Η “Λευκή Βίβλος” της Κομισιόν για τις συντάξεις

Δουλειά μέχρι τελικής … πτώσεως!

Ρίγη ανατριχίλας προκαλεί η ανάγνωση της “Λευκής Βίβλου” της Κομισιόν για τις συντάξεις που δημοσιεύτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή:
1.    Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια “πανευρωπαϊκή αγοράς συντάξεων”. Το κόστος εισόδου ενός εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος (π.χ. του ελληνικού) σ’ αυτήν δεν ταυτίζεται με εκείνο της παραμονής του, για την οποία θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες, ειδικά από τους Έλληνες συνταξιούχους που ακόμα θεωρούνται στις Βρυξέλλες “προνομιούχοι” σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

2.    “Η επιτυχία των  μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις συνιστά ένα μείζονα, αποφασιστικό παράγοντα  για την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης”. Εξάλλου, ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη λήξη της ιστορικής συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.
3.    Η επιτυχής ή μη, αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού “θα επιδράσει στη δυνατότητα της Ε.Ε. να πετύχει δύο από τους πέντε στόχους της Στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020, που είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75% και η μείωση του αριθμού που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας στα 20 εκατομμύρια”. Αυτό σημαίνει ότι στις Βρυξέλλες θεωρούν  πως η μείωση των συντάξεων (που θεωρείται σε γενικές γραμμές προδιαγραμμένη) πρέπει να αποτελέσει κίνητρο -και μάλιστα καθοριστικό- για να παραμείνει κανείς στη δουλειά…
Η ιδιαίτερη προσοχή της Κομισιόν, αλλά και της ΕΚΤ (πριν ενάμισι μήνα παρουσίασε ειδική μελέτη για το ίδιο θέμα) για το μέλλον των συντάξεων οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
•    Η επιδεινούμενη κρίση στην Ευρώπη κάνει ουσιαστικά μη βιώσιμα τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη.  Από το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που αποτελούν οι δαπάνες για συντάξεις το 2012 (πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ) οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτές θα φτάσουν το 12,5% το 2060, ενώ οι συνταξιούχοι από το 24% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (120 εκατομμύρια) θα φτάσουν μετά από περίπου πενήντα έτη στο 50%…
•    Eπειδή οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερα χρόνια η Kομισιόν προτείνει μια… ριζοσπαστική λύση για να μη συμβεί αυτό. Προτείνει να παραταθεί ο εργασιακός βίος μαζί και το όριο συνταξιοδότησης ή αλλιώς να περικοπούν οι συντάξεις ή να γίνει κάποιος συνδυασμός και των δύο τρόπων μείωσης των δημοσίων δαπανών για συντάξεις (μερική απασχόληση-μερική σύνταξη).