ΛEYTEPIA στον Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά

35 χρόνια στις γαλλικές φυλακές

Στις 24 Οκτωβρίου 2019 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη σύλληψη και φυλάκιση του Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά -επαναστάτη Λιβανέζου Άραβα Κομμουνιστή αγωνιστή για την Παλαιστίνη- από τη γαλλική αστυνομία.
Από το 1984, επί 35 χρόνια ο άνθρωπος αυτός παραμένει φυλακισμένος. Είναι ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς κρατούμενους στον κόσμο.
Ο Ζωρζ Αμπνταλά έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στον επαναστατικό αγώνα στο Λίβανο και στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Πάλεψε με την παλαιστινιακή αριστερή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αντιστεκόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο. Αργότερα, εντάχθηκε σε άλλους Λιβανέζους επαναστάτες αριστερούς στις Λιβανέζικες Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες [fanctions], δείχνοντας μια μη σεχταριστική, σοσιαλιστική και επαναστατική πορεία για την απελευθέρωση του λαού του Λιβάνου, που αντιμετώπιζε τις φαλαγγίτικες πολιτοφυλακές και την ισραηλινή εισβολή και κατοχή.
Ο Ζωρζ Αμπνταλά συνελήφθη αρχικά με την κατηγορία ότι μετέφερε πλαστά έγγραφα – μια κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα. H κράτησή του όμως παρατεινόταν επανειλημμένα καθώς οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν στοιχεία για να του φορτώσουν συμμετοχή σε ένοπλες ενέργειες που επέφεραν το θάνατο ενός διπλωμάτη των ΗΠΑ και ενός ισραηλινού αντιπροσώπου στο Παρίσι. Ακόμη, ένας από τους δικηγόρους του κατηγορήθηκε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία. Σε κάποια φάση ο Aμπνταλά υποτίθεται ότι θα ανταλλασσόταν με φυλακισμένους που κρατούνταν από Άραβες επαναστάτες, όμως το γαλλικό κράτος αθέτησε τη συμφωνία, κι αφότου απέκτησε τους δικούς του κρατούμενους, κράτησε τον Αμπνταλά φυλακισμένο.
Το 1987, όταν ο Ζωρζ Αμπνταλά καταδικάστηκε από το γαλλικό δικαστήριο, αναμενόταν να του επιβληθεί ποινή δέκα ετών ή λιγότερων – σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα. Αντ’ αυτού, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως ζήτησε ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Παρότι έχουν περάσει 35 χρόνια, ο Ζωρζ Αμπνταλά παραμένει πίσω από τα κάγκελα. Παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί για απελευθέρωση από το 1999, οι αιτήσεις χορήγησης απαλλαγής του απορρίφθηκαν επανειλημμένα. Ακόμη και όταν πέτυχε νίκη στο δικαστήριο, Γάλλοι αξιωματούχοι όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλλς παρενέβησαν στα υψηλότερα κλιμάκια για να εμποδίσουν την απελευθέρωσή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παρενέβησαν επίσης σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον Αμπνταλά στη φυλακή. Στην ουσία, ο Ζωρζ Αμπνταλά είναι κρατούμενος όχι μόνο του γαλλικού αποικιοκρατικού κράτους αλλά και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ισραηλινής κατοχής. Δεν μιλάμε για την κυβέρνηση του Λιβάνου που δεν τολμάει να ζητήσει την ελευθερία του φυλακισμένου πολίτη της.
Tο γαλλικό ιμπεριαλιστικό και αποικιοκρατικό κράτος παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου παρατείνει την κράτηση του Ζωρζ Αμπνταλά.
Ωστόσο, ο Ζωρζ Αμπνταλά δεν έχει χάσει το κουράγιο του παρά το γεγονός ότι κρατείται στη γαλλική φυλακή Lannemezan εδώ και 35 χρόνια. Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα, γράφει επιστολές και ανακοινώσεις για τους επαναστατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο και πάντα διατηρεί μια ειδική ματιά στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, που τον έχουν ανακηρύξει ως έναν απ’ αυτούς.
Τα λόγια του συνεχίζουν να εμπνέουν γενιές επαναστατών, αγωνιστών και μαχητών της ελευθερίας. Και η συμμετοχή του δεν περιορίζεται στις λέξεις – μάλιστα, έχει προβεί σε άρνηση φαγητού και οργάνωσε Βάσκους και Άραβες συγκρατούμενούς του στη Lannemezan σε άρνηση φαγητού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις απεργίες πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
O φυλακισμένος στις ισραηλινές φυλακές ηγέτης του PFLP Αχμάντ Σα’αντάτ έγραψε στον Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά:
«Είμαστε αλυσοδεμένοι από τις κοινές αδικίες που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στην Παλαιστίνη και δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλα τα οχυρά του ιμπεριαλισμού… Μέχρι να συναντηθούμε μια μέρα στον κόσμο της ελευθερίας, θα παραμείνετε ένα σύμβολο και ένα πρότυπο που θα ακολουθήσουμε.» – Αχμάντ Σα’αντάτ (ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του PFLP)

Από τις 19 ως τις 26 Οκτωβρίου 2019, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Φυλακισμένων Samidoun οργανώνει πολιτική καμπάνια για την απελευθέρωση του Ζωρζ Αμπνταλά μαζί με οργανώσεις από τη Γαλλία σ’ όλο τον κόσμο. Θα οργανωθούν διαμαρτυρίες, καμπάνιες στα social media και μοίρασμα πληροφοριακού υλικού με αίτημα την απελευθέρωση του Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά και όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων!
Στην Ελλάδα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό διοργανώνει στις 24 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία.