«Η Ευρώπη σε κρίση: για μια διεθνιστική επαναστατική εναλλακτική λύση»

Εκπρόσωποι από 20 χώρες

Διεθνής Συνδιάσκεψη: «Η Ευρώπη σε κρίση: για μια διεθνιστική επαναστατική εναλλακτική  λύση»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα, στις 9 και 10 Iουνίου η Διεθνής Συνδιάσκεψη με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίση: για μια διεθνιστική επαναστατική εναλλακτική λύση». Tην πρωτοβουλία για αυτή τη Διεθνή συνδιάσκεψη είχε η Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς (CRFI), ύστερα από συνάντησή της τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, και διοργανώθηκε από το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (EEK – Ελληνικό Τμήμα της CRFI).

Συμμετείχαν στις συζητήσεις και/ή έφεραν μηνύματα στήριξης, εκπρόσωποι περισσότερων από σαράντα (40) επαναστατικών και αντικαπιταλιστικών πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων, αγωνιστών συνδικαλιστών, συλλογικοτήτων εργαζομένων και πολιτών, ομάδων πάλης και μεμονωμένων αγωνιστων από τέσσερις (4) ηπείρους και είκοσι (20) χώρες.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την Εργατική Ευρω-Συνδιάσκεψη παρενέβησαν επίσης, με δικό τους περίπτερο και συμβολή σε συζητήσεις, στην Εναλλακτική Σύνοδο (Alter Summit) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου 2013, και συμμετείχαν με δικό τους ανεξάρτητο μπλοκ στην Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση, το Σάββατο 8 Ιουνίου στην Αθήνα.

Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων περιλαμβάνει τους παρακάτω:

Ελλάδα: EEK, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, OKΔE-Σπάρτακος, Κομμουνιστική Οργάνωση «Ανασύνταξη», πολιτική πρωτοβουλία «Διεθνιστής», OKΔE-Εργατική Πάλη  καθώς και εκπρόσωποι του κατειλημμένου και αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ., από το εργοστάσιο Aluminum Hellas, από την Ένωση των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (OTA), την Ένωση Εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας, την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠEKOΠ), από το Κοινωνικό Ιατρείο των Κάτω Πατησίων (Αθήνα), τη Λαϊκή Συνέλευση του Αγίου Νεκταρίου-Νέας Ιωνίας (Βόλος), τη Λαϊκή Συνέλευση Νέων Λιοσίων, τη Λαϊκή Συνέλευση του Αγίου Δημητρίου-Μπραχαμίου και από τη Λαϊκή Συνέλευση των Πετραλώνων (Αθήνα)

Ιταλία: Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων (Partito Communista dei Lavoratori – PCL)

Πορτογαλία: Η Ρακέλ Βαρέλα, από την ομάδα του περιοδικού «Rumbra», μίλησε στη Συνδιάσκεψη μέσω Skype

Βρεττανία: Η εφημερίδα Σοσιαλιστικής Θεωρίας Critique. Δύο μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ήταν παρόντα και ο εκδότης του περιοδικού Χιλλέλ Τίκτιν έστειλε μια ηχογραφημένη συνεισφορά για τις «Πρόσφατες εξελίξεις στην καπιταλιστική κρίση» που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης.

Γαλλία: Η ομάδα Σπίθα (LEtincelle), τάση του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (Nouveau Parti Anticapitaliste – NPA) έστειλε μήνυμα χαιρετισμού

Φινλανδία: Λίγκα των Μαρξιστών Εργατών (Marxilainen Työväenliitto, MTL)

Δανία: Η Γιέττε Κρόμαν, από την Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία (με προσωπική πρωτοβουλία)

Πολωνία: Η Mόνικα Καρμπόβσκα από την Πολωνική Αντικαπιταλιστική Αριστερά, η Γκράζινα Ντουρκάλετς από την Ομάδα Πολιτών για την υπεράσπιση των σπιτιών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Ρουμανία: Η Άνα Μπαζάκ από το Criticattac μίλησε στη Συνδιάσκεψη μέσω Skype

Ουγγαρία: Ο Ματίας Μπενίκ από το Σύλλογο Καρλ Μαρξ, Attac

Ουκρανία: Μια αντιπροσωπεία από την πολιτική οργάνωση «Κόντρα στο ρεύμα»

Αυστρία: ένας αγωνιστής από το Alter Summit με προσωπική πρωτοβουλία

Αντιπρόσωποι από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, αν και έστειλαν τους χαιρετισμούς τους στη Συνδιάσκεψη, εμποδίστηκαν από αντικειμενικά προβλήματα να συμμετέχουν.

