ΜΑΤ ενάντια στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που αντιδρούν στα χαράτσια

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΕΗ

Με τη βία των ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση των ανδρεικέλων της τρόικας στην κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ του κέντρου έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ στη Μεσογείων, που είχε στόχο να μπλοκαριστεί η έκδοση των επαχθών χαρατσιών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου ("σοσιαλιστής" και αυτός) είχε ζητήσει προηγουμένως από τον εισαγγελέα και την αστυνομία «να κάνουν τη δουλειά τους».

Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Πέμπτης, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας εισέβαλαν βίαια, και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές ανάμεσά τους και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαρουσίου για προανάκριση και στη συνέχεια στα δικαστήρια της Ευελπίδων μέσα σε αστυνομικές κλούβες.

«Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ν. Φωτόπουλος. «Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία… Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα φτωχό, άνεργο και συνταξιούχο», είπε, και κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κατάληψη και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Απαντώντας στις προσαγωγές η ομοσπονδία απάντησε με 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή (24 και 25 Νοέμβρη) στο συγκεκριμένο κέντρο και με 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη.

 

Τα χαράτσια, οι φορολεηλασίες, κι οι έκτακτες εισφορές είναι μόνο μία από τις μορφές μέσα από τις οποίες μεταφορτώνονται τα βάρη της καπιταλιστικής χρεοκοπίας στις πλάτες του λαού. Αφού μας πετάνε στην ανεργία, αφού διαλύουν μέχρι τέλους τις εργασιακές σχέσεις και κάθε εργασιακό δικαίωμα, έρχονται σαν επιστέγασμα να μας αφαιμάξουν ολοκληρωτικά, απαιτώντας να πληρώσουμε με λεφτά που δεν έχουμε, υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τα δικά τους χρέη.

Το χαράτσι ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι το πλέον αισχρό. Κάθε σπίτι, κάθε νοικοκυριό, απειλείται άμεσα με διακοπή ηλεκτροδότησης εφόσον δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα. Είναι αποφασισμένοι να κυλίσουν ένα ολόκληρο λαό στο βούρκο της εξαθλίωσης και της βαρβαρότητας, αφαιρώντας του ακόμα και τα στοιχειώδη.

Η αντίδραση στα χαράτσια όμως, εδώ και μήνες, έχει πάρει άμεσες και καθολικές διαστάσεις, αποδεικνύοντας πως η ανάγκη για επιβίωση είναι μια μεγάλη κινητήρια δύναμη. Ένα πολύμορφο κίνημα αντίστασης στα χαράτσια αλλά και πρακτικής, δυναμικής παρεμπόδισης εφαρμογής των παρελκόμενων συνεπειών τους, έχει αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

  • Ένα μαζικό ποτάμι κίνησης από τα κάτω έχει γεμίσει κάθε συνοικία, κάθε πόλη, κάθε χωριό, με τοπικές συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα που χτίζουν μεθοδικά δίκτυα αλληλεγγύης και παρέμβασης για να μην μείνει κανείς μόνος του χωρίς ηλεκτρικό. Μέθοδοι αποφυγής πληρωμής των χαρατσιών επεξεργάζονται, πορείες και αποκλεισμοί των κατά τόπους καταστημάτων της ΔΕΗ πραγματοποιούνται, και οι γειτονιές συντονίζονται, οργανώνοντας ομάδες για την επικοινωνία κι άμεση κι επιτόπου παρεμπόδιση των συνεργείων που θα επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν. Την ίδια στιγμή, οι τεχνικές γνώσεις για την επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος δεν λείπουν, ούτε και οι ηλεκτρολόγοι του κινήματος που αναλαμβάνουν αφιλοκερδώς την ευθύνη της επανασύνδεσης.

  • Δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα κινητοποιούνται ενάντια στα χαράτσια, κυριότερα μέσω νομικών οδών, ενώ δεν λείπουν κι οι περιπτώσεις που προχωρούν και σε δυναμικές ενέργειες, όπως καταλήψεις πρακτορείων της ΔΕΗ. Γύρω από τις δημοτικές αρχές που αντιδρούν συσπειρώνονται τοπικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία που αναλαμβάνουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των δημοτών ενάντια στην καταβολή του χαρατσιού.

