Κανένας ανασχηματισμός δεν θα σώσει από την συμφορά τον λαό αλλά και την κυβέρνηση της συμφοράς!

της Κατερίνας Μάτσα

Είχε τελειώσει η συγγραφή του άρθρου όταν ανακοινώθηκε ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων, σαν πρόσκαιρη λύση απελπισίας μέσα στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες καταστροφές. Είναι και αυτή μια λύση της συμφοράς.

Στη θέση τους παραμένουν οι νεκροθάφτριες της Παιδείας και του Πολιτισμού. Ο Χρυσοχουντίδης πετιέται σαν στημένη λεμονόκουπα και βολικό άλλοθι, μαζί και ο πανάσχετος Κοντοζαμάνης, το παιδί για όλες τις βρωμοδουλιές στην άθλια διαχείριση της πανδημίας. Ο τουρίστας σε θέματα υγείας Κικίλιας πάει στο υπουργείο Τουρισμού, όπου ο Θεοχάρης είχε πατώσει και ξευτελιστεί από το Μπι Μπι Σι.

Νέος Υπουργός Υγείας διορίζεται ο γνωστός αντι-εμβολιαστής και φασίστας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του “επιτελικού κράτους”, σαν Μεγάλου Αντι-εμβολιαστή και το άνοιγμα της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης προς ό,τι πιο ακροδεξιό και σκοταδιστικό έχει η παράταξη της.

Η απόπειρα ισοφάρισης της ενίσχυσης της ακροδεξιάς με την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεκτού της αμερικανικής πρεσβείας Αποστολάκη κατέληξε σε φάρσα οδυνηρή για την κυβέρνηση του Κούλη αλλά και αποκαλυπτική για το δεξιό “ποιόν” υπουργών και συνεργατών της προηγούμενης τάχα “αριστερής” κυβέρνησης Τσίπρα.

Με το συνολικό αστικό πολιτικό σκηνικό ανάστατο, μπαίνουμε επεισοδιακά στη νέα φθινοπωρινή φάση κλιμάκωσης της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πάλης.


Ο φετινός Αύγουστος ήταν ένας πολύ σκληρός μήνας. Ο πολύπαθος λαός χτυπήθηκε ξανά άγρια. Πυρκαγιές κατέκαψαν τη χώρα, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Το “επιτελικό κράτος” των α(χ)ρίστων του Μητσοτάκη αποδείχτηκε ξανά ανίκανο να αντιμετωπίσει την τρομακτική καταστροφή. Παρόλα αυτά, στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και με απύθμενο θράσος, απευθυνόμενος στους πυρόπληκτους που διαμαρτύρονταν γιατί στάλθηκαν λίγα και καθυστερημένα εναέρια μέσα κατάσβεσης, δήλωσε ότι οι κάτοικοι των χωριών που κάηκαν θα ήθελαν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους!

Λίγες μέρες αργότερα, όταν ανακοινώθηκε ότι 40.000 υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θεσμοθέτησε η μισητή υπουργός (κατεδάφισης) της Παιδείας Κεραμέως, ο Μητσοτάκης, με προκλητικό κυνισμό ξεπεσμένου Βουρβώνου ανακοίνωσε το ταξίδι του στην Αμερική, για να εγκαταστήσει την κόρη του που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ, όπου τα δίδακτρα ανέρχονται σε 250.000 δολάρια το χρόνο! Στο ίδιο πνεύμα η υπουργός του, που υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα των κολεγίων, δήλωσε, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι η σφαγή αυτή «απεγκλώβισε» από τα Πανεπιστήμια την νεολαία που θέλει να σπουδάσει, και τις οικογένειες τους!

Στο μεταξύ, η χώρα μπήκε αισίως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, χωρίς το «τείχος ανοσίας» που ο Κούλης είχε αναγγείλει ότι θα έχει επιτευχθεί στο τέλος καλοκαιριού. Το εξαντλημένο από την υπερπροσπάθεια ΕΣΥ στενάζει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος. Η κυβέρνηση συνειδητά έχει εγκαταλείψει το δημόσιο σύστημα υγείας, προωθώντας συστηματικά τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα υγείας. Ο υπουργός αρνείται ακόμα και να συναντήσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του υγειονομικού προσωπικού. Το μόνο που προωθεί είναι η απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η Σεπτέμβρη, σαν βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Είναι γεγονός ότι η εμβολιαστική καμπάνια της κυβέρνησης το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τη δυσπιστία, τους φόβους, τις επιφυλάξεις μέρους του κοινωνικού συνόλου -και των υγειονομικών- απέναντι στα εμβόλια, ενισχύοντας ουσιαστικά τις γραμμές των αντιεμβολίαστων, που στην πλειοψηφία τους πλαισιώνονται από ακροδεξιούς, θρησκόληπτους, σκοταδιστές, συνωμοσιολόγους και κάθε καρυδιάς καρύδι της αντίδρασης. Οι δύσπιστοι, οι φοβισμένοι, οι «αντισυστημικοί» είναι μια μειοψηφία μέσα στο φασιστικό και σκοταδιστικό συνονθύλευμα των αντιεμβολιαστών.

Οπωσδήποτε, ο εμβολιασμός είναι βασική υποχρέωση όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, που πάσχουν και χρειάζονται βοήθεια. Η επίκληση στην «αυτοδιάθεση του σώματος» είναι το φύλο συκής του ατομικισμού, της κυνικής αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα τον ασθενή. Είναι η επιτομή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και της άρνησης στην πράξη κάθε έννοιας κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπόνιας στους ανήμπορους Η αναφορά στις παρενέργειες των εμβολίων δεν έχει επιστημονική βάση, όπως έχει αποδειχθεί από τις γνωστές, έγκυρες μελέτες, στις οποίες μπορούν πλέον να έχουν όλοι πρόσβαση, μέσω του internet. Οι παρενέργειες που έχουν παρουσιασθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με τις τραγικές επιπτώσεις της θανατηφόρας στους ανεμβολίαστους νόσου του κορωνοϊού.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι… τόσο σοβαρή η νόσος, αλλά διογκώνονται οι κίνδυνοι για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Γιατί τότε δεν ζητούν να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα στα νοσοκομεία, όπως έχει προτείνει ο Θοδωρής Σδούγκος, συνδικαλιστής γιατρός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στέλεχος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, που έχει δει πολλούς συναδέλφους του να μολύνονται και να πεθαίνουν από τον κορωνοϊό;

Από την άλλη μεριά, είναι απαράδεκτος ο αυταρχικός τρόπος, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να επιβάλει τον καθολικό εμβολιασμό, επισείοντας την απειλή της απόλυσης των ανεμβολίαστων, και μάλιστα από 1ης Σεπτέμβρη.

Πρώτον, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις απέναντι στον απροκάλυπτο αυταρχισμό της και θα στείλει και άλλους στις γραμμές των αρνητών. Έτσι η κυβέρνηση, με τη στάση της, λειτουργεί, όπως έχει λεχθεί, ως ο Μεγάλος Αντιεμβολιαστής.

Δεύτερον, η αναστολή εργασίας, που πρακτικά σημαίνει απόλυση, θα στερήσει από το ΕΣΥ περί τους 10.000 εργαζόμενους- τόσοι υπολογίζονται οι αρνητές. Αυτό, τη στιγμή που το ΕΣΥ είναι ήδη τραγικά υποστελεχωμένο. Τα νοσοκομεία έχουν άμεση ανάγκη από χιλιάδες προσλήψεις, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επίσης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αναστολή του ίδιου του ΕΣΥ, όπως εύστοχα κατάγγειλε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Στόχος της είναι σε πρώτη φάση να καταργηθούν τμήματα και λειτουργίες στα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και να «συνδράμει» ο ιδιωτικός τομέας, αναλαμβάνοντας την υπόλοιπη, εκτός κορωνοϊού, νοσηρότητα. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση. Το σύστημα Υγείας δεν χρειάζεται να είναι κρατικό και πολλά νοσοκομεία περιττεύουν και πρέπει να κλείσουν είχε δηλώσει, την περασμένη άνοιξη, ο άσχετος πρωθυπουργός της ανεμελιάς!

Στο μεταξύ, οι παπάδες συνεχίζουν ανενόχλητοι να αποτρέπουν τους πιστούς από τον εμβολιασμό, που «εισάγει στο σώμα τον αντίχριστο», ενώ ο Κικίλιας ετοιμάζει κινητές μονάδες εμβολιασμού έξω από τις εκκλησίες, για να κερδίσει το… εκκλησίασμα!

“Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, όπως έγραφε ένα πλακάτ στη θορυβώδη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών με το “Πιστεύω” του δικτάτορα Παπαδόπουλου στο χέρι, την περασμένη Κυριακή…

Το φίδι του φασισμού ξεθαρρεύει ξανά. Πρέπει να το τσακίσουμε με γνώση και όρους κινήματος. Η ανοχή είναι συνενοχή.