«Φτιάξε την αρχή σου», «Στόχος η ζωή και όχι η ζωή σου στόχος»

Εκδηλώσεις του 18Ανω

«Φτιάξε την αρχή σου», «Στόχος η ζωή και όχι η ζωή σου στόχος»

(πανό ανηρτημένα στο χώρο της εκδήλωσης).

 Την Τρίτη 19/6/2012 πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία εκδήλωση – συναυλία της Μονάδας Απεξάρτησης 18Ανω, μέσα στο πλαίσιο πλήθους εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη Μάιου και θα ολοκληρωθούν αρχές Ιουλίου, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών.

Η Μονάδα απεξάρτησης 18Ανω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είναι το μεγαλύτερο δημόσιο «στεγνό» πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση της μονάδας για τις εκδηλώσεις αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Από το 1987 έως σήμερα, η μονάδα του 18Ανω, αναπτύσσεται διαρκώς σε τομείς πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Η ανθρωποκεντρική, ψυχοκοινωνική προσέγγιση του εξαρτημένου ατόμου, με τη διαλεκτική ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο και τη θεραπευτική ομάδα ως συλλογικότητα, καθορίζουν τη διαμόρφωση του θεραπευτικού μας πλαισίου. Πρόκειται για έναν αγώνα ζωής, που έχει ανάγκη όχι μόνο τους θεραπευτές αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η Μονάδα 18Ανω με σημείο αναφοράς τις εκδηλώσεις, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αγώνα για τη ζωή. Μήνυμα προς όλους, ότι «η θεραπεία είναι δυνατή αλλά και αναγκαία», ότι «οι απεξαρτημένοι βρίσκουν τη δύναμη να αγωνιστούν για στόχους και όραμα» όπως ανάφερε η δ/ντρια της Μονάδας, ψυχίατρος,  Κ. Μάτσα, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στην συναυλία. Μήνυμα, ότι οι θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι αλλά και χιλιάδες απεξαρτημένοι με τις οικογένειες τους είναι «εδώ», στην πρώτη γραμμή, και δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης.

Ενάντια σε οποιονδήποτε επιτίθεται στο 18Aνω, σπιλώνει και δυσφημεί το έργο του, στοχεύει στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση του. Οποιαδήποτε επίθεση στο 18Ανω δεν θα περάσει. Διότι δεν στοχεύει  μόνο στη μονάδα. Στοχεύει γενικότερα σε όλα τα στεγνά προγράμματα, τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, την αντίσταση στην ποινικοποίηση της θεραπείας, το ιατρικό και θεραπευτικό απόρρητο, τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό.

Σε μια εποχή λοιπόν που το 18Ανω, οι θεραπευτές τους και η δ/ντρια του Κ. Μάτσα κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματιών, σε μια εποχή που η «αποτελεσματικότητα», η «επιτυχία» μετριέται σε αριθμούς, όλοι μαζί δίνουν τη μάχη ώστε οι εξαρτημένοι και οι οικογένειες τους να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες  διότι το αξίζουν και το δικαιούνται. Διότι κάθε άνθρωπος αξίζει και πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε άριστες υπηρεσίες υγείας. Για να δώσουμε ελπίδα και όραμα στους απελπισμένους. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσει όλη η κοινωνία.

Τα μέλη του 18Ανω, απαντώντας στις επιθέσεις, δηλώνουν: «Ονομάζομαι Κ. και δεν είμαι ακόμα ένας αριθμός στα στατιστικά σας».   «Ονομάζομαι Ε. Με το να μείνω καθαρή και όχι μόνη μου πια, αποφασίζω να αντισταθώ με κάθε τρόπο στην απειλή που θέλει μαριονέτες χωρίς άποψη και παιδιά στους δρόμους που έχουν ξεχάσει πως είναι να ονειρεύεσαι». «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας, εμείς οι απεξαρτημένοι, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, στη Μονάδα Απεξάρτησης 18Ανω και στη διευθύντρια Κ. Μάτσα. Θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια της ‘ευρύτερης οικογένειάς μας’ να αντιμετωπίσει τις όποιες επιθέσεις προς τα στεγνά προγράμματα.»

Η Μονάδα 18Ανω απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους, σε όλη την κοινωνία, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να δηλώσει παρόν, να σταθεί δίπλα της στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση ενάντια στους κερδοσκόπους και τους υποστηριχτές τους, όπου με κάθε ευκαιρία εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να πλουτίσουν. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλά τα κοινωνικά αγαθά στο βωμό του χρήματος ή του «χρέους».

Για δηλώσεις συμπαράστασης από άτομα, οργανώσεις, συλλογικότητες, χώρους εργασίας κλπ. στο: http://www.gopetition.com/petitions/ («καταγγελία για την επίθεση που δέχεται το 18Ανω») ή στο e-mail net18ano@gmail.com

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012