του Δημήτρη Γεωργίου*

φωτογραφία: Νέα Προοπτική

Τον Μάρτιο του 2014 η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έβαλε ταφόπετρα στην ήδη προβληματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας [ΠΦΥ] εξαναγκάζοντας χιλιάδες γιατρούς του τέως ΙΚΑ σε απόλυση υπό τον εκβιασμό “ή εντάσσεσθε στο ΕΣΥ ή απολύεσθε”.

Η τετράμηνη απεργία της περιόδου εκείνης (Νοέμβριος 2013 – Μάρτιος 2014), παρά την καθολική συμμετοχή των γιατρών, κατέληξε άδοξα λόγω κυρίως της αρνητικής στάσης της γραφειοκρατικής ηγεσίας του σωματείου των γιατρών του τέως ΙΚΑ. Μια ηγεσία λαϊκομετωπικής συνεργασίας ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε γιατρούς, αλλά κυρίως ενάντια στον λαό… Σ’ εκείνη τη συνεργασία συμμετείχε με όλες τις απεργοσπαστικές δυνάμεις και η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) υπό τον Γιώργο Πατούλη.

Αποτέλεσμα;

Οι μισοί περίπου απο τούς 5.500 γιατρούς του τέως ΙΚΑ που αποτελούσε την ”ραχοκοκαλιά” της ΠΦΥ να οδηγηθούν σε αποχώρηση επειδή αρνήθηκαν την είσοδό τους στο ΕΣΥ και προτίμησαν, καλώς ή κακώς, τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Έως εδώ καλά…

Τι έκαναν οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν έκτοτε;

Ενέταξαν ΟΛΑ τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων κ.λπ.) σε έναν Ενιαίο Οργανισμό Ασφάλισης.

Σαν αποτέλεσμα της αντιδραστικής αυτής πολιτικής έχουμε το τραγελαφικό (τραγικό) γεγονός ότι οι γιατροί του τέως ΙΚΑ (που απο 5.500 έχουν μείνει 2500) και νοσήλευαν περίπου τρία (3.000.000) εκατομμύρια ασφαλισμένους, καλούνται σήμερα να νοσηλεύσουν δέκα εκατομμύρια (10.000.000)!

Ωστόσο δεν διόρισαν ούτε ένα νέο μόνιμο γιατρό, εδώ και 20 χρόνια, στο υπάρχον ΕΣΥ, που αφορά την ΠΦΥ, προκειμένου αφ’ ενός μεν να αντικαταστήσουν τους 2500 γιατρούς που απεχώρησαν, αλλά και να αυξήσουν τον αριθμό των γιατρών που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ανάγκες, λόγω του γεγονότος ότι υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων.

Απλώς κατά καιρούς προσλάμβαναν, επαναλαμβάνω ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, επίκουρους γιατρούς με συμβάσεις ενός χρόνου, προκειμένου να λυθούν υπερεπείγοντα προβλήματα, εκεί όπου η πίεση λόγω αδυναμίας της ΠΦΥ ήταν τρομαχτική.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι γιατροί που προτίμησαν την συμμετοχή τους στο ΕΣΥ το 2014 ήταν -στην συντριπτική τους πλειψηφία -μεγάλης ηλικίας (μεγαλύτερης των 55 ετών), ένας μεγάλος αριθμός γιατρών έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα ο αριθμός των γιατρών που υπηρετούν στην ΠΦΥ να βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν εκδηλωθεί ήδη στην Δ. Αττική όπου επτά Κ.Υ (όπως έχουν “βαφτίσει” τα τέως υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να εξαπατήσουν τους ασφαλισμένους), έχουν κατεβάσει ρολά, δηλαδή έχουν κλείσει.

Συγκεκριμμένα έχουν κλείσει τα καταστήματα Ν. Ζωής, Ανθούπολης, Κολοκυνθούς, Ανάκασσας, Γεροβουνού, Κεντρικό Καματερού, Ζεφυρίου.

Αυτήν την καταιγίδα κατάρρευσης της ΠΦΥ έρχεται να αντικαταστήσει ως ”λύση”,

η ”ασπιρίνη” που αποτελεί η καρικατούρα του προσωπικού γιατρού.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί ούτε οι μισοί γιατροί που απαιτούνται για να λειτουργήσει το σύστημα και μπροστά στη διαφαινόμενη χρεοκοπία αποφασίζουν να εντάξουν και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ως ”μπάλωμα”!

Γιατί ο τίτλος του παρόντος άρθρου αναφέρεται ως γελοιοποίηση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμέτωπη με την καταιγίδα του κορωνοϊού προκειμένου να μην διορίσει νέους γιατρούς στο ΕΣΥ προτίμησε την παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων γιατρών που ήταν υπό συνταξιοδότηση, κάτι που έκαμε κάθε έξη μήνες αρχής γενομένης απο 1-1-2021.

Τελειώνοντας το τρίτο εξάμηνο της παράτασης, στις 30-6-2022, απέστειλε στους υπό παράταση γιατρούς μήνυμα απόλυσής τους.

Ελάχιστες ημέρες μετά, αρχές Ιουλίου 2022, η επιτελική(!) κυβέρνηση- ακυρώνει την προηγούμενη απόφασή της για απόλυση και επαναπροσλαμβάνει τους γιατρούς που απέλυσε λίγες μέρες νωρίτερα! (πρώτη φορά).

Έως εδώ… καλά.

Τι ακολουθεί;

Την Παρασκευή 16-9-2022, με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ.52557 της 13-9-2022, αλλοπρόσαλλη, ξαφνική και εν αιθρία απόφασή της -και υπογραφές των υπουργών Θ. Σκυλακάκη και Ασημίνας Γκάγκα- απολύει 17 από τους 45 γιατρούς που είχε επαναπροσλάβει αρχές Ιουλίου 2022, που ανήκαν στην 2η ΥΠΕ και η θητεία τους έληγε στις 31-12-2022.

Την Δευτέρα 19-9-2022 η κυβέρνηση επαναπροσλαμβάνει! (δεύτερη φορά) τους γιατρούς που απέλυσε 3 ημέρες νωρίτερα!

Κοινώς κυβερνητικο μπάχαλο ή ”σύρε με νονέ, φέρε με κουμπάρε” κατά την λαική παροιμία.

Επιτελικό κράτος που δεν μπορεί να μοιράσει ”δύο γαϊδουριών άχυρο”.

Μια κυβέρνηση ζαλισμένη μπροστά στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της -που δεν ξεχνά παρ’ όλα αυτά να παρακολουθεί 15.500 πολίτες, παραπαίει απο ημέρα σε ημέρα, απο λεπτό σε λεπτό.

Προφανώς το πάρε – δώθε της ”μεθυσμένης ” και αδύναμης κυβέρνησης αφορά και τις άλλες ΥΠΕ της χώρας κάτι που αυτή την στιγμή αδυνατούμε να επιβεβαιώσουμε.

Παρ’ όλα αυτά καλείται να απαντήσει γιατί δεν διορίζει νέους γιατρούς που έχει άμεση ανάγκη το καταρρέον ΕΣΥ και για το οποίο υποτίθεται πως κόπτεται.

Αιδώς Αργείοι!

Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι γιατρός  Καρδιολόγος

Υ.Γ. : Η υπουργική απόφαση είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.