Κοινή Ανακοίνωση Διεθνιστικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στον πόλεμο και στον εθνικισμό

Κοινή Ανακοίνωση Διεθνιστικής Πρωτοβουλίας  Ενάντια στον πόλεμο και στον εθνικισμό

Διεθνιστική Πρωτοβουλία

Ενάντια στον πόλεμο και στον εθνικισμό

 

Τρεις μήνες μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια εκστρατεία δηλητηρίασης των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας με το εθνικιστικό μίσος, και ειδικά δημιουργώντας κλίμα ελληνοτουρκικής σύρραξης. Για άλλη μια φορά στήνεται μια ψευδής εικόνα μιας Ελλάδας αμυνόμενης και απειλούμενης από την Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι εργαζόμενοι, το ταξικό κίνημα στην Τουρκία το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Η μονομερής όμως μετατόπιση των ευθυνών στην τουρκική αστική τάξη, αναδεικνύοντας την «τουρκική επεκτατικότητα» και αποκρύπτοντας την επιθετικότητα και το ρόλο στα Βαλκάνια της ελληνικής αστικής τάξης είναι για το ταξικό κίνημα όχι μόνο αποπροσανατολιστική αλλά και επικίνδυνη, γιατί αφήνει χώρο στην ανάπτυξη του εθνικισμού και τελικά βάζει πλάτη στην ντόπια αστική τάξη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε αύξηση παραγγελιών οπλικών συστημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ανανέωσε την στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, τον φονιά του Παλαιστινιακού λαού, δείχνει ανοχή σε εθνικιστικές και φιλοπόλεμες οργανώσεις, συντηρεί κλίμα διεκδικήσεων με αφορμή τις ΑΟΖ στα κυπριακά ύδατα. Ταυτόχρονα, ούτε στιγμή δεν έχει σταματήσει η πολιτική της επιβολής ονόματος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ακυρώνοντας το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να αυτοπροσδιορίζεται με το συνταγματικό του όνομα.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην επιθετική και φιλοπόλεμη συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, για να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο αγορών, παραγωγικών πηγών και κερδών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ως ο πιο αξιόπιστος υλοποιητής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών γενικά, και των αμερικανικών ειδικά. Είναι συνεταίρος και συνδιαχειριστής στην κυπριακή ΑΟΖ. Εντείνει την καταστολή στο εσωτερικό προληπτικά και προετοιμάζει ένα πολεμικό κλίμα. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα ετοιμάζονται την ώρα που η μνημονιακή πολιτική έχει στραγγαλίσει μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Η ελληνική κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του εμπλέκεται ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Συνεργάστηκε στην πράξη με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία στους τελευταίους βομβαρδισμούς στη Συρία, με τη λειτουργία σε πλήρη ισχύ της βάσης της Σούδας και όλων των Νατοϊκών Στρατηγείων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Είναι σύμφωνη και υλοποιεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή προσδοκώντας στην αναβάθμιση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού. Επιδίωξή της είναι να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί πάνω στα ερείπια των χωρών και το αίμα των λαών της Μέσης Ανατολής.

Αυτή η πολιτική ανοίγει το δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής σε ακροδεξιό πλαίσιο. Αφήνει ανοιχτές κερκόπορτες νομιμοποίησης των φασιστών και των ταγμάτων εφόδου. Ο εμπρησμός της Libertatia και το πογκρόμ που στήθηκε στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη προήλθαν από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που λειτουργούν σαν ξέπλυμα των υπόδικων δολοφόνων ναζί.

Βασικό καθήκον μας είναι η πάλη μας ενάντια στη “δικιά μας” αστική τάξη και κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική πολεμικών προετοιμασιών έχει ως απαραίτητο συστατικό της στοιχείο την ένταση του κοινωνικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους και τους νέους. Με το όργιο καταστολής κάθε λαϊκής και εργατικής κινητοποίησης. Με την ισχύ των τρομονόμων και των δικαστικών διώξεων.

