Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, Καμάρα, 6 μ.μ.

Κάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κάτω η Ακροδεξιά Κυβέρνηση του Μαύρου της Ζωής μας! – Ο Λαός Σώζει το Λαό! – Όλη η Εξουσία στους Εργάτες!

Η φετινή διαδήλωση στη ΔΕΘ γίνεται λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό του “επιτελικού κράτους”, που δηλώνει τη μέγιστη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ακόμα και όσοι έχουν βασίσει τα συμφέροντά τους σε αυτήν αναρωτιούνται αν θα μπορέσει να διαχειριστεί την κοινωνική οργή.

Τι ακριβώς μπορεί να υποσχεθεί η ακροδεξιά των Πλεύρηδων; Ότι θα καταπολεμήσει την πανδημία με τις διαθεσιμότητες των ελάχιστων ανεμβολίαστων υγειονομικών, όταν δεκαοκτώ μήνες Κικίλια δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ και το τέταρτο κύμα του covid καλπάζει; Όταν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια στα προσφυγικά καμπ, στις φυλακές, και μετανάστες και θεόφτωχοι, Έλληνες και ξένοι, στο κέντρο της Αθήνας είναι ανεμβολίαστοι;

Τι περισσότερο θα κάνει ο Θεοδωρικάκος, που αντικατέστησε τον Xρυσοχουντίδη, στο υπουργείο καταστολής και βασανισμών του πολίτη; O εξωμότης πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, που αντικατέστησε τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, θα κάνει τα ίδια με τον Χρυσοχοΐδη, όπως έδειξε με τη βίαιη αντιμετώπιση των φοιτητών και (σε συνεργασία με τους φασίστες) στη διαδήλωση με την ΑΜΑΛ. ;

Ο συνυπεύθυνος για την άθλια διαχείριση της πανδημίας, ο κυρίως υπεύθυνος για τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές, Χαρδαλιάς, απομακρύνεται από την θέση του… για να τοποθετηθεί υφυπουργός στο Άμυνας. Εδώ θα τα κάνει καλύτερα;

Τι θα κάνει η Κεραμέως για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία; Αυτή που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εξώθησε 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια, ωθώντας τα βίαια προς την εκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων;

Μπορεί ο νεοφιλελέ Χατζηδάκης να υποσχεθεί ψωμί και δουλειά στα εκατομμύρια των εργατών, αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους της δουλειάς, όταν το ένα νομοσχέδιο πίσω από το άλλο σφίγγει τη θηλιά της ανεργίας, με μισθούς και συντάξεις πείνας, καταργώντας το 8ωρο, ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση δημιουργώντας νέες τρύπες στο ασφαλιστικό σύστημα;

Δυο χρόνια μετά, η πολιτική της ΝΔ έχει αποδειχτεί καταστροφική για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ακόμη πιο καταστροφική από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σπρώχνοντας την πλειοψηφία του πληθυσμού στον γκρεμό της κρίσης στην οποία βυθίζεται το ίδιο το κεφάλαιο σε παγκόσμια κλίμακα. Η στρατιωτική και πολιτική ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα δημιουργήσει στη χώρα μας νέες υποχρεώσεις στους ιμπεριαλιστές για διευκολύνσεις, βάσεις, στρατεύματα και νέες τρύπες στον προϋπολογισμό με αμύθητα ποσά για εξοπλισμούς όταν ο λαός υποφέρει.

Ποιος θα σώσει το λαό; Το σύνθημα “Μόνο ο λαός, σώζει το λαό” έχει νόημα και πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Η καταδίκη των ναζιστών τον Οκτώβριο 2020, η εξέγερση στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δ. Κουφοντίνα, οι αγώνες κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, οι εργατικές κινητοποιήσεις από μαχόμενες ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα το 2020 και ιδιαίτερα το καλοκαίρι 2021 δείχνουν το υπαρκτό δυναμικό που μπορεί να ανατρέψει τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση, εχθρό του λαού.

Οι ενδείξεις του μάχιμου δυναμικού δεν αποτελούν αποδείξεις τώρα που η οργή μετά τις πυρκαγιές έχει φουντώσει. Μετά την ακύρωση της απεργίας της 3 Ιούνη, με τη συνενοχή και της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις που ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση των αγώνων της προηγούμενης περιόδου φάνηκαν αδύναμες να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τη στιγμή που απαιτείται αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Το φάντασμα του πληθωρισμού θα ροκανίσει και τα τελευταία υπολείμματα μισθών και συντάξεων ενώ η απόσυρση όλων των μέτρων προσωρινής στήριξης που λήφθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας θα οδηγήσουν επαγγελματίες και αγρότες σε άτακτη χρεοκοπία ή με το νέο πτωχευτικό κώδικα σε τακτική, όπως όλη η χώρα το 2010.

