του Θόδωρου Κουτσουμπού

Για ώρες, από τις 5 το πρωί έως τις 9, τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά έμειναν δεμένα στους κάβους. Η απεργία της ΠΕΝΕΝ, σημείωσε επιτυχία. Ήταν το μόνο από τα ναυτεργατικά σωματεία που αρνήθηκε να υποκύψει / να συνταχθεί με τη γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ και να αναβάλει την νομίμως προαποφασισμένη και ανακοινωμένη απεργία της Πέμπτης 3 Ιουνίου.
Από τα χαράματα οι ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ, συνεπικουρούμενοι από εκατοντάδες αλληλέγγυους απέκλεισαν τους καταπέλτες των πλοίων της ακτοπλοΐας. Κανένα πλοίο δεν απέπλευσε παρά μόνο μετά τις 9 π.μ., αφού η απεργία μετατράπηκε σε στάση εργασίας…
Οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία είχαν φροντίσει να εκδώσουν εκατοντάδες και χιλιάδες εισιτήρια, προκαταλαμβάνοντας ίσως την δικαστική απόφαση, αφού είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, ίσως επίσης γιατί ήθελαν να υποδαυλίσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνοντας τους επιβάτες σε σύγκρουση με τους απεργούς. Και ναι μεν η απεργία κηρύχθηκε παράνομη, όχι όμως καταχρηστική.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν τα κατάφεραν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της απεργίας. Στα μεγάλα επιβατηγά πλοία, Δήλος, Νάξος, οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά, όπως και τα οχήματα που σχημάτιζαν μεγάλες ουρές. Τα φλάιν του Αργοσαρωνικού επίσης. Κάποιες απόπειρες “αγανακτισμένων” να προκαλέσουν επεισόδια έπεσαν στο κενό όχι μόνο από την αποφασιστικότητα των απεργών και των αλληλέγγυων αλλά, επίσης, γιατί δεν βρήκαν ευάκουα ώτα…
Πέντε λεπτά πριν τις 9 π.μ. οι απεργοί ναυτεργάτες και οι αλληλέγγυοι αποχώρησαν από το λιμάνι με συνθήματα.
Προηγουμένως, μιλώντας στα κανάλια που είχαν συρρεύσει στο Λιμάνι, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος κατήγγειλε την κυβέρνηση, τις εφοπλιστικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, γιατί απέκρυπταν από τους επιβάτες την απεργία, προσπαθώντας να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους απεργούς. Κατήγγειλε το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατεδαφίζει ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όχι μόνο το οκτάωρο, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της οργανωμένης τάξης που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Κατήγγειλε επίσης την εξωνυμένη γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ, ενώ άσκησε κριτική για εκείνες τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα που έσπευσαν να συνταχθούν με την ηγεσία του Παναγόπουλου. Δήλωσε ότι η ΠΕΝΕΝ και το μαχόμενο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα θα κλιμακώσει την πάλη για να νικηθεί ο αντεργατικός νόμος. Δήλωσε ότι η ΠΕΝΕΝ και το συνδικαλιστικό κίνημα με το δικό τους αγωνιστικό πλαίσιο θα συνεχίσουν τους αγώνες και θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία της άλλης Πέμπτης 10 Ιουνίου καλώντας όλους να είναι στο λιμάνι. Έχοντας πετύχει τους σχεδιασμούς του το σωματείο των ναυτεργατών μετέτρεψε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας μέχρι τις 9 π.μ. και όλοι αποχώρησαν με τα πανό και τα συνθήματά τους.

Η επιτυχία της απεργιακής δράσης ενός μόνο σωματείου δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που υπήρχαν (και υπάρχουν) για την απεργιακή δράση στα λιμάνια και σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα μπορούσε να δώσει πλήγμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, κλιμακώνοντας με γενική απεργία στις 10 Ιουνίου. Και είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, και της ηγεσίας του στα ναυτεργατικά σωματεία που υπαναχώρησαν και συντάχθηκαν με την γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ. «Ο αγώνας στα χέρια των εργατών, όχι στα παζάρια των γραφειοκρατών» δεν είναι απλώς σύνθημα αλλά αναγκαιότητα για να διεξάγει το εργατικό κίνημα την πάλη κατά της αντιδραστικής υπερδεξιάς κυβέρνησης των ιδεοληπτικών νεοφιλελεύθερων και των φασιστοειδών.

ΠΕΝΕΝ

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει:

Στο κενό το προβοκατόρικο σχέδιο κυβέρνησης – ΥΕΝ – Εφοπλιστών κοινωνικού αυτοματισμού
Μήνυμα ευρύτερης σημασίας για μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα
να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

Η σημερινή μαχητική απεργία της ΠΕΝΕΝ έφερε στο προσκήνιο την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, ανέδειξε την σημασία της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έδωσε το στίγμα η εργατική τάξη και το αγωνιστικό της κίνημα να πορευθούν στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, να μην φθάσει στην Βουλή το αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα.

Η απεργία ξεκίνησε κόντρα και ενάντια στην ενορχηστρωμένη επίθεση που οργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση – ΥΕΝ – εφοπλιστές διαμορφώνοντας ένα πολεμικό σκηνικό συνοδευόμενο από την προβοκατόρικη επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενώ γνώριζαν πριν 9 μέρες την εξαγγελθείσα απεργία για τις 3/6, συνέχιζαν να βγάζουν χιλιάδες εισιτήρια, ενημέρωναν τους επιβάτες να κατέλθουν στο λιμάνι μαζί και αυτούς με Ι.Χ και φορτηγά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωναν κλίμα οξείας αντιπαράθεσης επιβατών – απεργών και των κλιμακίων της περιφρούρησης της απεργίας. 

Ταυτόχρονα όπως είναι γνωστό από νωρίς χθες το βράδυ βγήκε δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ!

Επίσης κινητοποιήθηκαν διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας από άλλες λιμενικές αρχές του λεκανοπεδίου της Αττικής!

Στην κυβερνητική πολιτική έβαλαν πλάτη και τα βρώμικα συστημικά ΜΜΕ που από τα ξημερώματα (κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις) καλλιεργούσαν κλίμα πολεμικής αναμέτρησης απεργών – επιβατών! Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε πλοίο είχαν στηθεί, καλλιεργώντας την σύγκρουση, ομάδες προβοκατόρων σε διατεταγμένη αποστολή!

Είναι σαφές ότι η στοχοποίηση της πρωτοπόρας δράσης της ΠΕΝΕΝ και της ίδιας της απεργίας από κυβέρνηση – εφοπλιστές διευκολύνθηκε σε μέγιστο βαθμό και από την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας στις 10/6/2021 καθώς και από την υποχώρηση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανέκρουσαν πρύμνα αναστέλλοντας την απεργία στις 3/6.

Στις συνθήκες αυτές και προκειμένου να μην εξυπηρετήσουμε και διευκολύνουμε τους άθλιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θεωρώντας ότι τα βασικά μηνύματα της απεργίας πέρασαν σε ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, αποφασίσαμε οργανωμένα – πειθαρχημένα να μετατρέψουμε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας με ώρα λήξης στις 9 π.μ.

Δώσαμε με επιτυχία και χωρίς κανένα ρήγμα μια κρίσιμη αποφασιστική μάχη κόντρα σε κυβέρνηση  – εφοπλιστές και από τον αγώνα αυτό η ΠΕΝΕΝ, το ταξικό κίνημα, ο κλάδος και συνολικά οι Ναυτεργάτες βγαίνουν περισσότερο από ποτέ πιο δυναμωμένοι.

Αντλούμε διδάγματα και από αυτή την αναμέτρηση με κυβέρνηση – εφοπλιστές, προετοιμάζουμε – οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας!

Θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αποφασιστικότητα και την ανταπόκρισή τους σε αυτόν τον αγώνα.

Να ευχαριστήσουμε επίσης εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, σχήματα και πολλούς δεκάδες αγωνιστές του κινήματος που έμπρακτα με την συμμετοχή τους εξέφρασαν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη στον αγώνα της ΠΕΝΕΝ.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό – απεργιακό μας ραντεβού και δίνουμε την μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία της Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη 2021.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Χαιρετίζουμε την γενναία αγωνιστική στάση των Ναυτεργατών στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας που συνεχίζουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι με τις ίδιες διεκδικήσεις.

  • φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός