του Θόδωρου Κουτσουμπού

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2023, ο Παλαιστίνιος κρατούμενος στις φυλακές του Ισραήλ Khader Adnan, 44 ετών, διένυε την 77η ημέρα απεργία πείνας. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη και ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Κρατείται από τις ισραηλινές αρχές χωρίς κατηγορία ή δίκη. Προτάσσοντας το σώμα και τη ζωή του, ως μόνο όπλο διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή του από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, ο Αντνάν βρίσκεται σε απεργία πείνας επ’ αόριστον.

Τελευταία νοσηλεύεται στη διαβόητη Κλινική των Φυλακών Ramle του Ισραήλ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να μεταφερθεί σε κανονικό νοσοκομείο. Κρατείται σε ένα κελί της κλινικής της φυλακής εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης. Οι δεσμοφύλακες επανειλημμένα εισβάλλουν στο κελί ασκώντας του πίεση για να σταματήσει την απεργία πείνας. Οι αρχές του Ισραήλ εν γένει αρνούνται τη μεταφορά απεργών πείνας σε κανονικά νοσοκομεία, με στόχο την αποθάρρυνση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Στον Khader Adnan οι αρχές κατοχής αρνήθηκαν να του παράσχουν ρούχα. Από τις 5 Φεβρουαρίου που συνελήφθη φοράει ακόμη τα ίδια ρούχα!

Ο Αντνάν έχει συλληφθεί 12 φορές τα τελευταία 20 χρόνια και έχει περάσει συνολικά πάνω από 8 χρόνια στις φυλακές υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, χωρίς κατηγορία, δίκη και καταδίκη – ένα καθεστώς φυλάκισης που εφαρμόζει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων που δεν υποτάσσονται στις αρχές κατοχής, όμως εις βάρος τους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Είναι μια εκδήλωση του “δημοκρατισμού” του ισραηλινού σιωνιστικού κράτους, της “μόνης δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή” κατά τη δυτική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα – και την προπαγάνδα του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου.

Ο Khader Adnan κάνει απεργία πείνας από την πρώτη ημέρα που (ξανα)συνελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου ύστερα από έφοδο του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του, στην πόλη Αράμπα στη βόρεια περιοχή της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Τζενίν. Το σπίτι του ερευνήθηκε εξονυχιστικά και βανδαλίστηκε από τους επιτιθέμενους στρατιώτες κατά τη σύλληψή του.

Αυτή είναι η 6η απεργία πείνας και η μεγαλύτερης διάρκειας, με την υγεία του ασφαλώς επιβαρυμένη. Το 2012 είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας 67 ημερών μέχρι να απελευθερωθεί, εμπνέοντας ένα κύμα αγώνων μέσα και έξω από τις φυλακές.

Έχει κερδίσει την ελευθερία του 4 φορές στο παρελθόν σε απεργίες πείνας κατά της διοικητικής κράτησης. Τούτη τη φορά, αντιμετωπίζει έναν ακόμη πιο δύσκολο αγώνα γιατί εναντίον του αιωρούνται κατηγορίες για «υποκίνηση», για δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες και συμμετοχή του  στο κίνημα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Όπως λένε οι υπερασπιστές του, οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρα πολιτικού χαρακτήρα και απόπειρα να τον στοχοποιήσουν για τη δραστηριότητά του, ιδιαίτερα στην υπεράσπιση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Φυλακισμένους Παλαιστίνιους Samidoun τονίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη «για διεθνή δράση, προσπάθειες μέσων ενημέρωσης, λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποίηση για να σωθεί η ζωή του Khader Adnan και να κερδίσει την ελευθερία του και των συναδέλφων του πολιτικών κρατουμένων. [Ο Khader Adnan] αντιστέκεται με ό,τι έχει στη διάθεσή του πίσω από τα κάγκελα, βάζοντας το σώμα και τη ζωή του στη πρώτη γραμμή για την ελευθερία. Η σιωνιστική κατοχή και η διοίκηση των φυλακών είναι πλήρως υπεύθυνες για την τρέχουσα κατάστασή του και κάθε περαιτέρω επιδείνωση και απειλές για τη ζωή και την υγεία του. Σημειώνουμε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλες που συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη στο ισραηλινό κατοχικό καθεστώς είναι συνένοχοι στα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού, των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και ιδιαίτερα του Khader Adnan».

17 Απριλίου – Ημέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων

Η 17η Απριλίου έχει κηρυχθεί Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων. Στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα, μέσα στα κατεχόμενα προ του 1967 εδάφη, στο Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Ευρώπη και Αμερική οργανώθηκαν εκδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Το Δίκτυο υποστήριξης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους Samidoun, με ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε για τις απαγορεύσεις της Γερμανικής αστυνομίας του Βερολίνου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στου Παλαιστίνιους φυλακισμένους.

 Κατοχικό κράτος – φυλακή

Με την ευκαιρία της Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων δόθηκαν στοιχεία για τους φυλακισμένους.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, έχει φυλακίσει πάνω από 800.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ κρατά παράνομα στις φυλακές 4.900 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 170 παιδιά. Επιπλέον, 967 Παλαιστίνιοι κρατούνται βάσει της παράνομης ισραηλινής πολιτικής διοικητικής κράτησης. Ο αριθμός διοικητικών κρατουμένων είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 11 χρόνων.

Οι διαδοχικές ισραηλινές κατοχικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές διακρίσεων κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων. Η σημερινή ακροδεξιά ρατσιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου εντείνει αυτές τις αποτρόπαιες πολιτικές. Έχει εγκρίνει σχέδιο νόμου που επιτρέπει την εκτέλεση Παλαιστινίων κρατουμένων, νομοθετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της έξωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων από τη γη τους, ενώ έχει εισάγει νομοσχέδιο για τη στέρηση ιατρικής περίθαλψης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους.