MAΘHTEΣ Θα μας βρουν μπροστά τους

MAΘHTEΣ
Θα μας βρουν μπροστά τους

Eκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Mάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση της παιδείας που θεσμοθετείται από την κυβέρνηση ΣYPIZA/ANEΛ με τις πρόσφατες αλλαγές, τα πιστοποιητικά φοίτησης, την κατάργηση ειδικοτήτων στα EΠAΛ, απολύσεις καθηγητών, συμμετοχή ανθρώπων της «αγοράς» στο Eθνικό Συμβούλιο Παιδείας, κ.λπ.
H Oργάνωση Eπαναστατικής Nεολαίας με ανακοίνωσή της που μοιράστηκε στην πορεία αναφέρει:

Μπροστά στο νέο επεισόδιο διάλυσης της Παιδείας θα μας βρουν μπροστά τους υπουργείο-κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφεντικά!

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο παιδείας εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, τον αποκλεισμό και επιταχύνουν την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Εντείνουν το αδιέξοδο της νεολαίας, οδηγώντας τη στον κυκεώνα της ελαστικής/μαύρης εργασίας και της ανεργίας.

Στα ήδη διαλυμένα από την υποχρηματοδότηση, σχολεία και πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες περικοπές δαπανών, μέσω της σύστασης μιας οικονομικής επιτροπής για την εκπαίδευση.

Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με την εξέταση σε τέσσερα πιθανότατα μαθήματα που επεξεργάζεται το υπουργείο δεν σημαίνει κατάργηση των πανελληνίων. Διατηρείται με άλλο πρόσωπο η ίδια κόλαση των εξετάσεων, του άγχους και προφανώς των έξτρα φροντιστηρίων! Την ίδια στιγμή που οι Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων διεκδικούν μείωση εισακτέων έως και 50% για το επόμενο έτος λόγω της υποχρηματοδήτησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο Γαβρόγλου υπόσχεται να δώσει «κύρος» στο απολυτήριο Λυκείου. Τι κύρος μπορεί να έχει το “ισχυρό απολυτήριο” στην ανύπαρκτη αγορά εργασίας και στις ουρές της ανεργίας;

Τα ΕΠΑΛ αποκτούν ανοιχτά ταξικό χαρακτήρα αποκλεισμού της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και άκρως διευκολυντικό της καπιταλιστικής τους εκμετάλλευσης. Για τα ΕΠΑΛ έχει ήδη αποφασιστεί η μνημονιακή ρύθμιση για το «μεταλυκειακό έτος». Δηλαδή εργασία για 17 ευρώ/μέρα για ένα χρόνο για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος! Τα μνημόνια και η κρίση έχουν αποθρασύνει τα αφεντικά, ήδη οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι δε δουλεύουν με μισθό… αλλά με χαρτζιλίκι και μάλιστα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες κάτω από το διαρκές φόβητρο της ανεργίας.

Όπως κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει τις αλλαγές στην Παιδεία ο υπουργός Γαβρόγλου, οι υποχρεώσεις των μνημονίων μαζί με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών ανοίγουν το δρόμο σε ένα νέο επεισόδιο διάλυσης της Παιδείας. Καμία από τις αλλαγές που επεξεργάζεται ο λαβύρινθος των επιτροπών του υπουργείου δεν πρόκειται να δώσει λύση στις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης και τις ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση βήμα βήμα συνθηκολογεί εκ νέου σε όλες τις απαιτήσεις των θεσμών για ένα 4ο μνημόνιο, επηρεάζεται και η παιδεία. Πέρα όμως από όλα τα μέτρα που πάνε για συμφωνία και προώθηση, το κυριότερο είναι πως η εφαρμογή τους, συνδέεται για άλλη μια φορά με το ζήτημα της οριστικής ελληνικής χρεοκοπίας στο έδαφος της παγκόσμιας κρίσης.

Είναι αδύνατο να συμβιβαστεί με αυτά τα πλαίσια οποιαδήποτε άμεση ανάγκη μας για να σπουδάσουμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε!

Στα πλαίσια των μνημονίων και του συστήματος όλα όσα εμείς πραγματικά θα θέλαμε είναι αδύνατα. Δεν συμβιβάζονται με την κρίση του συστήματος όλα όσα αναζητάμε για ένα μέλλον με δυνατότητα η δουλειά μας να είναι χαρά, το σχολείο να μας γεμίζει και να μας δίνει πραγματική σφαιρική γνώση της φύσης, του ανθρώπου και της κοινωνίας που ζούμε, με ελεύθερο χρόνο και πρόσβαση στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων στην παιδεία και την γνώση είναι ανατρέποντας την κυβέρνηση και όλα τα μέτρα λιτότητας από τα κάτω και τα αριστερά. Μέσα από συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις να οργανώσουμε τον αγώνα μας, μαζί τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους ανέργους για δουλειά – υγεία – παιδεία στέγη και τροφή!

Η πάλη για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τα κάτω και τα αριστερά για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας αλλά και για να τεθούν στο τραπέζι όσα πραγματικά ποθούμε είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα μέσα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να το ανατρέψουμε!