Ο στόχος μας είναι να παρεμποδίσουμε την κλιμάκωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών, «αφοπλίζοντας» πολιτικά και υλικά το «δικό μας» εθνικό εταίρο σε αυτή την αντιδραστική διαμάχη. Δεν είναι εχθροί μας οι γειτονικοί λαοί. Εχθρός μας είναι η ντόπια αστική τάξη, το σύστημά της, το κράτος της, μαζί και οι ένοπλες δυνάμεις της. Για αυτό παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει ειρήνη στους λαούς.

Σε αυτή τη μάχη δεν πρέπει να υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα σε κάθε μορφής εθνικιστικού λόγου. Στον αντικυβερνητικό πολιτικό ή οικονομικό αγώνα που δίνει και θα συνεχίσει να δίνει το ταξικό κίνημα δεν χωρά και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κανένα εθνικιστικό πλαίσιο. Το τσάκισμα κάθε ακροδεξιάς κίνησης που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αντικυβερνητική δυσαρέσκεια, είναι κρίσιμος όρος ύπαρξης του ταξικού κινήματος.

Να βάλουμε φραγμό στην πολιτική της καθώς και σε κάθε προσπάθεια συσπείρωσης και επανεμφάνισης της ακροδεξιάς και των ναζιστών.

Να ηττηθούν όλοι οι ιμπεριαλισμοί στα Βαλκάνια. Να μην μείνει καμία βάση και κανένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ. Για τη διεθνιστική ρήξη όλων των χωρών της περιοχής με την ΕΕ. Για την κοινή επαναστατική διεθνιστική πάλη των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Εμπνεόμαστε από το ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα της περιόδου της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η τότε ιμπεριαλιστική επέμβαση βρήκε ηρωική αντίσταση από το ελληνικό ταξικό κίνημα που παράλληλα με ένα πολιτικό αντικαπιταλιστικό κίνημα στις πόλεις οργάνωνε την έμπρακτη υπονόμευση του αξιόμαχου του ιμπεριαλιστικού στρατού.

Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης της διεθνιστικής πάλης. Να οργανώσουμε από κοινού μέσα στις γειτονιές, σε εργατικούς χώρους και χώρους νεολαίας μια πλατιά διεθνιστική καμπάνια με εκδηλώσεις, συλλαλητήρια.

 

Ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα: Είναι η κυβέρνηση, το κράτος, ο ΣΕΒ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι φασίστες

Όχι στην εθνικιστική πολιτική της έντασης στο Αιγαίο και στη Μακεδονία

Να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Να τερματίσουμε τους εξοπλισμούς

Δεν πολεμάμε για τους Έλληνες καπιταλιστές

και τους συμμάχους τους

Πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών ιμπεριαλιστών

Διεθνιστική ενότητα Ελλήνων, Τούρκων, Μακεδόνων

και Κούρδων εργατών

Διεθνιστική Διαδήλωση Σάββατο 2 Ιουνίου

στα Προπύλαια στις 12:00

Διεθνιστική Συνέλευση Κυριακή 3 Ιουνίου

στο Πολυτεχνείο Γκίνη στις 18:00

 

Η Διεθνιστική Πρωτοβουλία πλαισιώνεται από μία σειρά

τοπικών εκδηλώσεων και συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν:

 

Σάββατο 12 Μαΐου Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης στις 18:00

Παρασκευή 18 Μαΐου Στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή στις 19:00

Πέμπτη 31 Μαΐου σταθμός Μετρό Δάφνη στις 19.00

Παρασκευή 1 Ιουνίου Ζωγράφου στην πλατεία Γαρδένιας στις 18:00

 

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση (ΑΔΚ)

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ)

Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ)

Οργάνωση Κομουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – Σπάρτακος (ΟΚΔΕ – Σπάρτακος)

ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ)

site: elaliberta.gr