Καταλήψεις στα εργοστάσια ζάχαρης από τους τευτλοπαραγωγούς

Οι τευτλοπαραγωγοί από τις 4 Απριλίου 2016, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα, διεκδικώντας τη συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας, την αποπληρωμή τους για την περσινή σοδιά, ύψους 8 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξόφλησή τους από το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία, από το 2013. Στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμής τους, έστω και ως αποζημίωση, για τη φετινή σπορά τεύτλων, που ανέρχεται σε 53.000 στρέμματα.

Αποφάσισαν ολιγοήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών τους (Τετάρτη 13/4 με Παρασκευή 15/4) “για να δούμε εάν η νέα διοίκηση που θα οριστεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) υπογράψει τη σύμβαση για το 2016, βάσει της οποίας και προχωρήσαμε στη σπορά των 53.000 στρεμμάτων με τεύτλα φέτος”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας.

Η καταστροφική πολιτική για τη ζάχαρη που επέβαλε η ΕΕ τη δεκαετία του 2000, ευνοώντας τις εισαγωγές, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, οδήγησαν στην κατάρρευση της ΕΒΖ. Η μείωση της καλλιέργειας τεύτλων ανέβασε το κόστος παραγωγής ζάχαρης σε απαγορευτικά ύψη. Η επιχείρηση δε μπορούσε να εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας καθώς η στρόφιγγα ρευστότητας ολοένα και έκλεινε από την ΕΚΤ.

Το τελικό πλήγμα δόθηκε από την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των Μνημονίων το 2011-12. Βρέθηκε η Πειραιώς να είναι ο δανειστής της ΕΒΖ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τέθηκαν στη διάθεση του Ειδικού Εκκαθαριστή…

Τι προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε η Πειραιώς

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το σχέδιο που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει για τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ τα εξής:
1. Ένα μέρος των συνολικών οφειλών, περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα διαγραφεί. Αυτή η διαγραφή θα γίνει σε βάθος χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο μέρος των οφειλών που ρυθμίζονται. Παράλληλα θα πρέπει η ΕΒΖ να περιορίσει δραστικά το λειτουργικό κόστος, πράγμα που σημαίνει βαθιές περικοπές μισθών και απολύσεις.
2. Αντίστοιχο ποσό, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστεί σε βάθος 10ετίας με 2ετή περίοδο χάριτος.
3. Την ίδια στιγμή μεταβιβάζονται στην Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία της EΒΖ (μεταξύ των οποίων και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία) αξίας 50 εκατ. ευρώ τα οποία η τράπεζα θα τα εκποιήσει.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο της Πειραιώς οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο την ΕΒΖ. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει στα όρια του συστήματος.
Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η εργατική τάξη όπου σε συμμαχία με την αγροτιά θα οργανώσει την οικονομία σε σοσιαλιστικές βάσεις.

Γ.Σ.