ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ

Κυκλοφόρησε το τεύχος 104 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑ, με ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο.

Το τεύχος αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες: Κοσμολογία, Βιολογία, Τέχνη. Τα σχετικά προβλήματα προσεγγίζονται στο θεωρητικό, επιστημολογικό επίπεδο.

Κοσμολογία: J.P. Pecker, Mέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας: Κριτική και ερμηνεία της ακτινοβολίας βάθους του ουρανού. Μ. Σαριδάκης: Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, Από την παντοδυναμία στην κρίση. Ε. Μπιτσάκης:

Χώρος και Χρόνος, H Συνεχιζόμενη Αναζήτηση. Ν. Ταμπάκης: Από την απλότητα στην πολυπλοκότητα. Επίσης μικρό αφιέρωμα J.P. Vigier με δύο κείμενα: O κόσμος του Αϊνστάιν και Υπάρχει αιτιότητα στη μικροφυσική;

Βιολογία: Λ. Λάκκα: H «Χρυσή Εποχή» της γαλλικής Σχολής της Μοριακής Βιολογίας. Συνέντευξη με τον François Jacob (βραβείο Νόμπελ) που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Χρ. Γεωργίου: Κομμουνιστική Ισότητα άνευ όρων.

Υπέρβαση των ορίων της Μαρξιστικής ισότητας. Μ. Κουκουλούδη-Μ . Σπυριδάκης: Η κοινωνικό-πολιτική προσέγγιση της έρευνας για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Michel Morange: άρθρο για την προσωπικότητα και το έργο του François Jacob (1920-2013).

Παιδεία και Τέχνη: Ανδρουλάκης, Λαπαναΐτη, Μαρούδας, Οικονομάκης: Ο βαθμός αποδοχής του επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Απ. Βαλτάς: O Kρόνος και ο Francisco Goya. Δ. Πασπάτης:

H Παναγία των Παρισίων του Ουγκό, Όψεις ενός ανεστραμμένου κόσμου.

Στο τεύχος δημοσιεύονται επίσης άρθρα επικαιρότητας.