Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 2021. φωτογραφεία αρχείου

Η Μαχόμενη Εργατική Κίνηση (ΜΕΚ) καταγγέλλει στους εργαζόμενους της χώρας την νέα επίθεση στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς από τυχοδιώκτες συνδικαλιστές των κυβερνητικών παρατάξεων και της μεγάλης εργοδοσίας.

Η σχεδιασμένη επίθεση εκτελείται από τους 2 εκ των 3 εκλεγμένων εκπροσώπων της παράταξης ΕΚΕ (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων – εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που στηρίζουν τον Παναγόπουλο στη ΓΣΕΕ), Ηλ. Ευθυμίου και Χ. Καραλή, καθώς και από τους 2 εκλεγμένους της παράταξης ΕΠΑΝ, Κ. Οικονόμου (Τάκη) και Γ. Αγγελόπουλο, δύο φιλόδοξων συνδικαλιστών χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα, που κινούνται στο περιβάλλον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του σημερινού δημάρχου Αντίκυρας – Αραχώβης – Διστόμου, Ιωάννη Σταθά.

Είναι η τρίτη κατά σειρά επίθεση ενάντια στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο ΕΑΜ (τρεις ανεξάρτητοι αξιοπρεπείς συνδικαλιστές που συνεργάζονται με έναν συνδικαλιστή της ΜΕΚ και δύο του ΠΑΜΕ). Η συμμαχία αυτή που έδωσε την πλειοψηφία της διοίκησης στις αγωνιστικές δυνάμεις από τον περσινό Απρίλη, έχει ενοχλήσει με τη δράση της τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες και τον μεγάλο εργοδότη της περιοχής.

Η τελευταία επίθεση ξετυλίχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας για να ανατρέψει μία διοίκηση με αγωνιστική παρουσία και την εκτίμηση του κόσμου της εργασίας. Παρόλα αυτά, όμως, φαίνεται για τις πολιτικές δυνάμεις του κρατικού και κυβερνητικού “τόξου”, όπως είναι οι χώροι από τους οποίους προέρχονται οι συνδικαλιστές της μειοψηφίας, είναι επείγουσα ανάγκη η αλλαγή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και γι’ αυτό έχουν συνασπιστεί λειτουργώντας σαν μια παράταξη, παρά το ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βριζόντουσαν με αχαρακτήριστες εκφράσεις.

Ο συνασπισμός αυτός με τη βοήθεια του διευθυντή του Αλουμινίου της Ελλάδος, μεταλλουργική επιχείρηση του ομίλου Μυτιληναίος, που παρεμπόδισε τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίες από το ΕΚΛ, θέλησαν σε εκλογές φας-τρακ του σωματείο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», των πολύπαθων εργολαβικών εργατών, του εργοστασίου του Αλουμινίου, να παράγουν με νοθεία περισσότερους αντιπροσώπους για να μπορέσουν να αλλάξουν υπέρ τους τον συσχετισμό, ώστε στο συνέδριο στις 24/5/2023 να ρίξουν την υπάρχουσα διοίκηση και σε νέες εκλογές να βγάλουν μία διοίκηση που θα βολεύει την κυβέρνηση τους εργοδότες και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, εργοδότης και τοπικοί Άρχοντες θέλουν κατεπειγόντως να αλλάξουν την διοίκηση του ΕΚΛ μέσα στην προεκλογική περίοδο, μπορούν να συνοψιστούς στα εξής:

Η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου, την προηγούμενη περίοδο συγκρούστηκε με την δημοτική αρχή στο ζήτημα των ακινήτων της «Κρύας», απαιτώντας να χρησιμοποιηθούν για τον Λιβαδείτικο λαό, διεκδικώντας τα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών ήταν από τους ταξικούς εργατικούς χώρους που κινήθηκαν σε μία διαδικασία που πρώτη φορά πραγματοποίησε μία γενική απεργία στη χώρα, η οποία δεν εξαγγέλθηκε από την ΓΣΕΕ. Αυτή η απεργία που ξεπέρασε το εμπόδιο της συνδικαλιστικής κυβερνητικής και εργοδοτικής γραφειοκρατίας, που ελέγχει την γενική συνομοσπονδία, τρόμαξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τρομάζει όποιον θα γίνει η κυβέρνηση αύριο. Γιατί απέδειξε, για ακόμα μία φορά, πως μια ανεξάρτητη αγωνιστική διοίκηση έστω και ενός μικρού εργατικού κέντρου σαν και αυτό της Λιβαδειάς, μπορεί να δημιουργεί με την αγωνιστική δράση του για το συμφέρον των εργατών, πολλά προβλήματα και στην εργοδοσία της περιοχής, της χώρας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό το λόγο στήθηκε ένας συνασπισμός από τυχοδιώκτες με τη βοήθεια εργοδοτών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, πολιτικών και δημοτικών αρχόντων για να ξεμπερδέψουν με αυτή τη διοίκηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους της χώρας και της επαρχίας Λιβαδειάς να συσπειρωθούν και να υπερασπιστούν την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία στις δράσεις του από τη θέληση των κυβερνήσεων των εργοδοτών και των τοπικών αρχών. Η ανεξαρτησία της δράσης των εργατών είναι η πρώτη αλλά η βασική προϋπόθεση ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν πείρα για να δημιουργήσουν την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης που χρειάζεται για να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν νικηφόρα προς το συμφέρον της εργατικής τάξης τα επείγοντα ζητήματα της ζωής.

