Ενάντια σε κυβέρνηση, κράτος και αφεντικά. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές στο μπλοκ της Καμάρας

Φωτορεπορτάζ Θόδωρος Κουτσουμπός

Mε ένα εντυπωσιακό μαζικό μπλοκ αγωνιστών, φοιτητών, εργατών, εκπαιδευτικών, πέντε χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στη διαδήλωση, το βράδυ του Σαββάτου 12/9, από την Καμάρα προς την ΔΕΘ. Εκεί όπου ο Μητσοτάκης-«κάθαρμα» προστατευμένος από χιλιάδες αστυνομικούς έκανε ασκήσεις μετατροπής του μαύρου σε άσπρο κι έδινε υποσχέσεις στους κεφαλαιοκράτες για νέες παροχές.

Στη διαδήλωση της Καμάρας έπαιρναν μέρος συνδικάτα, όπως η εμβληματική ΒΙΟΜΕ, η ΠΕΝΕΝ, εκπαιδευτικοί, κινήσεις για το περιβάλλον, αριστερές οργανώσεις ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ), Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το Δίκτυο από τα Κοινωνικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, συλλογικότητες του αναρχικού – κομμουνιστικού χώρου και της αυτονομίας κ.α.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες έκαναν το ΚΚΕ (από την ΧΑΝΘ) και στο άγαλμα Βενιζέλου το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι οργανώσεις που επέλεξαν να είναι κοντά, εντός ή σε κάποια διακριτή απόσταση εκτός… (ΣΕΚ, ΛΑΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ κ.λπ.). Φέτος πάντως η ΓΣΕΕ επέλεξε να μην πραγματοποιήσει ούτε καν τη συνήθη άνευρη εκδήλωση στη Βενιζέλου.

Ο Μητσοτάκης κινητοποίησε 5.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα, drones. Δυνάμεις των ΜΑΤ κατά εκατοντάδες βάδιζαν δίπλα-δίπλα στους διαδηλωτές της Καμάρας, αλλά αυτοί “δεν μασήσανε”. Απλώς τους “υποδέχθηκαν” με συνθήματα όπως «Οι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών – είναι τα σκυλιά των αφεντικών» κ.ά.

Σε άλλη πορεία των αντιεμβολιαστών, με πλήθος ελληνικές σημαίες για να δείξουν ότι είναι… πολύ Έλληνες, από τον Λευκό Πύργο, σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία και κάποιες προσαγωγές.

Ας προσθέσουμε μερικούς αριθμούς που δίνει το ρεπορτάζ της εφ.συν: «Σύμφωνα με πληροφορίες, το “παρών” έδωσαν περίπου 2.000-2.500 διαδηλωτές στην Καμάρα (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντεξουσιαστικός χώρος, φοιτητές, κινήματα), 2.000 στη ΧΑΝΘ (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ), 600-800 στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) και 1.000 άτομα στη συγκέντρωση κατά του εμβολιασμού».

Ανεξάρτητα από τους μειωμένους αριθμούς που δίνουν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, ο συσχετισμός είναι σαφής. Το ανεξάρτητο ταξικό μπλοκ της Καμάρας σαφώς συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών, αν και κάποιες αριστερές συλλογικότητες επιμένουν να αναζητούν στέγη κάτω από / ή δίπλα στις επίσημες πολιτικο-συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Είναι καιρός, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, για ένα ανεξάρτητο από το κράτος, τα αφεντικά και τις πολιτικο-συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, ταξικό, ανατρεπτικό, επαναστατικό εργατικό κίνημα.