρμόδιος αντιπρύτανης (αρκεί μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ για να δει κάποιος πού βρίσκονται οι σχετικές υπηρεσίες), η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν κόπτεται ιδιαίτερα για το θέμα. Σε ένα Ίδρυμα όπου πέφτουν σοβάδες μέσα σε κτήρια όπου κυκλοφορούν φοιτητές κι εργαζόμενοι, και δη πολύ πρόσφατα, για ποια φοιτητική μέριμνα μιλάνε;
Υπερασπιζόμαστε απόλυτα και συνειδητά το Πανεπιστημιακό Άσυλο και ως άσυλο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων και το ρόλο που έχει παίξει σε ιστορικά και μη γεγονότα.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των διαμαρτυρόμενων φοιτητών/τριων, σπουδαστών/τριων και σε όσα κομμάτια της κοινωνίας αντιστέκονται στη γενικευμένη σήψη που επικρατεί.
Καμιά δίωξη κατά των συλληφθέντων.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