Λιβαδειά, 22/5/2023

Για το ιστορικό δείτε και:

https://www.neaprooptiki.gr/eam-aristeri-niki-sto-ergatiko-kentro-livadeias/

https://www.neaprooptiki.gr/to-eek-katangellei-tin-aithi-epithesi-kata-tou-ergatikou-kentrou-livadeias/

Eπίσης, εδώ η ανακοίνωση του ΕΚ Λιβαδειάς:

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημάρχου  Ι. Ανδρεαδάκη  – 321 31  ΛΙΒΑΔΕΙΑ  ΤΗΛ. {22610} 28344-23912
FAX 22610-28344 –  MAIL  : ergkliv@otenet.gr
WORKERS’ UNION OF LEVADIA
SECTION: GENERAL WORKERS’ UNION OF GREECE

                  AΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ  : 420/2023                       Λιβαδειά  18/5/2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ  ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.

 πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Επαρχίας Λιβαδειάς και όλης της χώρας, ότι δέχεται μια ανοίκεια και πολυεπίπεδη επίθεση από μέρους της μειοψηφίας του Δ.Σ., με σκοπό την ανατροπή των συσχετισμών προς όφελός της και την αλλαγή της Διοίκησης, μέσω νέων εκλογών, παρά το ότι έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από τα τρία χρόνια που είναι η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

   Ξεκίνησαν την επίθεση αυτή ως εξής:

  Στον χώρο των εργολαβιών του Αλουμινίου εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές από τα κυβερνητικά κόμματα, με την βοήθεια της διεύθυνσης του εργοστασίου και εργολάβων, έστησαν εκλογές στο Σωματείο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», για την παραγωγή αντιπροσώπων και την αλλαγή των συσχετισμών στο Συνέδριο του Ε.Κ.Λ. και της ΠΟΕΜ.

   Το Σωματείο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» από τον πολύπαθο χώρο των εργαζομένων στις εργολαβίες του Αλουμινίου, είχε αποκλειστεί από το προηγούμενο συνέδριο του Ε.Κ.Λ., λόγω πολλών και πολύ σοβαρών παρατυπιών που είχαν γίνει στην εκλογική του διαδικασία προκειμένου να εντάξει 20 αντιπρόσωπους αντί 5, που μέχρι και τότε εξέλεγε, με αποτέλεσμα να απορριφθούν τόσο τα Ασφαλιστικά όσο και η Αγωγή που οι ίδιοι κατέθεσαν ενάντια στο Εργατικό Κέντρο.

  Στο Σωματείο αυτό, η παράτυπη Διοίκηση αντί να ζητήσει τον ορισμό μιας νέας προσωρινής Διοίκησης που θα έκανε με διαφανή τρόπο μια νέα εκλογική διαδικασία κινήθηκε στα «μουγκά» και σε μια αμφίβολη Γενική Συνέλευση εξέλεξε Εφορευτική Επιτροπή για την διενέργεια των νέων εκλογών. Η Εφορευτική, εν τάχει μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες χωρίς πρώτα να προβεί σε αναγγελία και να δώσει χρόνο για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, όρισε την εκλογική διαδικασία για τις 25, 26, 27/4/23.

  Όταν το έμαθε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ. προσπάθησε τουλάχιστον να παρευρεθεί στην εκλογική διαδικασία, έχοντας κάθε δικαίωμα γι’ αυτό από τον νόμο 1264/82, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναλαμβάνονταν στις νέες διαδικασίες, οι παλιές παρατυπίες. Γι’ αυτό ζήτησε άδεια εισόδου στον χώρο διενέργειας των εκλογών από την διεύθυνση του εργοστασίου η οποία έδωσε άδεια αλλά για μόνο μιάμιση ώρα από τις οκτώ ώρες που κρατούσε η διαδικασία για την κάθε μέρα.

  Παρά δε τον ελάχιστο χρόνο που τους επετράπη να παρευρεθούν στον χώρο του εργοστασίου, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΕΚΛ, εκδιώχθηκαν από τον χώρο με απειλές από μέλη της παλιάς διοίκησης του εν λόγω σωματείου, συνεπικουρούμενα από μέλη του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» που ανήκουν στην μειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΛ, με ταυτόχρονη συνδρομή και της διεύθυνσης του εργοστασίου σαν ανεπιθύμητοι. Και όλα αυτά παρά το ότι ένα μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Λ. που παρευρισκόταν, ο Γενικός Γραμματέας, είναι παλιός συνδικαλιστής και εργαζόμενος του Αλουμινίου.      

  Τι είχαν να κρύψουν; Γιατί η Διεύθυνση του Αλουμινίου συμπορεύτηκε στις επιθυμίες τους;

  Το γιατί, συνάδελφοι, αποκαλύφτηκε όταν έφεραν τα χαρτιά των Αρχαιρεσιών του εν λόγω Σωματείου για να νομιμοποιήσουμε τους 15 αντιπροσώπους που εξέλεξαν.

  Διαπιστώσαμε ότι:

    • Μέλη του Σωματείου με διαφορετική υπογραφή ψηφίζουν για την ανάδειξη Εφορευτικής και με διαφορετική στην κατάσταση στις εκλογές!

    • Συνάδελφοι που φαίνονται να έχουν ψηφίσει στην κατάσταση που  έφερε το Σωματείο δήλωσαν με υπογεγραμμένες Υπεύθυνες Δηλώσεις, ότι δεν έχουν ψηφίσει στις εν λόγω Αρχαιρεσίες.

    • Φαίνεται να έχουν ψηφίσει εργαζόμενοι που έχουν πάψει να εργάζονται στον χώρο πολύ καιρό πριν! Καθώς και συνταξιούχοι!

  Έτσι όταν διέρρευσε πως εμείς είχαμε σημαντικά ευρήματα νέων παρατυπιών και ορίσαμε την Δευτέρα 15/5/23 έκτακτο Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ. για την νομιμοποίηση των Αντιπροσώπων του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και την έγκριση των Απολογισμών, ενόψει του ετήσιου Συνεδρίου του Ε.Κ.Λ., δύο ώρες μετά, αφού στείλαμε την πρόσκληση για το έκτακτο Δ.Σ., η μειοψηφία του Ε.Κ.Λ. έστειλε έγγραφο με 32 υπογραφές Αντιπροσώπων για  σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης με θέμα: «Διενέργεια Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοίκησης, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων του Ε.Κ. στην ΓΣΕΕ,  λόγω αντικαταστατικής συμπεριφοράς της σημερινής πλειοψηφίας της Διοίκησης του Ε.Κ.» με δικαιολογία την 14ήμερη αναβολή του ετήσιου συνεδρίου, λόγω κωλυμάτων μελών της Διοίκησης, που αρχικά είχε αποφασισθεί ομόφωνα, να γίνει 10 Μαΐου και τελικά θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 24 Μάη 2023.

   Συνάδελφοι, μετά από αυτό είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι επιχειρούν με αυτές τις μεθόδους «κυβερνο-εργοδοτικοί συνδικαλιστές» να εμβολίσουν τη σημερινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, γιατί μπαίνει φραγμός στα σχέδιά τους για φίμωση του Εργατικού Κινήματος.

   Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να υπάρχει μια συσπείρωση όλων των παρατάξεων που προέρχονται από χώρους που έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

  Είναι μια συνεργασία για να επιβάλουν σιγή στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς γιατί έχει ενοχλήσει με τη στάση και την δράση του.

   Είναι λοιπόν μια συσπείρωση κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την διοίκηση του εργοστασίου.

Σημειώνουμε ότι ήδη ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί στους συναδέλφους που κατέθεσαν Υπεύθυνες Δηλώσεις για να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους.

   Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς κατέφυγε σε Αγωγή για τις παρατυπίες – πλαστογραφίες στις εκλογές του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»  και ταυτόχρονα καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις στους εργαζόμενους της Επαρχίας και της χώρας καλώντας τους σε συσπείρωση στο πλευρό της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ. για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και αυτήν την προσπάθεια φίμωσης της φωνής και της δράσης του.

 Για  το  Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