Θόδωρος Κουτσουμπός, Οι Μπολσεβίκοι μετά τον Λένιν, Από την Αριστερή Αντιπολίτευση (1923) στην Τέταρτη Διεθνή (1938), εκδόσεις Λοκομοτίβα, σελ. 255.
Κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στη Λοκομοτίβα το βιβλίο του Θόδωρου Κουτσουμπού Οι Μπολσεβίκοι μετά τον Λένιν. Η έκδοση συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Αριστερής Αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ από τον Τρότσκι και άλλους ηγέτες του Μπολσεβίκικου Κόμματος και της Οκτωβριανής επανάστασης.
Το 1923, ήταν μια κομβική χρονιά για το Μπολσεβίκικο κόμμα, τη νεοδημιουργημένη Σοβιετική Ένωση, την Τρίτη Διεθνή και την πορεία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Το κύμα της παγκόσμιας επανάστασης, που μέσα απ’ τις συνθήκες του αιματηρού Α’ Παγκόσμιου Πολέμου έκανε την ορμητική του εμφάνιση με τη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση του Οκτώβρη 1917, ανακόπτεται ύστερα από μια σειρά ηττών, με καθοριστική, σε εκείνη τη φάση, την ήττα της γερμανικής επανάστασης του 1923.
Εκείνη τη χρονιά (1923) δημιουργείται η Αριστερή Αντιπολίτευση των Μπολσεβίκων – Λενινιστών στο ΚΚΡ(μπ), στο κόμμα του ζώντος ακόμη αλλά βαριά άρρωστου Λένιν. Οι λόγοι της δημιουργίας της δεν είναι μόνο εσωτερικοί, σχετιζόμενοι με την πορεία της Ρωσικής επανάστασης, είναι επίσης διεθνείς, με την γερμανική επανάσταση να βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Στο βιβλίο μελετώνται οι όροι διαμόρφωσης της Αριστερής Αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ που αργότερα θα αποκτήσει διεθνή χαρακτηριστικά. Θεμελιώνεται ο ιδεολογικός και πολιτικός δεσμός της Αριστερής Αντιπολίτευσης με τον ίδιο τον Λένιν, που πρώτος σήκωσε τη σημαία του αγώνα κατά του γραφειοκρατισμού στο σώμα του νεαρού προλεταριακού κράτους και προσωπικά κατά του Στάλιν.
Μετά το 1933 και την τραγωδία στη Γερμανία, με την επικράτηση των ναζί ως αποτέλεσμα των τραγικών λαθών της ηγεσίας της Κομιντέρν, μετά την χωρίς μάχη ιστορική ήττα του γερμανικού και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, η Αριστερή Αντιπολίτευση θα μορφοποιηθεί στο διεθνές ρεύμα της Τέταρτης Διεθνούς.
Οι Μπολσεβίκοι μετά τον Λένιν είναι η ιστορία του ρεύματος των αγωνιστών που αρχικά μαζί με τον Λένιν αντιστάθηκαν στον εκφυλισμό της Οκτωβριανής επανάστασης και του εργατικού κράτους, αγωνίστηκαν για μια ισόρροπη σοσιαλιστική ανάπτυξη της οικονομίας με έναν συνδυασμό σοσιαλιστικού σχεδίου με την αναπόφευκτη αγορά και το χρήμα, φροντίζοντας να μη σπάσει η συμμαχία εργατών – αγροτών, δίνοντας συγχρόνως τη μάχη για να ξεπεραστούν οι φραγμοί που έθετε ο περιορισμός της σοσιαλιστικής επανάστασης στα όρια μιας μόνο χώρας. Η ιστορία τους είναι ουσιώδες μέρος της εποποιῒας και της τραγωδίας της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης στην ιστορία. Είναι η ιστορία των καλύτερων μαχητών της επανάστασης του Οκτώβρη και της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής πατρίδας στον εμφύλιο πόλεμο με τους Λευκούς αντεπαναστάτες και τους ιμπεριαλιστές εισβολείς συμμάχους τους. Όλοι τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα πέσουν θύματα της σταλινικής αντεπανάστασης στα χρόνια του Μεγάλου Τρόμου.
Για τα 100χρονα από τον σχηματισμό της Αριστερής Αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ και για το βιβλίο Οι Μπολσεβίκοι μετά τον Λένιν, θα μιλήσουν σε εκδήλωση που οργανώνει το ΕΕΚ στη Λοκομοτίβα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, το μεσημέρι, 12 – 2 μ.μ. ο Σάββας Μιχαήλ και ο Θόδωρος Κουτσουμπός.
Όπως σημειώσαμε το βιβλίο κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και ελπίζουμε σύντομα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Παραγγελίες μπορούν να δοθούν στη Λοκομοτίβα στο e-mail vivlio.lkm@gmail.com