Πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ μαζικές διαδηλώσεις μαθητών έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο, την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, ήταν μαζικό και δυναμικό. Πάνω από 1.500 μαθητές (και φοιτητές σε συμπαράσταση) διαδήλωσαν από τα Προπύλαια στη Βουλή.

«Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση, υγεία για κάθε μαθητή», ήταν το σύνθημα που φώναζε από τη ντουντούκα μια μαθήτρια στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης. «Χωρίς καθηγητές σε αίθουσες κλουβιά – αυτό δεν είναι μέτρα, είναι μια τρολιά!», έλεγε ένα άλλο σύνθημα.

Οι μαθητές δεν απορρίπτουν τη χρήση μάσκας -όπως φασιστοειδείς “ψεκασμένοι” που συχνά καλούν σε καταλήψεις ενάντια στη μάσκα και για την ενδοτικότητα της κυβέρνησης στο… Μακεδονικό- όμως, τονίζουν ότι το μέτρο της μάσκας δεν αρκεί. Δεν αρκεί, όταν η κυβέρνηση απαγορεύει τη συνάθροιση πάνω από 9 ατόμων, αλλά θεωρεί καλό να αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις σε 25 και καμμιά φορά σε 30.

Οι μαθητές ζητούν μείωση του αριθμού ανά τάξη σε 15, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, να μην ισχύσει ο νόμος Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων και κατάργηση της τηλεκπαίδευσης.

Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες από πολλά σχολεία της Αθήνας διαδήλωσαν δύο φοιτητικά μπλοκ, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και πίσω ακολουθούσε το προσκείμενο στα ΕΑΑΚ. Συμμετείχε επίσης η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής και σύλλογοι Γονέων.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στη Θεσσαλονίκη (η δεύτερη).

Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας 93 σχολεία είναι σε κατάληψη, η αλήθεια όμως είναι ότι υπερβαίνουν τα 200-250 με αυξητική τάση.

Θ.Κ.

Photo credits: Θόδωρος Κουτσουμπός