KΛEINOYN KAI TO… ΔAΦNI!

KΛEINOYN KAI TO… ΔAΦNI!

Tίποτα δεν θα μείνει όρθιο από την αντεπαναστατική κυβέρνηση Σαμαρά και τους δυο  βαστάζους της, τον Bενιζέλο και Kουβέλη.

Πριν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της EPT τα σήματα είχαν δοθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ΨΝΑ, το γνωστό στους περισσότερους Δαφνί. Mεγάλα τμήματα του νοσοκομείου θα κλείσουν ενώ ένα τμήμα θα μετατραπεί σε φρουρούμενη φυλακή για «επικίνδυνους ασθενείς».

H αρχή στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων γίνεται με τις μετατάξεις – αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού.

Aντιδρώντας οι  εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ΨΝΑ – Δαφνί έκλεισαν την πύλη του νοσοκομείου και  την εφημερία, την Τετάρτη 12 Ιούνη, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο του νοσοκομείου και τις αναγκαστικές μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Το κλείσιμο του μεγαλύτερου ψυχιατρείου της χώρας αποφασίστηκε από την τροϊκανή κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 στα πλαίσια της μείωσης του κόστους για την δημόσια υγεία και των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Mάλιστα, για να εμφανίσει την αντιδραστική της πολιτική προοδευτική η  ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επικαλείται την «αποασυλοποίηση». Όμως καμιά υπηρεσία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας για την ψυχική υγεία δεν έχει δημιουργηθεί για να υποκαταστήσει το νοσοκομείο. Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να μπαίνει δυναμικά για να καλύψει το κενό υπηρεσιών ψυχικής υγείας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ήδη επισκέπτονται το νοσοκομείο και επιλέγουν ασθενείς. Την στιγμή που για την δημόσια υγεία δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, οι  ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν με 105 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό. Οσοι ασθενείς δεν χωρέσουν στους ξενώνες και στα κέντρα των ΜΚΟ θα μείνουν στον δρόμο. Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας όταν την δεκαετία του 80 έκλεισε τα ψυχιατρεία και έστειλε τους ασθενείς κάτω από τις γέφυρες. Ετσι, αντιλαμβάνεται η μνημονιακή κυβέρνηση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Στα πλαίσια αυτά μετακινεί εργαζόμενους του ΨΝΑ σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας οι οποίοι αφού καλύψουν τα κενά και λόγω της υποχρεωτικής μνημονιακής κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα μείνουν διαρκώς μετακινούμενοι ή θα απολυθούν. Ηδη έχουν μετακινήσει μια μαία και έναν οδοντίατρο προς το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ απαιτούν άμεσα φαρμακοποιό για το νοσοκομείο της Ρόδου και οδηγούς για το Δρομοκαΐτειο. Την Τρίτη 11/6 η ηγεσία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, το επισκέφτηκε  και άσκησε έμμεσες απειλές προς ομάδες προσωπικού, σε συνεργασία με το Διοικητική του ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ καλούν όλο το λαό της Αθήνας, ανέργους, εργαζόμενους, μετανάστες, σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα για να μην κλείσει το νοσοκομείο, για μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Συνεχίζουμε», λέει σχετική ανακοίνωση, «τις κινητοποιήσεις μας και ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στη ΕΡΤ και με όλους όσους αντιστέκονται στον αυταρχισμό και στην καταστροφή της ζωής μας».

M.X.

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΟ ΨΝΑ

Την Πέμπτη 6/6/2013 οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν  τις μετακινήσεις υπαλλήλων (οδηγούς, μαίες, φαρμακοποιούς) του νοσοκομείου στη Νίκαια, στη Ρόδο, ακόμη  και στην Αίγινα! Ο διοικητής όμως της Υ.Π.Ε., Γ. Ευδοκιμίδης («αριστερός» με δεξιά παρέκκλιση προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ) δηλώνει πως οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι πάνω από τις προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων και φάνηκε ότι δεν θα υποχωρήσει καθώς την Τρίτη 11/6/2013 πραγματοποίησε αιφνιδιαστική συνάντηση με τη διοίκηση του Ψ.Ν.Α. και τους υπό μετακίνηση εργαζόμενους προσπαθώντας να τους πείσει για τη οικειοθελή μετακίνησή τους. Οι εργαζόμενοι, όπως βρέθηκαν το δρόμο την Παρασκευή 7/6 στην πανυγειονομική 24ωρη απεργία (άλλη μια τουφεκιά της ΠΟΕΔΗΝ τη στιγμή που καταρρέει το σύμπαν) θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μην επιτραπεί καμία συγχώνευση, μετακίνηση και ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων, διότι είναι ξεκάθαρο πως έχει αρχίσει η αποδόμηση και αποψίλωση του ΨΝΑ. όπως και πολλών άλλων παραδειγμάτων στην Αττική και την περιφέρεια. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν ρητά να γίνουν περιφερόμενοι εργαζόμενοι ανά τα όρια της Υ.Π.Ε. και αποφάσισαν συγκέντρωση την Τετάρτη 12/6 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και ξανά την Πέμπτη 13/6 το πρωί διαμαρτυρία έξω από την 2η ΥΠΕ. Κυβέρνηση και τρόικα είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν τα πάντα και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους φαίνονται περιττές όπως και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Είναι γνωστό άλλωστε στους εργαζόμενους πως το 2014 βάζουν λουκέτο στο ΨΝΑ και γνωρίζουν επίσης πως μέσα στην επόμενη ατζέντα της τρόικα είναι η υγεία με θέματα καταργήσεων, συγχωνεύσεων, μετακινήσεων και απολύσεων προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις, τιμοκατάλογος ΕΣΥ. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας μέχρι τέλους για να σταματήσει η επέλαση των βαρβάρων. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης  ΨΝΑ  «NA TOYΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ» πριν να είναι αργά για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κοινωνία δεν χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά σ’ αυτήν που σφίγγεται σε μια γροθιά!

Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ. (11/6/13)

Β.Τ.Ν.

Νέα Προοπτική τεύχος#551# Κυριακή 16 Ιουνίου 2013