ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

 

Συνέβη και αυτό. Ρευστά διαθέσιμα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ σε 20 μέρες από σήμερα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Την απόφαση αυτή πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ την Πέμπτη 4 Ιουνίου, μεταφέροντας ρευστά 150 – 200 εκατ. ευρώ σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στη συνέχεια τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη σύναψη ρέπος με το Δημόσιο για το διάστημα 5 – 25 Ιουνίου, ενώ το Δημόσιο τα χρησιμοποίησε για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Έτσι τα κεφάλαια τα οποία έχουν μεταφερθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών φορέων στην ΤτΕ για ρέπος με το Δημόσιο φτάνουν κοντά στα… 600 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 470 εκατ. ευρώ έχουν αντληθεί από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο λόγο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κεφάλαια που χρειάζονται για την πληρωμή 1,2 εκατομμυρίου συντάξεων του ΙΚΑ σε 20 μέρες αντλούνται με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο.

Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών τομέων των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), των δημοτικών κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) και των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΤΑΠ – ΔΕΗ) και χρησιμοποιούνται κάθε σχεδόν μήνα για να κλείσουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ (25%) στους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.

Aυτό σημαίνει πως αν το ελληνικό Δημόσιο δεν επιστρέψει τα κεφάλαια των ασφαλιστικών τομέων των εργαζομένων του Δημοσίου, των Δήμων και της ΔΕΗ στις 25 Ιουνίου, θα τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις του Ιουλίου που πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου.

Αυτό το επικίνδυνο by pass έκανε τους συνδικαλιστές του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) οι οποίοι κατέχουν έδρα στο ΔΣ του εν λόγω ασφαλιστικού ταμείου να μην ψηφίζουν υπέρ της μεταφοράς των διαθεσίμων στην ΤτΕ. Ίδιες αποστάσεις αρχίζουν να παίρνουν και οι συνδικαλιστές των άλλων ασφαλιστικών φορέων (ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, κ.λπ.), δηλαδή από την ΠΟΠΟΚΠ, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ψηφίσει υπέρ αυτής της κίνησης. Εξάλλου, οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ έχουν μπλοκάρει διαδοχικά τη μεταφορά έως 238 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας τραπεζοϋπαλλήλων).

ΔΚ