  • Μεγάλη συμβολή σε αυτό το μέτωπο έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Μετά από την κατάληψη του μηχανογραφικού της ΔΕΗ στις 13 Οκτώβρη από την ΓΕΝΟΠ, που σκοπό είχε να εμποδίσει την έκδοση των λογαριασμών αλλά έληξε άδοξα όταν τελικά η διοίκηση κατάφερε να τους εκδώσει από άλλη οδό, το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν μπει για τα καλά στον αγώνα με πρωταγωνιστικούς όρους.

Διά στόματος του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, N. Φωτόπουλου, οι τεχνικοί της ΔΕΗ καλούνται να μην κόβουν το ρεύμα σε κανένα σπίτι, ενώ όπου αυτό επιχειρείται από συνεργεία εργολάβων να δημιουργούνται ομάδες περιφρούρησης από τους εργαζόμενους που να μπλοκάρουν την διαδικασία. Στο ίδιο πνεύμα και χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ, η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας, καλεί όλα τα σωματεία και όλα τα μέλη της «να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο να μην κοπεί το ρεύμα στο σπίτι κανενός φτωχού και ανέργου συνανθρώπου μας. Να προσφερθούν εθελοντικά να επανασυνδέσουν το ρεύμα σε όποιο σπίτι φτωχού και ανέργου συνανθρώπου μας κοπεί η παροχή ρεύματος».

 

Αλλά οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων δεν σταματούν εκεί. Από τις 20/11 η ΓΕΝΟΠ παράλληλα με την αναγγελία 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προχωρά σε κατάληψη του κέντρου έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ στη Μεσογείων, θέτοντας εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΜΗΣ από το οποίο εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος. Η αντίδραση του κράτους είναι άμεση. Από την μια προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού, λέγοντας πως θα παγώσει το ζήτημα της έκδοσης των εντολών διακοπής και θα επεξεργαστεί την εξαίρεση ή διευκόλυνση ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τις κυρώσεις. Από την άλλη, όμως, στέλνει κλούβες των ΜΑΤ και εισαγγελείς έξω από την κατειλημμένη ΔΕΗ στον Χολαργό, μετά από μήνυση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους. Την Τρίτη 22/11 το απόγευμα ο εισαγγελέας Δραγάτσης έδωσε τρίωρη προθεσμία στους καταληψίες να εκκενώσουν τον χώρο, απειλώντας με επέμβαση της αστυνομίας. Μέχρι και την Τετάρτη 23/11 που γράφεται το παρόν, η ΓΕΝΟΠ δηλώνει ανυποχώρητη, ενώ η Αστυνομία δεν έχει τολμήσει ακόμη να χύσει αίμα εκκενώνοντας την κατάληψη.

Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά η εντυπωσιακή κινητοποίηση αλληλέγγυων δυνάμεων που από την πρώτη στιγμή κατέκλεισαν τον χώρο έξω από την ΔΕΗ, βάζοντας κατά εκατοντάδες ανθρώπινο φραγμό στις ορέξεις του κράτους. Νύχτα μέρα, λαϊκές συνελεύσεις, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, σωματεία και φορείς, περιφρουρούν τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Είναι από τις λίγες φορές που αναπτύσσεται ένας εργατικός αγώνας που παίρνει τόσο δυναμικές μορφές με σκοπό την αλληλεγγύη προς το λαό χωρίς να υπάρχουν άμεσα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων. Είναι από τις λίγες φορές που η οργανωμένη εργατική τάξη καταφέρνει να συναντηθεί έμπρακτα στο δρόμο και σε συγκεκριμένους αγώνες με άλλες κινήσεις, εργαζομένων, γειτονιάς και τοπικών επιτροπών, στις οποίες συσπειρώνονται εργάτες, άνεργοι, νεολαίοι, κι άλλα λαϊκά στρώματα. Πρωτόλεια δείγματα μιας συνεργασίας που πρέπει να συνεχιστεί και να εξελιχθεί, να συντονιστούν οι ομάδες περιφρούρησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και των γειτονιών, να αναπτυχθεί ένα πλατύ δίκτυο, μέσα από νέες μορφές οργάνωσης, μέσα από ανεξάρτητα κέντρα αγώνα όλων των καταπιεσμένων.

Ακόμα κι αν απειλούνται με αυτόφωρο και συλλήψεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να λυγίσουν, αλλά ούτε και να μείνουν μόνοι τους. Χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας λένε: Όχι στα χαράτσια!