Το εργατικό κίνημα καλείται να ανασυγκροτηθεί παίρνοντας δύο αλληλένδετες κατευθύνσεις προς:

 • Ένα πρόγραμμα πάλης σε επίπεδο στρατηγικής, τακτικής και δράσης.
 • Την οργανωτική απαγκίστρωση από την εργοδοτική και συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αναγκαίο όρο την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από το κράτος, τους εργοδότες και τους γραφειοκράτες.

Η δημιουργία μιας μαχόμενης πανελλαδικής εργατικής κίνησης με ριζοσπαστικό και επαναστατικό προσανατολισμό είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίος όρος για να παλέψουμε:

 • Για να περάσει όλη η παραγωγή στα χέρια των παραγωγών, τα εργοστάσια στους εργάτες, και όλες οι κοινωνικές διαδικασίες στα χέρια των “από τα κάτω». Ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος των βαμπίρ που οδηγεί στην καταστροφή της φύσης και την ισοπέδωση των κοινωνικών αναγκών. Το σύνθημα “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί.
 • Για τη μονομερή διαγραφή του συνόλου του χρέους που στερεί και συντρίβει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ούτε ένα ευρώ, ούτε μια δραχμή, για πιστωτές, τοκογλύφους, ντόπιους και ξένους, τραπεζίτες.
 • Για την απαλλοτρίωση όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας χωρίς καμιά αποζημίωση. Για να τεθούν κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ώστε να υποστηριχτεί ο λαός που δεινοπαθεί.
 • Για να δημιουργηθούν επιτροπές κοινωνικού ελέγχου ενάντια στις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, για να αποτραπεί το ξεζούμισμα του λαού, οι εκβιασμοί και το σαμποτάζ του κράτους και του κεφαλαίου.
 • Για την ακύρωση όλων των μέτρων «λιτότητας» και κοινωνικού κανιβαλισμού που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις. Οι καπιταλιστές πρέπει να πληρώσουν την κρίση του εκμεταλλευτικού συστήματός τους, όχι εμείς! Αγωνιζόμαστε για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα κέρδη των λίγων.
 • Για κατάληψη όλων των εργοστασίων που κλείνουν ή μεταφέρονται σε άλλες χώρες ή απολύουν μαζικά εργαζόμενους, την απαλλοτρίωση τους χωρίς αποζημίωση στους καπιταλιστές και την επαναλειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο και εργατική διαχείριση για την οργάνωση της παραγωγής σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.
 • Για να σωθεί ο άνθρωπος πρέπει να σωθεί το φυσικό του περιβάλλον από την καπιταλιστική “πράσινη ανάπτυξη” που κάνει τη ζωή μας μαύρη.
 • Για να είναι όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, μεταφορές, στέγη και τροφή) δωρεάν για όλους, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, περιορισμούς κι εξαιρέσεις. Για όποιον είναι εδώ, όπως κι αν βρέθηκε εδώ, απαιτούμε πλήρη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά χωρίς καμιά εξαίρεση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας ή ταυτότητας φύλου.
 • Για να απεγκλωβιστούν οι αγώνες μας από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που λειτουργεί ως πράκτορας του κεφαλαίου μέσα στο κίνημα, προωθούμε την αιρετότητα και ανακλητότητα ανά πάσα στιγμή, την εξάλειψη των υλικών προνομίων που αποσπούν ένα τμήμα των εργαζομένων από την τάξη τους και τους θέτουν στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης.
 • Για να αναδειχτεί η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα των καταπιεσμένων και να πολεμηθεί η διαρκής ανάθεση σε σωτήρες.
 • Για βάλουμε τέλος στην κρατική καταστολή, τα αστυνομικά βασανιστήρια, τον εγκλεισμό, τις απελάσεις και τη διαρκή «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης», γκρεμίζοντας τον αστικό κρατικό μηχανισμό καταστολής, να καταργήσουμε κάθε διάταξη και κάθε περίφραξη που περιορίζει τη ζωή μας που έχει ως όρο τον κοινό αγώνα μεταναστών και ντόπιων ενάντια στους πολέμους και τους εκτοπισμούς.
 • Για να διεξαχθεί ένας αποφασιστικός αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, το ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, των γυναικών, του σεξουαλικού προσανατολισμού, ενάντια στην καταπίεση κάθε μειονότητας. Στηρίζουμε στην πράξη και στο δρόμο όλους τους αγώνες που στέκονται απέναντι σε κάθε εξουσία με σκοπό να καταργήσουν κάθε εξουσία ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο.

Υπάρχει ελπίδα!

Οργανώνουμε τις δυνάμεις όλων των μαχόμενων αγωνιζόμενων εργατικών και κοινωνικών δυνάμεων στο δρόμο της καθολικής χειραφέτησης.

Παίρνουμε τους αγώνες και τη ζωή μας στα χέρια μας!

Όλοι στην αντικυβερνητική εργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ, Καμάρα, Σάββατο 11/8/2021, ώρα 6 μ.μ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

5/9/2021

www.neaprooptiki.gr            email eek@eek.gr