Από την εφημερίδα ΠΡΙΝ (30/9/2023) αναδημοσιεύουμε συνέντευξη της συντρόφισσας Κατερίνας Μάτσα, στελέχους του ΕΕΚ και υποψήφιας στις δημοτικές εκλογές με την “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα”. Η συνέντευξη δόθηκε στον Νίκο Κρανάκη.

Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του ’19 κάνατε λόγο για «κατάρρευση του συστήματος ψυχικής υγείας» και για «τεράστιες ελλείψεις στον χώρο της απεξάρτησης». Σε τι βαθμό έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή στην πόλη της Αθήνας;

Η κατάσταση στο χώρο της ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και των ΕΞΑΡΤΉΣΕΩΝ επιδεινώνεται διαρκώς, ακολουθώντας τη μοίρα του ΕΣΥ, που έχει, από την εποχή της πανδημίας ιδιαίτερα, αφεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταρρεύσει.

Το προσωπικό, λίγο και κουρασμένο, σε επισφαλείς συνθήκες, όλο και λιγοστεύει. Οι διαρκείς περικοπές του προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση έχουν μετατρέψει τα Ψυχιατρεία σε «αποθήκες ασθενών». Εδώ στοιβάζονται και οι ασθενείς που είχαν καταφέρει να διαβιούν σε ξενώνες και οικοτροφεία, που τώρα κλείνουν, γιατί το δημόσιο δεν πληρώνει τα ενοίκια. Οι αναγκαστικές νοσηλείες, οι μηχανικές καθηλώσεις, τα ηλεκτροσόκ, οι τεράστιες, συνήθως, δόσεις των ψυχοφαρμάκων, η βία σε όλες τις μορφές της, συνιστούν το εφιαλτικό τοπίο της δημόσιας Ψυχιατρικής, που συναντά την ασυδοσία τού ακόμα πιο άθλιου ιδιωτικού τομέα, που ενισχύεται διαρκώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Καμία πρόνοια για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, καμμία μέριμνα για τη στήριξη της οικογένειας.

Το ίδιο δραματική η κατάσταση και στη δημόσια απεξάρτηση. Τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν, από την εποχή της πανδημίας ιδιαίτερα, αυξηθεί. Το προσωπικό λίγο και λιγοστεύει διαρκώς. Οι κτιριακές υποδομές στην πλειοψηφία τους και αυτές υπό κατάρρευση. Τα εξαρτημένα άτομα, στην εγκατάλειψη και την απελπισία, περιφέρουν τη δυστυχία τους στις πιάτσες της άγριας καταστολής και των επιχειρήσεων – σκούπα τής αστυνομίας. Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο από τη δημαρχία Μπακογιάννη «Πολυδύναμο Κέντρο», που θα έβγαζε από την έλλειψη στέγης τα εξαρτημένα άτομα, είναι τόσο υποστελεχωμένο και λειτουργεί σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε καν τη ζωή τους… και επιπλέον έχει γεμίσει κοριούς!

Κάποιοι όμως θεωρούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ως «στίγματα» στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Μήπως πρέπει να θεωρηθούν απλώς ως μια «παράπλευρη απώλεια»;

Είναι φανερό ότι η βιοπολιτική του καπιταλιστικού συστήματος στην κρίση του έχει ανάγκη τα ναρκωτικά, ως μέσον κοινωνικού ελέγχου των πιο ανήσυχων στοιχείων.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παίρνει δραματικές διαστάσεις όσο βαθαίνει η συστημική κρίση. Και αυτά τα άτομα δεν στιγματίζονται απλά στο περιθώριο. Ωθούνται στην εξόντωση, ως «παράπλευρη απώλεια» ενός βάρβαρου συστήματος, που τα θεωρεί «ζωές που δεν αξίζει να ζουν» ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντώνης Καρυώτης και οι 700 πνιγμένοι της Πύλου !

Στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, εσείς όπως και άλλοι συνυποψήφιοί σας έχετε δώσει μεγάλες μάχες αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων. Τι είναι αυτό που σαν συλλογικότητα θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξει;

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κινήματος για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, στη βάση της αυτοοργάνωσης των ίδιων των αποκλεισμένων, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με ορίζοντα την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση. Σε αυτή τη βάση η «ομάδα Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18ανω» κλιμακώνει τη δράση της μέσα στην κίνημα μαζί με το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων» και επιτελεί σπουδαίο έργο.

Στις 8 Οκτώβρη οι κάτοικοι της Αθήνας θα βρεθούν στις κάλπες. Αρκετός κόσμος στρέφεται στα «αριστερά» επειδή θέλει να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί, όμως, κάποιος/α να επιλέξει την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα;

Η πρόσκληση για ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σηματοδοτεί:

– Το κάλεσμα συμμετοχής σε αυτή την κεντρική πολιτική μάχη για το Δήμο της Αθήνας, στην καρδιά του αστικού κράτους, της Δεξιάς, των κερδοφόρων κυκλωμάτων της οικογενειοκρατίας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη, για την ανατροπή τους. Μια μάχη μέσα σε όρους ταξικού πολέμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κεφάλαιο και το κράτος τους, με ρόπαλο τους φονιάδες του φασισμού απέναντι στον εχθρό-λαό. Με μια χρεοκοπημένη καθεστωτική Αντιπολίτευση, το κάθε γραφειοκρατικό δεκανίκι και “κασσελάκι”του συστήματος .

– Ένα νέο ξεκίνημα για τα νέα καθήκοντα μιας νέας περιόδου αγώνων για Ψωμί και Ελευθερία, για Ζωή και Αξιοπρέπεια! Για να ανοίξει ο δρόμος στην εργατική εξουσία, την σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση και τον κομμουνισμό

– Ένα νέο ξεκίνημα για την συσπείρωση αριστερών αντικαπιταλιστικών κι επαναστατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να ξεπεραστούν πολιτικές παθολογίες που τόσο στοίχισαν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με σεβασμό στην πολιτική ιδιαιτερότητα κάθε συλλογικότητας, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς και μικροπολιτικά “καπελώματα”.

– Μια νέα ώθηση στον αγώνα που εμπνέεται από το όραμα της Κοινωνικής Επανάστασης, για να τσακίσουμε συλλογικά τη μιζέρια, τη διαχειριστική λογική, το «δε γίνεται τίποτα», την εθελοδουλεία. Για τον συλλογικό αγώνα των «από κάτω», για την ανατροπή των “από πάνω”, για την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση από κάθε

μορφή εκμετάλλευσης, καταπίεσης και ταπείνωσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον πανανθρώπινο κομμουνισμό.

Όπως έλεγαν κι οι μάρτυρες της Πρωτομαγιάς του Σικάγο: ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ !