κρατούμενους στις φυλακές της Ελλάδας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη των 11 αγωνιστών από την Τουρκία που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με πρωτοφανείς για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, ποινές, 33 χρόνια ο καθένας. Ανάμεσά τους και δύο νεαρές γυναίκες. Οι 10 από τους 11 κάνουν απεργία πείνας μέσα στις ελληνικές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου 2022, πίνοντας νερό, λεμόνι, τσάι, καφέ, ζάχαρη, αλάτι και βιταμίνες Β-1 και Β-12. Ένας αγωνιστής δεν συμμετέχει στην απεργία πείνας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι 11 αγωνιστές και αγωνίστριες απαιτούν δίκαιη δίκη και ζητούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη του λαϊκού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της διεθνούς αλληλεγγύης στις 4 Ιανουαρίου, 90ή ημέρα της απεργίας πείνας, εκατοντάδες αλληλέγγυοι έκαναν συμβολική απεργία πείνας σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, με συμμετοχή 205 φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές. Συγκεκριμένα, στην απεργία πείνας συμμετείχαν συνολικά 441 άτομα, 192 άτομα από διάφορες χώρες, 28 μέλη οικογενειών των κρατουμένων και 205 κρατούμενοι από τις φυλακές της Ελλάδας έκαναν μια μέρα Απεργία Πείνας Αλληλεγγύης.

Συμμετείχαν από:

Ελλάδα 25 (εκτός φυλακών)

Γερμανία 89

Αυστρία  19 

Βέλγιο  16

Ολλανδία 8

Αγγλία  9

Σουηδία 2

Ελβετία 5

Ιταλία 1 

Κύπρο 1

Στις φυλακές της Ελλάδας ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετείχαν στην απεργία πείνας είναι 205, ενώ 67 κρατούμενοι υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης που θα δοθεί στο δικαστήριο.

Οι φυλακές που συμμετείχαν στην απεργία πείνας είναι :

– Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού 65 άτομα

– Αντρικές Φυλακές Κορυδαλλού 38 άτομα

– Φυλακές Μαλανδρίνου 69 άτομα μαζί με τον αναρχικό πολιτικό κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη

– Φυλακές Χανίων 19 άτομα

– Φυλακές Τρικάλων 12 άτομα

– Φυλακές Δομοκού 1, ο αναρχικός πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης.

Μετά την Τρίτη 10/1/2023, οι επόμενες δικάσιμες έχουν οριστεί στις 12/1 και 30/1. Η δικαστική διαδικασία ξεκινάει στις 9 το πρωί. Σε όλες τις δικάσιμες σύντροφοι και συντρόφισσες έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού οργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης.