της Άρτεμης Καρδουλάκη

Ένα από τα πιο πολύ-επισκέψιμα μουσεία στην Πόλη του Μεξικού, είναι το μουσείο Φρίντα Κάλο. Η CazaAzul, το Μπλε Σπίτι, από το μπλε χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι οι τοίχοι του σπιτιού προσελκύει πάμπολλους επισκέπτες. Το σπίτι της διάσημης ζωγράφου μετατράπηκε σε μουσείο μετά τον θάνατό της, το 1957, ύστερα από δωρεά που έκανε το επίσης διάσημος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα προς την Πόλη του Μεξικό.

Σήμερα, οι θαυμαστές της περίφημης σουρεαλίστριας ζωγράφου μπορούν να επισκέπτονται διαδικτυακά το μουσείο και να βλέπουν τα έργα της.

Το Μουσείο βρίσκεται στη συνοικία Κολόνιαλ του Κογιοακάν της πόλης του Μεξικού. Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε και μεγάλωσε η Φρίντα Κάλο και έζησε για 8 χρόνια με τον Ντιέγκο Ριβέραˑ πέθανε στον πάνω όροφο το 1957.Το Μουσείο περιλαμβάνει έργα της και του Ριβέρα καθώς και φίλων τους ζωγράφων και γλυπτών, συλλογή λαϊκής τέχνης του ζευγαριού, διάφορα αναμνηστικά, φωτογραφίες, προ-ισπανικά καλλιτεχνήματα κ.ά. Οι συλλογές είναι τοποθετημένες στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού του οποίου η ατμόσφαιρα σήμερα είναι η ίδια με την εποχή που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50.

Το Μουσείο έχει 25.000 επισκέπτες το μήνα και είναι το πιο γνωστό στο Μεξικό και το πιο αγαπητό. Περιλαμβάνει δέκα δωμάτια. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα δωμάτιο το οποίο περιλαμβάνει λιγότερο γνωστά έργα της Φρίντας Κάλο. Είναι ένα τυπικό λίβινγκ ρουμ όπου το ζεύγος δέχονταν τους μεξικανούς και διεθνείς φίλους τους όπως ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Τζόρτζ Γκέρσουιν και πολλοί άλλοι. Το δεύτερο και το τρίτο δωμάτιο είναι αφιερωμένα στα προσωπικά γεγονότα και στιγμές της ζωής τους και περιλαμβάνουν και μερικά έργα του Ριβέρα. Στους τοίχους έχουν τοποθετηθεί προ-ισπανικά κολιέ και είδη λαϊκής τέχνης, φορέματα του τύπου που φορούσε η καλλιτέχνις. Το τέταρτο δωμάτιο έχει πίνακες του Πολ Κλέε, του Χοσέ Μαρία Βελάσκο, Τζοακίν Κλαουζέλ,Τσέλια Καλντερόν Ορόζκο και γλυπτική του Μαρντόνιο Μαγκάνα. Το πέμπτο δωμάτιο φιλοξενεί δύο μεγάλες φιγούρες του Ιούδα, φιγούρες από τη Τεοτιχουακάν κουλτούρα κ.ά. Το έκτο και το έβδομο δωμάτιο είναι η κουζίνα και η τραπεζαρία. Και τα δύο σε κλασικό μεξικάνικο στιλ με κίτρινα πατώματα και ένα μακρύ κίτρινο τραπέζι όπου, σύμφωνα με μαρτυρία της αδελφής της Ρουθ, η Φρίντα περνούσε πολλές ώρες.Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με διάφορα αντικείμενα και από την οροφή κρέμονται φιγούρες του Ιούδα.

Έξω από την τραπεζαρία είναι το υπνοδωμάτιο του Ριβέρα με το καπέλο του, τα ρούχα της δουλειάς του και όλα του τα αντικείμενα. Έξω από το δωμάτιο υπάρχει μία σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο και στην αυλή.Σ’ αυτήν την περιοχή βρίσκονται πολλά αντικείμενα λαϊκής τέχνης καθώς και 2000 αναθηματικοί πίνακες από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Έργα της εποχής της αποικιοκρατίας καθώς και άλλες φιγούρες του Ιούδα.

Δύο δωμάτια στον πάνω όροφο που είναι ανοικτά στο κοινό είναι το υπνοδωμάτιο και το ατελιέ της ζωγράφου. Τα έπιπλα είναι τα ίδια από την εποχή της καθώς βρίσκονται εδώ και οι στάχτες της. Πάνω στο κρεβάτι της υπάρχει ο κορσές που φορούσε.

Στο εξωτερικό μέρος υπάρχει μία αυλή που είναι κλειστή και από τις τέσσερις πλευρές του κτιρίου.

Polaroid PDC 4350