ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30                                                                                         
e-mail: sdpekpa@gmail.com                                                                                                      
Αθήνα 9 Δεκεμβρίου 2015
Α.Π. 1581
 
 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
Από σήμερα, 9/12, συνάδελφός μας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματά, στη μονάδα εγκαυμάτων, μετά από εργατικό ατύχημα.
 
Το εργατικό ατύχημα έγινε στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής σήμερα το πρωί, κατά τη διαδικασία ταρίχευσης πτωμάτων που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τοξικά υλικά (φαινόλη και φορμόλη) προκάλεσαν εγκαύματα στο πρόσωπο και το θώρακα του συναδέλφου μας.
 
Η Διεύθυνση του Εργαστηρίου, την περασμένη βδομάδα, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα βασικά εργαλεία ταρίχευσης, με έναν ψεκαστήρα αμφιβόλου ποιότητας. Προέβη σε αυτή την κίνηση, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του εξειδικευμένου συναδέλφου μας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση της παραγωγικότητας…
 
Στο χώρο ταρίχευσης, κατά την ώρα του ατυχήματος, εκτός από το συμβασιούχο συνάδελφό μας που εργάζεται 12 χρόνια εκεί, βρισκόταν πτυχιούχος Ιατρικής ο οποίος, κατόπιν εντολών της Διεύθυνσης του Εργαστηρίου, συμμετείχε στην ταρίχευση χωρίς να έχει καμιά εξειδίκευση και καμιά σχέση με το αντικείμενο.
 
Κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης, τα τοξικά καυστικά υγρά από το μηχάνημα ψεκασμού εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπο και το θώρακα του συναδέλφου, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Η αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους (Καθηγητές Ιατρικής…), αντί της άμεσης διακομιδής του συναδέλφου στο νοσοκομείο, ήταν η συνέχιση της δουλειάς τους, λες και δε συνέβαινε τίποτα. Αντί να μάθουν από το ένα ατύχημα, να κλείσουν το εργαστήριο και να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας,προκαλούσαν την τύχη για ένα δεύτερο. Ο συνάδελφος κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο με τη δική μας βοήθεια.