Να ανοίξουν τα βιβλία της ΛΑΡΚΟ για να αποδοθούν ευθύνες στις κυβερνήσεις και τις δοτές διοικήσεις που την οδήγησαν σε τεχνική χρεοκοπία

Άμεση χρηματοδότηση για τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, παραγωγικός εκσυγχρονισμός

Η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοικτή κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 14 Ιουνίου και κάθοδο στην Αθήνα στις 2 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στην τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να νομοθετήσει την απόλυση όλων των εργατών και το άμεσο κλείσιμο και ξεπούλημα της εμβληματικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καλούν σε αλληλεγγύη όλη την εργατική τάξη. Το ΕΕΚ με προκήρυξή του αναφέρει:

Οι απολύσεις των εργατών και το κλείσιμο με το ξεπούλημα του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα προς όλη την εργατική τάξη και τον Ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία στην βουλή, την Τρίτη 14/6/22, επιχειρεί να απολύσει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, πριν εκδικαστούν στις 17 Ιούνη τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων που έχουν καταθέσει τα σωματεία των εργατών της. Και αυτό παρά την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθήνας, με το οποίο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κέρδισαν το «πάγωμα» της απόλυσής τους, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί την μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε τιμή του προϊόντος της έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη. Αιτία σε αυτό είναι αυξημένη ζήτηση λόγω των σχεδιασμών για ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία και το ότι στον μεγαλύτερο παραγωγό, τη Ρωσία, έχει επιβληθεί εμπάργκο. Χωρίς το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ οι πάρα πάνω ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί θα πληρωθούν πολύ ακριβότερα. Παρόλα αυτά τόσο η ΕΕ όσο και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που ψήφησαν τα μνημόνια, με δικαιολογία 135 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, που είχαν δοθεί στην ΛΑΡΚΟ το 2008 και δεν έχουν επιστραφεί, στέρησαν την ΛΑΡΚΟ από κάθε αναγκαία χρηματοδότηση για συντήρηση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου μετατρέποντάς το σε κρεματόριο για τους εργάτες, την ίδια ώρα που στήριξαν τις τράπεζες με εκατοντάδες δις ευρώ χρεοκοπώντας ακόμα και την χώρα, για να μην χάσουν οι ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες.

Σήμερα δε, επικαλούμενη την κατάσταση του κρεματόριου που δημιούργησαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενημερώνει μέσω του ειδικού διαχειριστή πως πρόθεσή της είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει άμεσα την ΛΑΡΚΟ με πρόθεση να την παρουσιάσει κλειστή, χωρίς υποχρεώσεις για να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές στον επικείμενο διαγωνισμό εκποίησης. Το αλισβερίσι με τους υποψήφιους επενδυτές παραμένει μετέωρο με την αιτιολογία ότι δεν είχαν διευθετηθεί οι περιβαλλοντολογικές άδειες και οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ξεπούλημα.

Όμως μετά τον πόλεμο και τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, που εκτίναξαν το ενεργειακό κόστος, προστίθενται νέα εμπόδια στο να έχουν τα κυβερνητικά παζάρια αίσιο τέλος καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση είναι οι αγοραστές να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια που έχει μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο.

Όσα χρήματα σπαταλιούνται για την εκκαθάριση, θα ήταν αρκετά για να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ και να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο. Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει ότι μόνο οι εργάτες μπορούν να διοικήσουν το εργοστάσιο για τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνίας και  ως αναγκαίο όρο για την χρηματοδότηση και παραγωγική διαδικασία τον εργατικό έλεγχο.

Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις πρέπει να αποσκοπούν στη συντήρηση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και των μεταλλείων και όχι να σπαταληθούν στην λίγη και εκ περιτροπής εργασία πριν την πλήρη ανεργία. Να ανοίξουν τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ που παράγουν τον σύγχρονο «χρυσό», να σταματήσει η απαξίωση.

Η ενότητα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των κατοίκων της περιοχής και των αλληλέγγυων όλης της χώρας, είναι η βάση για να στηθεί ένα μέτωπο αγώνα κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά δεν είναι αρκετή.

Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το πρώτο βήμα για να σωθούν οι εργάτες και όχι οι ληστές της ζωής των εργατών.

13/6/2022

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