Στις 10/03 λίγα μέτρα μακριά από τον ανοιχτό κοινωνικό-πολιτικό χώρο «Κοινός Τόπος», απήχθη από την αντιτρομοκρατική, με βίαιο τρόπο, ο σύντροφος και μέλος της Αναρχικής Συλλογικότητας Μασόβκα, Άρης Παπαζαχαρουδάκης. Ο σύντροφος μετά την απαγωγή του και αφού ξυλοκοπήθηκε και απειλήθηκε καθόλη τη διαδρομή, δεμένος και φορώντας κουκούλα, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και κρατήθηκε παράνομα για ώρες, μαζί και με άλλους συλληφθέντες, μετά την πορεία στη Νέα Σμύρνη στις 09/03.

Ο Άρης ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε σωματικά και ψυχικά, ενώ οι ίδιοι οι βασανιστές του τον προέτρεπαν να αυτοκτονήσει, πηδώντας από το παράθυρο για να τελειώσει το μαρτύριο του. Κι όλα αυτά προκειμένου να του αποσπάσουν μια ομολογία, που θα ενέπλεκε τον ίδιο στον ξυλοδαρμό του μπάτσου (ομάδα Δράση), στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, και βέβαια μαζί με αυτόν θα ενέπλεκε και άλλα μέλη της συλλογικότητας του ή και φίλους και άλλους συντρόφους του. Το κατηγορητήριο στήθηκε ουσιαστικά πάνω σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες από το κινητό του τηλέφωνο, εμπλέκοντας έτσι και τον σύντροφο και στενό φίλο του Άρη, Ο.Μ. στην υπόθεση και φορτώνοντας του ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον εμπλέκει στον ξυλοδαρμό του μπάτσου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κινητό του Άρη παρακολουθείται από τον Ιανουάριο του 2021 για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Παρόλα αυτά, η κατηγορία για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, έπεσε τελικά στον ανακριτή και ο Άρης δεν προφυλακίστηκε λόγω έλλειψης στοιχείων. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Ο.Μ., ο οποίος προφυλακίστηκε.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας», που οδηγούν σε παρακολουθήσεις αγωνιστών και κοινωνικών-πολιτικών χώρων,  υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, επιδρομές σε σπίτια, απαγωγές, συλλήψεις , βασανισμούς και ποινικοποίηση των φιλικών και συντροφικών σχέσεων; Η Α. Σ. Μασόβκα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση μετά τη δράση (με τρικάκια και συνθήματα με σπρέι) στο γραφείο του γόνου Μ. Βαρβιτσιώτη στο Περιστέρι, την τοποθέτηση ξύλινου πηγαδιού έξω από τα γραφεία του Η. Κασιδιάρη στην Ομόνοια καθώς και άλλες αντίστοιχες δράσεις. Αυτού του τύπου λοιπόν οι πολιτικές παρεμβάσεις, οδήγησαν τους δαιμόνιους ντεντέκτιβς της κρατικής ασφάλειας στον χαρακτηρισμό της Α.Σ. Μασόβκα, ως εγκληματική οργάνωση.

Αυτή βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή δεν είναι. Αντίθετα αποτελεί τη νέα στρατηγική καταστολής και ποινικοποίησης, των ιδεολογικών αντιπάλων της χούντας Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται για ένα ιδεολογικό πόλεμο απέναντι όχι μόνο στους αναρχικούς αλλά σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο και κάθε κοινωνικό κομμάτι που αντιστέκεται. Ενώ δεν διστάζουν να απειλούν και να συκοφαντούν τους ελάχιστους εναπομείναντες δημοσιογράφους που δεν τους υπηρετούν (όπως έγινε με τις μηνύσεις σε ΕΦ.ΣΥΝ. και Documento) για τις καταγγελίες των βασανισμών (συλληφθέντων διαδηλωτών και μη) στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ.

Ο «Κοινός Τόπος» δημιουργήθηκε το 2017, αποτελώντας ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και δομών του ανταγωνιστικού κινήματος, που έχουν υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια στο Μπραχάμι (αρχικά) και σε άλλες περιοχές της νότιας Αθήνας. Στον «Κοινό Τόπο» στεγάζονται το Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη, το Εργαστήριο μεταποίησης τροφίμων, το Αυτοοργανωμένο Γυμναστήριο, Μουσικό Studio, η καλλιτεχνική ομάδα Ctrl Art Delete και η κολεκτίβα Rotta. Επίσης φιλοξενούνται κατά καιρούς συνελεύσεις, εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης διαφόρων ομάδων και συλλογικοτήτων (Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια, η Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του Ελληνικού, η Α.Σ. Μασόβκα, το Αντιφασιστικό Δίκτυο στα νότια κ.α.).

