Η αλήθεια για το «ελληνικό επενδυτικό ταμείο»

Η αλήθεια για το «ελληνικό επενδυτικό ταμείο»

Μετά από το ευρωπαϊκό ταμείο «διάσωσης» του ελληνικού αστικού κράτους των  ελληνικών τραπεζών (με τα γνωστά αποτελέσματα…) , ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αποφάσισε να συστήσει και ένα ταμείο «διάσωσης» των μικρομεσαίων ελληνικών –λέει- επιχειρήσεων.

Το όνομα του  περιβόητου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου είναι Ιnstitution for Growth (Ίδρυμα για την Ανάπτυξη), θα έχει μάλλον Έλληνα μάνατζερ αλλά πανευρωπαϊκό διοικητικό συμβούλιο και στόχο τη δανειακή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκειμένου αυτές να αντέξουν τις ζημιές που έχουν υποστεί από την πτώση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, αλλά και των εξαγωγών τους στην Ε.Ε.

Τις ζημιές αυτές δεν μπορούν να τις καλύψουν, πλέον με μειώσεις στους μισθούς, ούτε με απολύσεις, ενώ οι κάνουλες των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών παραμένουν και θα παραμείνουν για πολύ ακόμα κλειστές.

Οι υπογραφές για το νέο ταμείο «διάσωσης» των ντόπιων επιχειρήσεων έπεσαν στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουλίου από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε, τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Τα λεφτά θα τα βάλει βασικά η γερμανική  κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και το ελληνικό Κράτος.

Παρότι λέγεται ότι θα ενισχυθούν με αυτό το ταμείο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κανένας εκπρόσωπος των βασικών ενώσεων των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν παρέστη στο πανηγυράκι (σ.σ. την ομιλία του Σόϋμπλε στο Χίλτον) που οργάνωσαν το… Ελληνογερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο και η Γερμανική Πρεσβεία, με την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα με αυτό το ελληνικό παράρτημα της KfW, θα στηριχθούν οι ελληνικές αντιπροσωπείες των Γερμανικών εταιρικών κολοσσών αλλά και όσες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να παράγουν «φασόν» για τις γερμανικές βιομηχανίες. Συνεπώς γιατί να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στην καθημαγμένη ελληνική αγορά; Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει σαμποτάρει ανοιχτά την προσπάθεια της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών να ιδρύσουν μια δική τους τράπεζα μικρομεσαίων. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και γι’ αυτό έχουν «μεριμνήσει» οι Γερμανοί: Πριν ενάμισι μήνα, ένας άλλος γερμανικός κολοσσός, το δίκτυο τοπικών γερμανικών ταμιευτηρίων, το Sparkasse, ανακοίνωσε την επέκτασή του και στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο (Πάτρα ή Καλαμάτα) και τη Μακεδονία (Βέροια ή Κατερίνη).

Δ.Κ.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#553# Σάββατο 20 Ιουλίου 2013