Επιχείρηση κλοπής 65 εκατ. ευρώ των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ!

Η ληστεία των αποθεματικών και της περιουσίας των ναυτεργατών είναι διαχρονική. Από την καταλήστευση του ταμείου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) από την πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή το 1978, με την υποχρεωτική μετατροπή των αποθεματικών από δολάρια σε δραχμές, σε μια περίοδο που η δραχμή έχανε πάνω από 20% της αξίας της από τον πληθωρισμό, τις μειώσεις της οργανικής σύνθεσης εργαζομένων στα πλοία στο 70% το 1977, με επακόλουθο τη δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έως την κλοπή 35 εκατομμυρίων ευρώ από τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (2013), αναρίθμητες είναι οι ωμές πράξεις ληστείας των χρημάτων των Ναυτικών της χώρας.

Τελευταία επιχείρηση ληστείας η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αρμόδιας υπουργού εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου να αρπάξει 65 εκατομμύρια από τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτεργατών (ΕΛΟΕΝ). Με αυθαίρετη απόφασή τους επιχειρούν να απαγορεύσουν την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους Ναυτικούς και τις οικογένειες τους και για να “φάνε” τα αποθεματικά μεθοδεύουν την απορρόφηση του ΕΛΟΕΝ από το ΝΑΤ.

Η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία είναι ανάστατα. Με ανακοίνωσή του το σωματείο ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ αναφέρει:

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχουν ενορχηστρώσει μια νέα επίθεση στο επίκεντρο της οποίας είναι η αρπαγή των 65 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν το αποθεματικό του ΕΛΟΕΝ.

Επισημαίνουμε ότι τα χρήματα αυτά είναι αποκλειστικά ο μόχθος των Ναυτεργατών με τις εισφορές που τους παρακρατούνται  για όλο το διάστημα εργασίας στα πλοία ακόμη και το ποσοστό συμμετοχής των εφοπλιστών είναι αναπόσπαστο μέρος των δεδουλευμένων μισθών των πληρωμάτων.

Το κράτος δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή στα έσοδα του ΕΛΟΕΝ.

Σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές των σκοπών της σύστασης και λειτουργίας του ΕΛΟΕΝ τα χρήματα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων.

Επίσης τα αποθεματικά του πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να αναδιανέμονται στους δικαιούχους Ναυτεργάτες.

Το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια εμπόδισαν αυτές οι θεσπισμένες αρχές να υλοποιηθούν. Ο λόγος γίνεται για τα χρόνια της μνημονιακής επιδρομής και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (2013) αυθαίρετα άρπαξε πραξικοπηματικά και αυθαίρετα 35 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια του επαίσχυντου PSI τα οποία έκαναν φτερά από το ταμείου του ΕΛΟΕΝ.

Ξεκαθαρίζουμε προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ στο όνομα της απορρόφησης του ΕΛΟΕΝ από το ΝΑΤ.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ενοποίηση ΕΛΟΕΝ – Εστία Ναυτικών που επιχειρεί η ΠΝΟ και είχε συγκατατεθεί μαζί της και ο γνωστός πρώην Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σύσταση των δυο οργανισμών και οι σκοποί τους μαζί και οι εισφορές έως τώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παρακρατηθεί επιβάλλουν την ξεχωριστή αυτοτέλειά τους και την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς το Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Η προσπάθεια αυτή μεθοδεύεται χωρίς προηγούμενα να γνωρίζει κανείς το σχέδιο της ενοποίησης και τους σκοπούς της και μάλιστα με το απαράδεκτο επιχείρημα πρώτα να συγκατατεθούμε στην ενοποίηση και μετά θα δούμε τους σκοπούς της…

Στην συνεδρίαση της ΠΝΟ (7/3/2024) η ΠΕΝΕΝ έθεσε τις παραπάνω θέσεις της και επιπρόσθετα επεσήμανε ότι στην αποστολή των εξωδίκων θα πρέπει να τεθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο τα βασικότερα εργασιακά προβλήματα που απασχολούν τους Ναυτεργάτες, ιδιαίτερα στις κατηγορίες της επιβατηγού Ναυτιλίας.

Η αποσπασματική προβολή αιτημάτων διεκδικήσεων σήμερα για τον ΕΛΟΕΝ, αύριο για τη Ναυτική εκπαίδευση, μεθαύριο για τα εργασιακά προβλήματα είναι βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης – εφοπλιστών, αθωώνει τις ευθύνες της από την συνολική αντιναυτεργατική της πολιτική.

Είναι απίστευτο και άξιο απορίας πως ένα τέτοιο πλαίσιο έγινε αποδεκτό από τους Προέδρους των 3 Σωματείων του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ)…

Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω ότι η ΠΕΝΕΝ σε περίπτωση κινητοποιήσεων θα έχει το δικό της ξεχωριστό πλαίσιο και δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε μια γραμμή που απαλλάσσει των ευθυνών κυβέρνηση και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Καλούμε τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να υιοθετήσουν τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ και να τις κάνουν δική τους υπόθεση.

Αυτή είναι η μοναδική αγωνιστική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης- εφοπλιστών!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