Μαζική κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο και της δημιουργίας εργοστασίου για παραγωγή καύσιμου υλικού από το Δήμο Βόλου

 

 

Πάνω από 5000 πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών (υλικό RDF) στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο αλλά και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής καύσιμου υλικού επίσης από σκουπίδια (SRF).

Το μπλοκάρισμα νταλίκας από την Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης πριν από λίγο καιρό και η η λήψη δειγμάτων για χημική ανάλυση που έδειξε ότι το εισαγόμενο από Ιταλία υλικό ήτνα κατά 80% πλαστικό (αντί 25%) και περιείχε υψηλές ποσότητες υδραργύρου, ήταν που έφερε στο συλλαλητήριο ακόμα και τους πιο σκεπτικούς σχετικά με το θέμα.

Με την ανακοίνωση του συλλαλητηρίου την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός περιβάλλοντος Φάμελλος, που έχει δεχτεί τα πυρά της Επιτροπής αλλά κι επιστημονικών φορέων, για την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ να καίε πάνω από 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο πραγματοποίησε ελιγμό καλώντας τους φορείς για τη συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου. Ευτυχώς, η Επιτροπή Αγώνα δεν κλήθηκε καθώς μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιχειρείται ο κατευνασμός του πληθυσμού που ανησυχεί. Ο νομός Μαγνησίας ήταν την περσινή χρονιά από τις πόλεις της χώρας που παρουσίασαν δραματική αύξηση των καρκινοπαθειών με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Βόλου να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις θεραπείες τους.

 

Για να επιτευχθεί αυτό το ευρύ μέτωπο συμμετεχόντων, η Επιτροπή Αγώνα έχει περιορίσει το πολιτικό της στίγμα. Έτσι στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕ Επιτροπή (χωρίς πανό), εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας κλπ.

 

Λόγω αυτής της προσέγγισης, συλλογικότητες του Βόλου συμμετείχαν με κοινό πανό και μπλοκ στην πορεία που συγκέντρωσε την μισή και πλέον πορεία καθώς ήταν το μπλοκ που φώναζε και πολιτικά συνθήματα. Ενδιαφέρον είναι ότι στην κινητοποίηση συμμετείχε και το ΠΑΜΕ με δικό του μπλοκ.

 

 

 

Στο μπλοκ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ  συμμετείχαν: Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά, ΑΚΡΗΔΑ, Κατάληψη Ματσάγγου, Κίνηση Πολιτών για το Νερό, Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου, Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, Ράδιο Παράσιτα, Στέκι Μεταναστών.

Το ΕΕΚ καλούσε για συμμετοχή στο μπλοκ του  Συντονισμού των Συλλογικοτήτων και με ανακοίνωση επεσήμαινε:

Παπαγαλάκια της Lafarge ισχυρίζονται ότι ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών θα κλείσει το εργοστάσιο. Όμως, τα παπαγαλάκια δεν μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα ή γιατί έκλεισαν τόσα εργοστάσια στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενοι (μόνιμοι κι εργολαβικοί) ή θα μπουν επικεφαλής του αγώνα κατά της καύσης ή θα μπουν στην υπηρεσία του κεφαλαίου καταστρέφοντας και την ίδια τους τη ζωή. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος.
Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά διαύλους επικοινωνίας με την εκλογική της βάση που διερράγη ανεπανόρθωτα με το ξεπούλημα που τους έκανε το κόμμα τους με τα Μνημόνια. Σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις των μνημονίων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) σκίζουν τα ιμάτιά τους για το περιβάλλον αν και έσπρωξαν στην απελπισία και τη φτώχεια εκατομμύρια χωρίς καμιά ντροπή. Ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γνήσιο ενδιαφέρον του πληθυσμού και τη δουλειά της Επιτροπής Αγώνα για να στήσουν νέες δημοτικές παρατάξεις κινηματικού ενδιαφέροντος. Οι μισάνθρωποι φασίστες της Χρυσής Αυγής ισχυρίζονται ότι πρώτοι ανέδειξαν το θέμα κι ίσως επιχειρήσουν να ανανεώσουν τα ραντεβού της δημοσιότητας στο συλλαλητήριο για να στρέψουν τους προβολείς στις επερωτήσεις τους και όχι στα εγκλήματά τους.
Η Επιτροπή Αγώνα και οι κάτοικοι που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο πρέπει να αντιταχτούν όχι μόνο στη καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ αλλά να αγωνιστούν με συνέπεια ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της κοινωνικής καταστροφής, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του συστήματος. Τα πολιτικά συμπεράσματα του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι πολύτιμα, αν δεν θέλουμε ο σημερινός αγώνας να μετατραπεί σε έναν αγώνα με προδιαγεγραμμένο τέλος. Υπάρχει μια πολύτιμη εμπειρία που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

 

 

ΓΧ