της Κατερίνας Μάτσα

Κάτω από την κοινωνική κατακραυγή, που εκφράστηκε πολύ έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Υπουργείο Παιδείας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την έγκριση που είχε δοθεί από το Νοέμβριο του 2021 στο «εκπαιδευτικό υλικό» της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, για να ενταχθεί στην Αγωγή Υγείας για τα Γυμνάσια της χώρας. Σε αυτό περιλαμβάνονταν 3 βίντεο και ένα βιβλίο 84 σελίδων. Όλο το οπτικοακουστικό υλικό είχε τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα. Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα».

Το περιεχόμενο διαπνέεται από ένα εντελώς σκοταδιστικό πνεύμα, με ομοφοβικό και σεξιστικό περιεχόμενο. Κατά την εγκυμοσύνη η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει παρέα με ελαττωματικούς ανθρώπους, πρέπει να σκέφτεται διαρκώς το παιδί της, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του οποίου εξαρτάται ακόμα και από το πώς το φαντασιώνεται! Αν το ιδανικό της είναι το αρχαιοελληνικό κάλλος τότε το παιδί κινδυνεύει να γίνει… ομοφυλόφιλο!

Η ιδέα του «αγέννητου παιδιού» επανέρχεται, το σώμα της γυναίκας δεν είναι παρά ένα εργαλείο αναπαραγωγής, «το παλάτι της μήτρας της», όπου κατοικεί το παιδί από τη στιγμή της σύλληψής του!

Προορισμός της γυναίκας είναι να γίνει καλή μητέρα. Ακόμα και η σεξουαλικότητά της συσχετίζεται με την υγεία του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Αν είναι υπέρμετρη το παιδί που θα γεννηθεί κινδυνεύει από καρκίνο! Η γυναικεία σεξουαλικότητα θυσιάζεται στο βωμό της γονεϊκότητας, στο όνομα πάντα της υγείας του παιδιού!

Στο «πρόγραμμα» συμμετέχουν «επιστήμονες» γνωστοί για τις αντιδραστικές απόψεις τους, ενώ πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής είναι η επίτιμη σύμβουλος Επικρατείας κ. Μαρή, που αρθρογραφεί και εκδίδει λευκώματα με τον πολύ εύγλωττο τίτλο «η ελληνική μέριμνα για ευγονία ανά τους αιώνες» (βλ. άρθρο της Εύας Παπαδοπούλου Εφ. Συν. 31\1\22).

Αλήθεια, πόσο απέχει «η ευγονία που είναι αναγκαία για να επιβιώσει το έθνος» από την ευγονική των ναζί;

Η Εταιρεία έχει καταφέρει τις δύο τελευταίες δεκαετίες να πάρει πολλά προγράμματα με αυτό το ιδεολογικό περιεχόμενο. Η χρηματοδότηση δινόταν είτε από το ελληνικό Δημόσιο είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ένα από αυτά ήταν και ένα ΕΣΠΑ για το χρονικό διάστημα 2007-2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, που το τυπικό διαχειριστικό κλείσιμό του έγινε επί κυβέρνησης Σύριζα. Σε αυτό αναφέρθηκε η Κεραμέως προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ήταν μάλιστα τέτοιος ο πανικός της που έβαλε τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να δηλώσει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί να ελέγχει κάθε εκπαιδευτικό υλικό»! Τελικά, τί ελέγχει η Κεραμέως; Μόνο το αν θα μπει στο Πανεπιστήμιο η Αστυνομία; Η μήπως δεν τολμά να πάρει την ευθύνη των ιδεολογικών αντιλήψεων που βρίσκονται πίσω από αυτό το «εκπαιδευτικό υλικό» και ταυτίζονται με τις δικές της, όπως εκφράζονται στην αντιδραστική πολιτική που ασκεί στο χώρο της Παιδείας;

Το πιο σημαντικό σε όλα αυτά είναι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω την έγκριση που είχε δοθεί.

Είναι φανερό ότι με το κίνημα #ΜeToo σε εξέλιξη, οι κοινωνικές αντιστάσεις στον πατριαρχικό σκοταδισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία δυναμώνουν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.