Μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στη Δάφνη

“Ούτε στη Δάφνη ούτε πουθενά – Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”

 

Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν με ύπουλες νυχτερινές επιθέσεις το αριστερό κίνημα, το λαό και την εργατική τάξη στη Δάφνη.  Επιτέθηκαν στο στέκι της Μαχόμενης Αριστερής Δύναμης Ανατροπής (ΜΑΡΙΔΑ) Δάφνης – Υμηττού. Έγραψαν ναζιστικά σύμβολα στην πρόσοψη. Τρία χρόνια μετά οδηγούνται σε δίκη στις 8/12 με την κατηγορία διακεκριμένης φθοράς και οπλοκατοχής μετά από έρευνα στο σπίτι τους.

 

Eν όψει της δίκης το αντιφασιστικό κίνημα οργάνωσε, το Σάββαρο 3 Δεκέμβρη, μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Δάφνης και του Yμηττού. H διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Kαλογήρων, στη Δάφνη, έφθασε στον Yμηττό και επέστρεψε στην πλατεία Kαλογήρων. Περνώντας από τις γειτονιές της Δάφνης και Yμηττού άνθρωποι του λαού και μικροεπαγγελματίες εργαζόμενοι έπαιρναν τις προκηρύξεις, συχνά εκδηλώνοντας την αποδοκιμασία τους για τη δράση των φασιστικών συμμοριών.

 

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκτός της δημοτικής κίνησης ΜΑΡΙΔΑ, εκπρόσωποι από τη συνέλευση Ν. Σμύρνης και την Eργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, «εκτός πλάνου Αργυρούπολης», Αριστερή παρέμβαση Βύρωνα, από το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών και την ΚΕΕΡΦΑ. Tο «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ.

 

«Δεν περνάει ο φασισμός», «οι χρυσαυγιτες θέλουν εμφύλιο των φτωχών γιατί είναι τα τσιράκια των αφεντικών», «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», ήταν μερικά από τα συνθήματα εκατοντάδων αντιφασιστών.

Ιδιαίτερα φορτισμένη η στάση της διαδήλωσης στην πλατεία Υμηττού. Aπό την “ντουντούκα” απέτισαν φόρο τιμής στους μαχητές και στο λαό του Υμηττού με ιδιαίτερη αναφορά στους ήρωες υπερασπιστές του “Κάστρου” του Υμηττού το 1944. Στις προκηρύξεις που μοιράζονταν γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο μπλόκο του Φάρου και την εκτέλεση από τους ναζί των 114 κατοίκων ύστερα από υπόδειξη των κουκουλοφόρων ταγματασφαλιτών προγόνων των σημερινών χρυσαυγιτων.