Άνεργος στην γκιλοτίνα Copyright : Photothèque Rouge /Photothèque Rouge/Babar.

Tι προβλέπεται για την Ελλάδα;

του Γιάννη Αγγέλη

Μια χωρίς προηγούμενη αύξηση του ποσοστού χρεοκοπιών στο κόσμο προβλέπεται για φέτος, σε πλήρη αντιστροφή του τι είχε συμβεί το 2020, με άμεση συνέπεια στην κατάρρευση της απασχόλησης.  

Σύμφωνα με την Atradius, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων στον πλανήτη, το ποσοστό αύξησης των χρεοστασίων το 2021 σε σχέση με το 2020 και τα προηγούμενα χρόνια, θα χτυπήσει «κόκκινο» ξεπερνώντας κατά μέσο όρο το 26% από μία τάση αντίστοιχης μείωσης το 2020 (λόγω των μέτρων στήριξης) κατά – 14%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των χωρών που καταγράφονται μόνο η Τουρκία βρίσκεται εκτός του πίνακα επειδή η τάση αύξησης των χρεοκοπιών είχε ξεκινήσει από πέρσι, όπως άλλωστε και η θέση της Ιρλανδίας με ποσοστό μόλις 3% επειδή η τάση αύξησης των χρεοστασίων είχε αρχίσει να αυξάνεται από το β’ εξάμηνο του 2020.

Για την Ελλάδα το ποσοστό αύξησης των χρεοστασίων προβλέπεται ότι θα είναι τουλάχιστον 24%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των χρεοστασίων στην Ευρώπη αναμένονται στην Γαλλία με 80%, με την Αυστρία να ακολουθεί με 73%, το Βέλγιο με 61% και την Μ. Βρετανία με 56%. Ακολουθούν η Ισπανία με 49%, η Ιταλία με 48% και η Ολλανδία με 44%. Το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι τα χρεοστάσια είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε αξιοσημείωτα ποσοστά στο α’ τρίμηνο του 2020 για να «παγώσουν» στην συνέχεια με τα μέτρα κρατικής στήριξης και «παγώματος» των κατασχέσεων και πτωχεύσεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Atradius, τα αυξημένα ποσοστά χρεοκοπιών έχουν την βάση τους στο γεγονός ότι μέσα στο 2021 αναμένεται ότι οι οικονομίες σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν από το προστατευτικό περιβάλλον των προγραμμάτων στήριξης που έχουν εφαρμοσθεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Και κατά συνέπεια θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις «ζημιές» της πανδημίας απέναντι στις οποίες μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορεί θα μπορεί να ανταπεξέλθει…

Συγκεκριμένα οι λόγοι που αναφέρονται είναι τρεις :

  • Το εύρος της ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι τέτοιο που να επιτρέψει την πλήρη επαναφορά των οικονομιών, τόσο σε επίπεδο παγκόσμιο όσο και σε επίπεδο εθνικό.
  • Η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις θα τις φέρει μπροστά στις συσσωρευμένες και στις νέες υποχρεώσεις τους.
  • Η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα επαναφέρει επίσης την ενεργοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής πτώχευσης, κατασχέσεων κ.λπ, οι οποίες είχαν μέχρι τώρα «παγώσει».  

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Atradius οι δύο τελευταίοι λόγοι είναι αυτοί που στον συνδυασμό τους θα προκαλέσουν εκτεταμένες χρεοκοπίες τόσο στο εμπόριο, όσο και στον βιομηχανικό τομέα, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας συνθήκες πολλαπλασιαστικές του προβλήματος αυτού…

Το άμεσο αποτέλεσμα βέβαια για το οποίο η Έκθεση δεν αναφέρεται καθώς ξεφεύγει του αντικειμένου της είναι η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας λόγω των απολύσεων που θα ακολουθήσουν τα χρεοστάσια και οι οποίες απολύσεις υπό το καθεστώς των μέτρων στήριξης και αναστολής που ισχύουν είχαν παγώσει στο μεταξύ ή κρύβονταν πίσω από το καθεστώς αναστολής λειτουργίας κ.λπ.

Βέβαια η Έκθεση δεν κάνει άλλο παρά να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη από το φθινόπωρο του 2020 –όπως είχε καταγράψει η Νέα Προοπτική– είχαν προαναγγείλει σχετικές μελέτες της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Τότε οι μελέτες της BIS προειδοποιούσαν για ανάλογα ποσοστά χρεοστασίων και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας λόγω των μαζικών απολύσεων που θα ακολουθήσει την απόσυρση των μέτρων κρατικής στήριξης.