Πηγή φωτογραφίας: https://liguria.usb.it/

“Κατεβάστε τα όπλα – αυξήστε τους μισθούς”

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Πάνω από 10.000 λιμενεργάτες, εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αριστερές κομμουνιστικές και αναρχικές συλλογικότητες από όλη την Ιταλία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αυτόνομης Κολλεκτίβας Εργαζομένων Λιμενεργατών (Collettivo Autonomo Lavoratori Portuali – CALP ),  με την βοήθεια της Ένωσης Συνδικάτων Βάσης (USB) και διαδήλωσαν το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της μεταφοράς όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

“Κατεβάστε τα όπλα – αυξήστε τους μισθούς», ήταν το κεντρικό σύνθημα. Παράλληλα έθεσαν ζητήματα εργασιακής ασφάλειας, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι εργατών και ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός.

Πολλοί εργαζόμενοι από όλη την Ιταλία, φοιτητές και γυναίκες, οργανώσεις και συλλογικότητες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η διαδήλωση ξεκίνησε μέσα στο λιμάνι, με τους λιμενεργάτες όχι μόνο της Γένοβας και άλλων πόλεων που είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία, οι οποίοι συντονίζονται με συνδικάτα άλλων κλάδων στον αγώνα κατά μεταφοράς όπλων. Το λιμάνι της Γένοβας είναι σημαντικός κόμβος μεταφοράς όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όσο και στην Υεμένη όπου το αντιδραστικό καθεστώς της δυναστείας των Σαούντ διεξάγει αιματηρό δολοφονικό πόλεμο.

Εκτός του πολέμου και της μεταφοράς όπλων, οι ομιλητές έθεσαν το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας μετά τον θάνατο δύο λιμενεργατών τον τελευταίο μήνα και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό τoυ Simone Bonori, εργάτη της Ansaldo Energia που βρίσκεται σε κώμα από το απόγευμα της Τρίτης 21/2. Υπήρξαν επίσης πολλές παρεμβάσεις για την εργασιακή επισφάλεια και τον πληθωρισμό και τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Ιταλίας. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα ήταν αυτό των συνδικαλιστικών ελευθεριών με αναφορά στην περίπτωση του Domenico Macrì, εθνικού γραμματέα της Orsa Porti και εργάτη στο λιμάνι της Gioia Tauro, ο οποίος έλαβε επιστολή απόλυσης πριν από λίγες ημέρες·   μια πολιτική απόλυση σε ένα από τα πιο δραστήρια εργατικά αγωνιστικά μέτωπα των τελευταίων ετών.

Από όλους σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στη Γένοβα που μια εργατική διαδήλωση που δεν περιλαμβάνει μόνο λιμενεργάτες εισέρχεται στην περιοχή του λιμανιού. Η διαδήλωση βάδισε κατά ένα μέρος μέσα στο λιμάνι, και στη συνέχεια στην πόλη, για να καταλήψει το απόγευμα στην  Piazza De Ferrari όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελικές ομιλίες.

Πηγή φωτογραφίας: https://www.infoaut.org/

Αυτή η διαδήλωση ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, γιατί έδειξε ξεκάθαρα ότι η δυνατότητα οικοδόμησης μιας αξιόπιστης, συγκεκριμένης αντίθεσης στον πόλεμο είναι δυνατή και αναγκαία. Ο εργατικός και συνδικαλιστικός διεθνιστικός αγώνας δεν περιορίζεται σε γενικόλογη συνθηματολογία, αλλά συγκεκριμενοποιείται με δράση κατά της μεταφοράς όπλων του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ στα πολεμικά μέτωπα που υποστηρίζει, εν προκειμένω στην Ουκρανία και Σαουδαραβία.

Παράλληλα, η μεγάλη διαδήλωση αποτυπώνει τις αλλαγές που συντελούνται στο εργατικό κίνημα τους Ιταλίας, που ο σταλινικός ρεφορμισμός και η σοσιαλδημοκρατία οδήγησαν στην αποδιοργάνωση. Μαζί με τις διεθνιστικές παραδόσεις αναγεννιέται το μαχόμενο διεκδικητικό προλεταριακό κίνημα κόντρα στο κράτος, τα αφεντικά και την κυβέρνηση της φασίστριας Μελόνι αλλά και σε ρήξη με τις ρεφορμιστικές γραφειοκρατικές μεθόδους.

26/2/2023