για να σκεπαστεί η αλήθεια για το ναυάγιο των προσφύγων στην Πύλο

Ανακοίνωση του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου Κριστιάν Ρακόφσκι

Στις 14 Ιουνίου του 2023, ένα μικρό αλιευτικό σκάφος με εκατοντάδες πρόσφυγες βούλιαξε έξω από τις ελληνικές ακτές της Πύλου. Περίπου 700 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν αβοήθητοι. Μια μεγάλη πολιτική κρίση ξέσπασε διεθνώς στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά  ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις άμεσες ευθύνες των Ελληνικών κρατικών αρχών.


Στις 18 Ιουλίου, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα, υποστηριζόμενο από 5 άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με διασώστες, καλλιτέχνες, δικηγόρους και άλλους, οργάνωσε μια πολύ επιτυχημένη δημόσια εκδήλωση απαιτώντας «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο», στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου χίλιοι άνθρωποι πήραν μέρος κατά τη διάρκεια της πεντάωρης αυτής εκδήλωσης. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, δύο δικηγόροι από την πρωτοβουλία των Δικηγόρων για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία της Πύλου, πήραν τον λόγο και επίσης συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες και ακτιβιστές.


Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης προκάλεσε φόβο και οργή στην δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία απεγνωσμένα θέλησε να καλύψει την αλήθεια για την τραγωδία της Πύλου και τους αληθινούς της ενόχους. Ένα κρατικά ενορχηστρωμένο κυνήγι μαγισσών εξαπολύθηκε. Δύο μέρες μετά την εκδήλωση ένα συκοφαντικό άρθρο εμφανίστηκε στην φιλοκυβερνητική καθημερινή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στοχεύοντας ιδιαίτερα τους δύο κύριους ομιλητές, την Κατερίνα Μάτσα από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, γνωστή ψυχίατρο και πολιτική αγωνίστρια όπως και τον πολύ γνωστό θαλάσσιο διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο ο οποίος κατεδάφισε όλο το ψευδές αφήγημα που παρουσιάστηκε από την Ελληνική κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές για να καλυφθεί η αλήθεια για τις αιτίες του ναυαγίου. Το άρθρο καλούσε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαιτώντας να δράσει ενάντια στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που πρόσφερε τον χώρο για αυτήν την δημόσια εκδήλωση.


Η Υπουργός Μενδώνη αμέσως απαίτησε με έγγραφο, με τον πιο χυδαίο και επιθετικό τρόπο, απαντήσεις από την εκλεγμένη ηγεσία του Συλλόγου γιατί είχε επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για την τραγωδία της Πύλου. Στη συνέχεια, η Υπουργός Μενδώνη στις 11 Αυγούστου διέταξε την έξωση του Συλλόγου από τα γραφεία του μέχρις τις 10 Οκτώβρη, δύο μέρες μετά τις επερχόμενες δημοτικές και  περιφερειακές εκλογές.


Τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων παραχωρηθηκαν σε αυτόν από την  σπουδαία ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού, το 1982! Εκατοντάδες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε αυτόν τον χώρο τα τελευταία 40 χρόνια… Είναι φανερό ότι πρόκειται   για μια πολιτικά υποκινούμενη κυβερνητική παρέμβαση λογοκρισίας, για να καλυφθεί η αλήθεια  σχετικα με το φρικαλέο αυτό  έγκλημα, που δεν είναι απλώς μια συνέχεια των τραγωδιών των μεταναστών και προσφύγων στην προσπάθεια τους να φτάσουν το Φρούριο Ευρώπη αλλά επίσης ένα ποιοτικό άλμα. Είναι επίσης μια παρέμβαση κρατικού εκφοβισμού ενάντια σε όλες τις αντιπολιτευτικές φωνές και την ογκούμενη κοινωνική διαφωνία.


Την ίδια στιγμή, η Υπουργός Μενδώνη και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ο ίδιος χρειάζονται να ξεφορτωθούν την μαχητική ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και την τωρινή του Πρόεδρο Δέσποινα Κουτσούμπα, γιατί επί χρόνια παλεύουν ενάντια στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες κερδοσκοπικές πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης καταστρέφοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κράτησε μια θαρραλέα μαχητική στάση ενάντια στο κυβερνητικό κυνήγι μαγισσών αποκαλύπτοντας την σκανδαλώδη ατζέντα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Σύλλογος καλεί σε αλληλεγγύη στην δράση, όλες τις λαϊκές οργανώσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες και όλους τους μαχητές της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς.


Το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Κριστιάν Ρακόφσκι και το δίκτυο RedMed εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την ηγεσία του όπως και στους διοργανωτές αυτής της δημόσιας εκδήλωσης για το εγκληματικό ναυάγιο στην Πύλο. Πρέπει όλοι να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Ελληνικού Κράτους, προωθούν μια βάναυση πολιτική απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα από την Μέση Ανατολή, τις τεραστιες εκτάσεις της Ασίας όπως και της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής.


Η Ισπανία έχει αναθέσει στον Βασιλιά του Μαρόκου να επιβλέπει την μετανάστευση και την αναζήτηση ασύλου από την Αφρική. Αυτό που συνέβει στη Μελίλα την τελευταία χρονιά, όπου ένας άγνωστος αριθμός μεταναστών και αναζητούντων άσυλο σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από την Μαροκινή αστυνομία κάτω από το επιδοκιμαστικό βλέμμα του Ισπανού συνεταίρου της, αποτελεί μαρτυρία αυτής της βρώμικης συνεργασίας.

Η Λιβύη, αφότου πνίγηκε στο αίμα από την Νατοϊκή επιθετικότητα το 2011, τώρα είναι επιβαρυμένη με την εντολή να σταματήσει τους λιμοκτονουντες Αφρικανούς από την απελπισμένη προσπάθειά τους να κινηθούν προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η δυστυχία τους έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης κι έχει γεννήσει το πιο εκτεταμένο εμπόριο ανθρώπινων υπάρξεων στον 21ο αιώνα. Ένα σκλαβοπάζαρο έχει φουντώσει με στρατόπεδα σκλάβων στις νότιες ακτές της Μεσογείου. Προκειμένου να σταματήσει η ροή στη Λιβύη από την υπό-Σαχάρια Αφρική στην πηγή της, οι αρχές της ΕΕ έχουν κάνει συμφωνίες με τον διαβόητο Σουδανό σφάχτη του Νταρφούρ Χαμντάν Ντάγκαλου, αλλιώς Χεμέτι γεγονός που ξεκάθαρα συνέβαλε στην ανάδειξη αυτού του εγκληματία σε έναν από τους κύριους αντεπαναστάτες ηγέτες του Σουδάν, εν μέσω μιας επανάστασης που έχει φουντώσει ξανά και ξανά στα χρόνια 2018 και 2022.


Η Ιταλία εφαρμόζει μια φρικιαστική πολιτική απωθήσεων κάτω από την πίεση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας τον καιρό της προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα, ακόμα πιο βίαια, με την νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, μια εκπρόσωπο των κληρονόμων του Μουσολίνι, των Φρατέλι ντ’ Ιτάλια. Η Μελόνι και η ΕΕ έχουν κάνει μια ιδιαίτερη συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαϊέντ, τον αυτόκλητο δικτάτορα της χώρας. Ο τελευταίος έγινε ο πραιτωριανός φρουρός της ΕΕ και της Ιταλίας με αντάλλαγμα ένα ταπεινό ποσό οικονομικής βοήθειας. Ο Καΐντ Σαϊέντ ανταποκρίνεται με την βίαιη απώθηση των Αφρικανών μεταναστών από τις υποΣαχάριες περιοχές ώστε να αντιμετωπίσουν τον αργό θάνατο στην έρημο.


Και η Τουρκία του Ερντογάν, μετά το τελεσίγραφο του 2015, όταν οι πύλες άνοιξαν για την πρόσβαση εκατομμυρίων αναζητούντων άσυλο, με προσωρινή παραμονή στην Τουρκία, στην πορεία τους προς την Ευρώπη, δρα σαν μια αποθήκη για αυτά τα απεγνωσμένα εκατομμύρια ανθρώπων, συγκρατώντας τους από την πρόσβαση στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα μια ετήσια πληρωμή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.


Αποτέλεσμα αυτών των απάνθρωπων πολιτικών είναι να γίνει η Μεσόγειος το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου. Καλούμε όλους τους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο να σταθούν στο πλευρό όλων των ακτιβιστών αλληλέγγυων στους αναζητούντες άσυλο και τους μετανάστες. Να παλέψουν να ανακτηθεί το δικαίωμα στο άσυλο και να εγκαθιδρυθεί μια αδελφική υποδοχή των μεταναστών σε όλες τις χώρες, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.


Κάτω τα χέρια από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων!


Όχι στην έξωση του Συλλόγου από τα νόμιμα γραφεία του!


Κάτω τα χέρια από τους μαχητές της αλληλεγγύης που οργάνωσαν την εκδήλωση “Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο”!


Κάτω τα χέρια από την ελευθερία της έκφρασης!


Για μια πλήρη έρευνα της περίπτωσης της Πύλου στην Ελλάδα από μια διεθνή ομάδα υπερασπιστών των πολιτικών δικαιωμάτων! Να λάμψει η αλήθεια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Μελίλα!


Για την ανάκτηση του δικαιώματος αναζήτησης ασύλου σε οποιαδήποτε χώρα επιλογής!


Κάτω η Ευρώπη-Φρούριο! Ανοίξτε τις θαλάσσιες πύλες!


Για μια σοσιαλιστική Ευρώπη ανοιχτή σε όλα τα θύματα του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας!


Κάτω οι πόλεμοι του ιμπεριαλισμού! Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός και η πάλη για τον παγκόσμιο σοσιαλισμό!


Ο αγώνας συνεχίζεται στην Ελλάδα και διεθνώς μέχρι τη νίκη!

Το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι”

16/8/2023