Ρωσία: Ιωσήφ Γκ. Άμπραμσον, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατ’ επίσημη εξουσιοδότηση από το Ρωσικό Κόμμα Κομμουνιστών (RPK), Ντάρια Μίτινα, επικεφαλής της Ρωσικής Κομσομόλ και ηγετικό στέλεχος του Αριστερού Μετώπου της Ρωσίας, ο Σύλλογος Μαρξιστικών Οργανώσεων (AMO) με τους δύο αντιπροέδρους του, Τατιάνα I. Φιλιμόνοβα, επικεφαλής του Ιδρύματος Μουσείο Πλεχάνοφ και ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Κονάσεφ  (ο οποίος έστειλε μία προεγγεγραμμένη συμβολή για τη συνδιάσκεψη), Σ. Γκαφούροφ και M. Ρουμπίντσικ, από το κίνημα Alternativyi

Τουρκία: Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (Devrimci İşçi PartisiDIP).

Mια έκτακτη δημόσια εκδήλωση σχετικά με την πρόσφατη εξέγερση στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, με τον Σουνγκούρ Σαβράν -ηγέτη του DIP- ως κύριο ομιλητή και με συνεισφορές από τους Κουρτόβ Τανιλμάς (Συντακτική Επιτροπή του θεωρητικού περιοδικού Επαναστατικός Μαρξισμός – Devrimsci Marksism) και Μεριέμ Κουρτουλμούς (συνδικαλίστρια ηγέτιδα στην Oμοσπονδία Εργαζομένων στον δημόσιο τομέα – KESK)

Ιράν: Αράζ Μπαγκμπάν (Τεχνικοί λόγοι εμπόδισαν τον ηγέτη της Εκστρατείας «Σταματήστε τον πόλεμο κατά του Ιράν» να συμμετάσχει).

Τυνησία: Ριμ, μέλος των κινημάτων της νεολαίας και των γυναικών

Μαρόκο: Μοχάμεντ, νέος αγωνιστής

Νότια Αφρική: Λατίφ Πάρκερ (Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας Critique),  Γκόντφρι (Unity)

Αργεντινή: Ράφαελ Σάντος από το Εργατικό Κόμμα (Partido Obrero – PO)

Ουρουγουάη: Ράφαελ Φερνάντες, ηγέτης του Κόμματος των Εργαζομένων (Partido de los Trabajadores – PT)

Μετά από μια πλούσια συζήτηση, που διήρκεσε δύο μέρες, η Συνδιάσκεψη ψήφισε ομόφωνα τα προγραμματικά σημεία και τις κοινές διεθνείς καμπάνιες (για την ακύρωση του χρέους, την ανεργία, ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την κρατική καταστολή, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, κλπ.) που προτάθηκαν στο Kάλεσμα της Συνδιάσκεψης, καθώς και στην κύρια Διεθνή Eισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα (EEK) στην εναρκτήρια συνεδρίαση, στο πλαίσιο της διεθνιστικής προοπτικής για την πάλη για το γκρέμισμα της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε ότι το Προεδρείο θα οριστικοποιήσει τη διατύπωση αυτού του προγράμματος και θα το παρουσιάσει σε όλους τους συμμετέχοντες για να το υπογράψουν.

Παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη πρόταση για την Τουρκία και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Συμφωνήθηκε να εκπονηθεί μια ιδιαίτερη πρόταση σχετικά με την Τυνησία, από τους παρόντες συντρόφους στη Συνδιάσκεψη και τους συμμετέχοντες στον αγώνα σε αυτή τη χώρα και να υποβληθεί μέσω e-mail σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε ψάλλοντας τη Διεθνή σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Νέα Προοπτική τεύχος#551# Κυριακή 16 Ιουνίου 2013