ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ 43 ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στους δρόμους έχουν βγει η νεολαία και ο λαός στο Μεξικό δύο μήνες τώρα. Απαιτούν δικαιοσύνη για την απαγωγή και φρικτή δολοφονία των 43 φοιτητών και τουλάχιστον 6 ακόμα διαδηλωτών στις 26 Σεπτέμβρη στην πόλη Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερρέρο. Η κύρια απαίτησή τους είναι η παραίτηση της δεξιάς Κυβέρνησης Νιέτο, που καταγγέλουν ως υπεύθυνη για την απροκάλυπτη συγκάλυψη της άγριας επίθεσης εναντίον της διαδήλωσης των φοιτητών της σχολής των δασκάλων από την πόλη Αγιοτζινάπα. Οι φοιτητές βρίσκονταν σε κινητοποίηση για την προετοιμασία των διαδηλώσεων μνήμης για τα 36 χρόνια από την επαναστατική εξέγερση στο Μεξικό και τη σφαγή των φοιτητών και των εργαζομένων από το στρατό και την αστυνομία στο Τλατελόλκο το 1968. Ενάντια στη διαδήλωση ο δήμαρχος της πόλης οργάνωσε από κοινου με τις μαφιόζικες συμμορίες των ναρκεμπόρων την καταστολή τους, η οποία οδήγησε σε 6 δολοφονημένους από την αστυνομία και 43 εξαφανισμένους.

Οι συγγενείς των εξαφανισμένων φοιτητών όπως και όλο το κίνημα αλληλεγγύης καταγγέλλει τη συγκάλυψη από τις κρατικές αρχές. Καταγγέλουν ότι τα καμένα πτώματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα περίχωρα της Ιγκουάλα, δεν είναι των 43 φοιτητών και δηλώνουν ότι ζητούν απόδειξη DNA για την ταυτοποίησή τους, κάτι που ουδέποτε έχει γίνει μέχρι τώρα. Αντ’αυτού ο αρχηγός της αστυνομίας του Μεξικού δηλώνει «κουρασμένος για επιπλέον εξηγήσεις», αποκαλύπτοντας έτσι τη σήψη και την ενοχή του κράτους για τη δολοφονία και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της εξέγερσης.   

Η γιγάντια πανεθνική διαδήλωση στις 20 Νοέμβρη αποτέλεσε την 4η Παγκόσμια μέρα δράσης για τους εξαφανισμένους φοιτητές από την Αγιοτζινάπα, μια πόλη με παράδοση στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και της αριστεράς. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ζοκάλο της Πόλης του Μεξικού, της πρωτεύουσας της χώρας. Το κλίμα οργής που έχει εξαπλωθεί στο μεξικάνικο λαό και τη νεολαία έχει πλέον οδηγήσει σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση με επικεφαλής τις φοιτητικές συνομοσπονδίες, τους συγγενείς των δολοφονημένων φοιτητών και μια σειρά ταξικές μαχητικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και των εργαζομένων, όπως του συνδικάτου των εργαζόμενων στον Ηλεκτρισμό. Τη μέρα αυτή εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν, φοιτητές και δάσκαλοι μπλόκαραν το αεροδρόμιο του Ακαπούλκο. Εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα, πολλές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί, καταλήψεις και πυρπολισμοί κρατικών κτηρίων.

Στην αντίπερα πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με την συνδικαλιστική συνομοσπονδία CTM που ελέγχεται από το κυβερνών  PRI, να καταγγέλει τις κινητοποιήσεις φοβούμενη από την αυξανόμενη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.  

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μια λαϊκή κινητοποίηση με την φοιτητική νεολαία επικεφαλής, αποκτά τέτοια δυναμική. Αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός Νιέτο έχει αποκαλυφτεί ότι έχει συνάψει κρατικά συμβόλαια με εταιρείες για το χτίσιμο της επαύλης του.  Η έκταση της εξέγερσης έχει φέρει σε τρομερή κρίση τόσο την Κυβέρνηση του παραδοσιακού αστικού κόμματος PRI  όσο και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση του PRD που δηλώνει την στήριξή της στο στέλεχος της,  τον δήμαρχο της Ιγκουάλα, τον άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση στους φοιτητές και την παραγγελία εξόντωσής τους από το μαφιόζικο καρτέλ ναρκεμπόρων Ενωμένοι Πολεμιστές. Η διαπλοκή των καρτέλ του θανάτου με το κράτος ευθύνεται για πάνω από 100.000 δολοφονίες μόνο από το 2005 και μετά. Είναι η μεξικάνικη μπουρζουαζία και το κράτος της με όλα τα σώματα του ασφάλειας  οι υπεύθυνοι για την ταξική βία και τα εκτεταμένα εγκλήματα της μαφίας.

Όπως υπενθυμίζουν τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, έχει ενεργή παρουσία και δράση στο πλευρό των κρατικών αρχών στο Μεξικό για τη διατήρηση της «εσωτερικής ασφάλειας». Την ώρα που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει μια νέα φάση της κρίσης και της εξέγερσης στο εσωτερικό του μετά την αθώωση του αστυνομικού δολοφόνου του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, αναγνωρίζει ως ύψιστη την απειλή από την εξέγερση στο Μεξικό και μια πιθανή ανατροπή του Νιέτο.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας του εξεγερμένου μεξικάνικου λαού είναι το όπλο με το οποίο η Κυβέρνηση κινείται από τη διαδήλωση της 20 Νοέμβρη, στην οποία προχώρησε σε συλλήψεις 11 διαδηλωτών τους οποίους φυλάκισε χωρίς δίκη, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», στις φυλακές-κολαστήρια της χώρας. Ανάμεσα τους και ένας χιλιανός διδακτορικός φοιτητής της Ιατρικής, για την αποφυλάκιση του οποίου μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται και στην Χιλή. Διαδηλώσεις στο πλευρό του μεξικάνικου λαού έχουν γίνει στη Βολιβία και στο Ελ Σαβαδόρ. Στη Αργεντινή, το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων και το Εργατικό Κόμα (Partido Obrero) έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια για το ζήτημα.  

Η λαϊκή εξέγερση στο Μεξικό ανοίγει μια νέα φάση στην αναμέτρηση των μαζών με την μεξικάνικη άρχουσα τάξη. Ωστόσο το ζήτημα δεν περιορίζεται εκεί. Η ενότητα της πάλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας όλης της Λατινικής Αμερικής έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η απόδοση δικαιοσύνης ενάντια στο κράτος των δολοφόνων των φοιτητών της Ιγκουάλα,  είναι υπόθεση του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και της νεολαίας.   

Ερν. Αγγελής