Η διαχειριστική συνέλευση του κτιρίου έχει και την ευθύνη της διαχείρισης του ταμείου κινηματικών υποδομών και αλληλεγγύης, το οποίο  στηρίζει αφενός τη δημιουργία και επέκταση αυτοδιαχειριζόμενων δομών και αφετέρου άτομα ή ομάδες ατόμων και συλλογικοτήτων, που μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη. Η κάθε συλλογικότητα που στεγάζεται στον «Κοινό Τόπο» διατηρεί σε απόλυτο βαθμό την αυτονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ταυτόχρονα όλες οι συλλογικότητες τοποθετούν τον εαυτό τους στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, ενώ και σε ατομικό επίπεδο τα άτομα που έχουν την οποιαδήποτε εμπλοκή με τον χώρο, ασπάζονται τις αρχές της αντιιεραρχίας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, του αντιφασισμού, της αντιεμπορευματοποίησης και της αντίστασης στην εκμετάλλευση και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Η επιλογή της παρακολούθησης από την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική των μελών της Α.Σ. Μασόβκα, αλλά και ενός ανοιχτού κοινωνικού-πολιτικού χώρου, όπως ο «Κοινός Τόπος» και κατά συνέπεια τη χαρτογράφηση όσων μπαινοβγαίνουν στο κτίριο, αποτελεί προφανώς ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του «φακελώματος» αγωνιστών, συλλογικοτήτων και δομών του ανταγωνιστικού κινήματος. Η ύπαρξη ενός εσμού από ασφαλίτες γύρω από το κτίριο του «Κοινού Τόπου» και η καθόλου διακριτική παρουσία τους, με αποκορύφωμα την απαγωγή του Άρη από κουκουλοφόρους, απόγευμα, σε μια ήσυχη μεσοαστική γειτονιά της Αθήνας, αναπόφευκτα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στόχευαν τόσο στον στιγματισμό του «Κοινού Τόπου», ως χώρου ύποπτων δραστηριοτήτων, όσο και στην τρομοκράτηση της γειτονιάς.

Ούτε η ασφάλεια όμως ούτε η αντιτρομοκρατική, δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο, να παρακολουθούν τα σπίτια, τα γραφεία, τις οικογένειες και τον κοινωνικό περίγυρο των φυρερίσκων Χρ. Παππά και Γ. Λαγού, οι οποίοι διέταζαν τους μισθοφόρους χρυσαυγίτες να δολοφονούν, να βασανίζουν και να τραμπουκίζουν μετανάστες και αγωνιστές. Η Χρυσή Αυγή, αναγνωρισμένη εγκληματική οργάνωση (από τα ελληνικά δικαστήρια) και τα καταδικασμένα στελέχη και μέλη της, δεν παρακολουθήθηκαν ποτέ και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση του Χρυσοχοΐδη. Προφανώς προσφέροντας τους πολιτική ασυλία και διευκολύνοντας την διαφυγή του Λαγού στις Βρυξέλλες και του Παππά σε «άγνωστο» μέχρι στιγμής προορισμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Α.Σ. Μασόβκα, ο Άρης εξακολουθεί να παρενοχλείται ακόμη, σε καθημερινή βάση από την αστυνομία, στο σπίτι του και στις μετακινήσεις του μέσα στην πόλη.

Εμείς, οι συλλογικότητες, που δραστηριοποιούμαστε στον «Κοινό Τόπο», καταρχήν εκφράζουμε την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη και στήριξή μας στον Άρη Παπαζαχαρουδάκη και την Α.Σ. Μασόβκα, για τις πολιτικές διώξεις που υφίστανται, καθώς και σε όλους τους συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε τον «Κοινό Τόπο» έναν ανοιχτό κοινωνικά και πολιτικά χώρο συνεύρεσης, συνεργασίας και συνδιαμόρφωσης με κάθε άνθρωπο και συλλογικότητα, που ασπάζεται τις αρχές της ελευθερίας, της αντιιεραρχίας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης.

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Κοινός Τόπος»

Πλούτωνος και Υψηλάντου, Χαραυγή

10/04/2021

https://autonomikoinotita.espivblogs.net/