Χρειάζεται εργατικός ξεσηκωμός

Απλήρωτους και φιμωμένους θέλει τους εργαζομένους η κυβέρνηση του κορωνο-υιού Μητσοτάκη, αφού τους έχει αφήσει στο έλεος της «ατομικής ευθύνης» τους απέναντι στην υγειονομική-οικονομική κρίση.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.

Και αυτό γιατί το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την «πληρωμή» των υπερωριών για 2 ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου σε «είδος», δηλαδή σε λιγότερες ώρες απασχόλησης άλλες μέρες του ίδιου εξαμήνου, ρεπό και άδειες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, η 1η ώρα υπερωρίας αμείβεται με 20% προσαύξηση επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου, ενώ η 2η ώρα με 40%. Με τη διάταξη Βρούτση, πρακτικά, το κόστος των υπερωριών μηδενίζεται και έτσι τα αφεντικά βάζουν στην τσέπη όλο τον επιπλέον επιχειρηματικό τζίρο που προκύπτει από την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη… «ανταμείβει» την εργατική τάξη αυτής της χώρας, η οποία έως και κατά το ήμισυ της έμεινε σε αναστολή και 534 ευρώ/μήνα (έναντι 830 ευρώ που είναι μέσος μικτός μισθός) φέτος λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ το ίδιο ενδεχομένως θα συμβεί τους επόμενους μήνες: Μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς της!

Παράλληλα, το νομοσχέδιο Βρούτση θέτει ως όρο της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων την εγγραφή του συνδικάτου τους στο «μητρώο» του Υπουργείου Εργασίας, ενώ απαγορεύει τις καταλήψεις εργασιακών χώρων, αλλά και εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία.

Με τη διάταξη αυτή καταργείται ουσιαστικά και το παραμικρό ίχνος εργατικής δημοκρατίας και αυτονομίας των εργατικών συνδικάτων απέναντι στο κράτος και τους εργοδότες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη… «ανταμείβει» την εργατική τάξη αυτής της χώρας που έχει βρεθεί, στην πραγματικότητα, απροστάτευτη απέναντι στις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης: Τη φιμώνει, της απαγορεύει να διεκδικεί!

Να σημειωθεί πως τα μέτρα αυτά δεν είναι «έκτακτα» λόγω της πανδημίας, αλλά μόνιμα.

Πρόκειται, όμως, για συνέχεια -όσο και την ομολογία ανεπάρκειας σε σχέση με το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει επ’ αφορμή της υγειονομικής κρίσης- των έως τώρα έκτακτων κυβερνητικών μέτρων στήριξης εργοδοτών.

Και αυτό γιατί, για να σηκώσουν το βάρος της κορωνο-κρίσης οι εργοδότες, δεν φτάνουν οι χαριστικές ρυθμίσεις που τους έχει κάνει η κυβέρνησή τους (παρατάσεις και επιδοτήσεις των εισφορών τους, κλπ.), αλλά χρειάζονται ακόμα πιο φθηνούς και πιο καταπιεσμένους εργαζομένους.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Βρούτση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα απασχόλησης ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.
  • Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών.
  • Την Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.
  • Την υποχρεωτική απογραφή ενός σωματείου στο νομοθετημένο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (σσ. του Υπ. Εργασίας) προκειμένου να ασκήσει συνδικαλιστικό δικαίωμα.
  • Τη δυνατότητα συμμετοχής εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσω εξ αποστάσεως ψήφου (ηλεκτρονικά), ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.
  • Την ύπαρξη προσωπικού στοιχειώδους λειτουργίας -στο 40% τουλάχιστον του συνόλου- σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.
  • Την απαγόρευση των καταλήψεων χώρων και εισόδων και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας και την ανακήρυξη της απεργίας ως παράνομης αν γίνουν τα παραπάνω, ενώ όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, θα τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
  • Την ανάθεση της συμφιλίωσης συλλογικών διαφορών στον ΟΜΕΔ αντί για τους επιθεωρητές εργασίας.
  • Την αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα.
  • Την επίλυση της αμφισβήτησης της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας κλπ. των οργανώσεων πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
  • Τη θέσπιση ειδικής επιτροπής εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας.
  • Την κατάργηση του β’ βαθμού διαιτησίας.

Δ.Κ.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός