Κάλεσμα για δημιουργία «κέντρου αγώνα στην Υγεία»

 Κάλεσμα για δημιουργία «κέντρου αγώνα στην Υγεία»

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας, στην οποία αλλάζει δραματικά και ανεπίστρεπτα η ζωή μας. Ο καπιταλιστικός κόσμος βρίσκεται στον καταστροφικό φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, του χρέους και της αποτελμάτωσης, χωρίς καμία προοπτική διεξόδου. Καταστρέφονται διαρκώς πλεονάζοντα κεφάλαια (εργοστάσια, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, χώρες ολόκληρες). Καταστρέφονται οι ζωές εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων εργατικών λαϊκών μαζών.

Στην χώρα μας αυτή η ιστορική καταιγίδα συσσωρεύει ασταμάτητα, σωρούς από ερείπια. Η αχαλίνωτη ληστεία των μνημονίων, που μας επιβάλει ένα διεφθαρμένο, μισητό, δουλικό και ετοιμοθάνατο πολιτικό σύστημα, με την «ευγενή χορηγία» της ΕΕ του κεφαλαίου, οδηγεί την συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία του πληθυσμού στη γενοκτονία. Με την επίσημη ανεργία στο 27% (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη), με εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της απόλυσης, με τα νέα παιδιά να έχουν σαν μοναδικό μέλλον, ή την εργασιακή δουλεία στα αφεντικά ή τον αποκλεισμό από την εργασία, με την φτώχια να έχει ήδη μπει στα σπίτια του 1/3 του πληθυσμού, ο κίνδυνος κυριολεκτικά της εξόντωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας είναι άμεσα ορατός για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η κοινωνία γεμίζει ασταμάτητα με υπάρξεις χωρίς όρους ύπαρξης. Ένας φονικός φαύλος κύκλος αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία. Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσά μας, δεν βρίσκονται μόνο σε καθεστώς άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά στερούνται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα για την επιβίωση, με πρώτο και κυριότερο το δικαίωμα στην υγεία. Άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά πάσχοντες, εξαρτημένοι, αποκόπτονται από μια αξιοπρεπή κοινωνική, δημόσια και δωρεάν φροντίδα και σπρώχνονται στο περιθώριο και την εξόντωση. Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα που χρειάζονται μακροχρόνια και δαπανηρή ιατρική φροντίδα, όπως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, παιδιά, έγκυες γυναίκες και πολλοί άλλοι χάνουν το δικαίωμα περίθαλψης. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βιώνουν και αυτοί τα κοινωνικά κρεματόρια. Οι εξευτελιστικές συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για την διατροφή τους. Στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα για να συντηρηθούν στην ζωή, και την αναγκαία κοινωνική υποστήριξη γιατί υποχρεώνονται ολοένα και περισσότερο να πληρώνουν. Το δικαίωμα στη ζωή διακυβεύεται άμεσα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αν αρρωστήσεις και δεν έχεις να πληρώσεις θα οδηγηθείς στην απόγνωση, στο περιθώριο, στην παραίτηση, στην αυτοκτονία, στον θάνατο.

Όλοι όσοι συσπειρωνόμαστε στην πρωτοβουλία για ένα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ» θεωρούμε ότι το ζήτημα της υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικό και σαν ζήτημα καθεαυτό αλλά και για τον συνολικό αγώνα που δίνει ο εργαζόμενος λαός να σταθεί στα πόδια του και να αντιμετωπίσει την βαρβαρότητα στην οποία τον σέρνουν. Η καταστροφή που συντελείται στον χώρο της υγείας ξεπερνά μια απλή ακύρωση των κοινωνικών κεκτημένων των εργαζόμενων. Ζούμε μια χωρίς προηγούμενο ανατροπή όλων των σχέσεων και των δομών, μέσα από τις οποίες αναπτυσσόταν μέχρι σήμερα η κοινωνική φροντίδα και σε τελευταία ανάλυση η ίδια η ζωή.

Όση φιλανθρωπία, ευαισθησία και αλτρουισμός και αν επιστρατευτεί, δεν μπορεί να κλείσουν οι πληγές της κοινωνίας που αιμορραγεί από την βαθιά πρωτόγνωρη κοινωνική και οικονομική κρίση. Η κατάσταση επιβάλλει την δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος που θα απαιτεί άμεσα μέτρα σε πανεθνική κλίμακα. Ενός κινήματος που θα παλέψει μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με διαδηλώσεις, καταλήψεις και κάθε μορφής κινητοποιήσεις, για να αποσπάσει άμεσα μέτρα, που θα αποτρέπουν την ταξική γενοκτονία. Δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση.

Η πρωτοβουλία για «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ» σας καλεί να προχωρήσουμε στη δημιουργία ανοιχτού «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ». Να προχωρήσουμε συλλογικά, σε οργανωμένη δράση και αλληλεγγύη για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής μας. Είμαστε μαζί και δίπλα σε κάθε συλλογικότητα που αγωνίζεται για τον ίδιο σκοπό. Θέλουμε να ενωθούν όλες οι αντιστάσεις σε ένα ενιαίο κίνημα που θα στηρίζει, αυτούς που έχουν ανάγκη, θα απαιτεί το δικαίωμά μας στην ζωή, θα μάχεται τον καπιταλισμό, τον πραγματικά υπεύθυνο για την ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία.

Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε ανοιχτοί και καλούμε όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες, ταξικά συνδικάτα, επιστήμονες της υγείας, κάθε αναξιοπαθούντα και καταπιεσμένο να δώσουμε μαζί την μάχη, για το δικαίωμα στην υγεία και στην ζωή. Για εμάς η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι σχήμα λόγου ή μηχανισμός διαιώνισης της ταξικής εξαθλίωσης αλλά εργαλείο και συστατικό στοιχείο του αγώνα για την χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλιστική σκλαβιά. Είμαστε μακριά και απέναντι από το κράτος, την εκκλησία, τις ΜΚΟ, τους βιομήχανους, τα ΜΜΕ, που υποκριτικά, αφού πίνουν το αίμα του λαού, του ρίχνουν και ένα ξεροκόμματο, με μόνο σκοπό να συνεχίσουν να τον κλέβουν χωρίς να διαμαρτύρεται.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην υγεία μας!

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, εδώ και τώρα!

Κανένας μόνος του απέναντι στην καταστροφή!

**** Σύντομα, σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει ιατρείο και συμβουλευτικό κέντρο για ζητήματα υγείας, σε κεντρική λαϊκή συνοικία της Αθήνας. Ζητάμε την συνδρομή όλων σας.

Aθήνα 4/3/2013

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013