Μεγάλη ήττα του Eρντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Στην επέτειο της 24ης Iουνίου, ο Eρντογάν υπέστη ήττα, το AKP και το MHP έχασαν. Ωστόσο η νίκη απαιτεί πλήρη ρήξη με το κατεστημένο και την προσαρμοσμένη στις HΠA αντιπολίτευση.

Έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία, στις 24 Ιουνίου 2018, αλλά ο λαός της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη γυρίσει την πλάτη του σ’ αυτόν και στους συμμάχους του. Ο λαός τιμώρησε το AKP και τους συμμάχους του για την παράνομη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ακυρώσει και να επαναλάβει τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Σ’ αυτές τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν κάτω από συνθήκες μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που πλήττουν την Τουρκία, σε συνδυασμό με σοβαρές πολιτικές κρίσεις, το κυβερνών κόμμα που επιβουλεύτηκε το ψωμί του λαού και τις ψήφους, έχασε. Παρά τις κραυγές για “άκυρη ψήφο” από το συνασπισμό του AKP-MHP, η διαφορά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και ο υποψήφιος των CHP-IYI Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύσσεται τώρα δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. H αρχική διαφορά των 20 χιλιάδων αυξήθηκε 40 φορές σε 800 χιλιάδες ψήφους!

Η κυβέρνηση δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό ως το 2023 για να στηρίξει το πρόγραμμα του δεσποτισμού που καταπιέζει τους εργάτες και πλουτίζει τα αφεντικά και εξυπηρετεί τους καπιταλιστές και τον ιμπεριαλισμό. Όπως ακριβώς και στην τελευταία υστερία τους να θεωρήσουν τις τοπικές αυτές εκλογές ως «ζήτημα επιβίωσης» για τη χώρα, οι ανέντιμες προσπάθειές τους να κηρύξουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους την τελευταία στιγμή δεν ευωδόθηκαν. Ο δεσποτισμός έχει αποκαλυφθεί.

Οι ψήφοι υπέρ του Ιμάμογλου σημαίνουν τη βούληση απαλλαγής από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, η οποία οδήγησε την Τουρκία σε μια πολιτική και οικονομική καταστροφή. Ωστόσο, ο Iμάμογλου στην πρώτη ομιλία του μετά τις εκλογές, αντί να διακηρύξει ότι θα είναι ο υπερασπιστής της ελευθερίας ενάντια στο δεσποτισμό, όπως θέλει ο λαός, δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί αρμονικά με την κυβέρνηση. Ζήτησε δημοσίως ραντεβού με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, προσπαθώντας να τερματίσει την εκστρατεία του για δήμαρχος ακριβώς όπως την ξεκίνησε: στο προεδρικό μέγαρο. Το CHP το οποίο κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές αρνούμενο τα καλέσματα για μποϊκοτάζ δεν αλλάζει, το γεγονός είναι ότι έχει γυρίσει ανοιχτά την πλάτη του στους λαϊκούς αγώνες. Όσοι δεν συμφώνησαν στο λαϊκό μποϋκοτάζ όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε τις εκλογές, σήμερα ανεβαίνουν τις σκάλες του προεδρικού παλατιού.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, με τα δικά του λόγια, θα παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη στο παλάτι. Ομοίως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου επαναλαμβάνει την υπόσχεσή του να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, πρώτα και κύρια στην οικονομική σφαίρα. Η ευθυγραμμισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπολίτευση του CHP-IYI και των οπαδών τους θα χρησιμοποιήσει αναμφίβολα αυτές τις εκλογές για να προωθήσει περαιτέρω τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, για να κατευνάσει το ξένο κεφάλαιο, για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας (και ως εκ τούτου την εξάρτησή της από τα εθνικά και διεθνή χρηματοπιστωτικά κεφάλαια) τις “δομικές μεταρρυθμίσεις” που απαιτούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες (δηλ. ο TÜSİAD, ο Σύνδεσμος Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων της Τουρκίας) και τη σταθερή μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής στον άξονα των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

O μήνας του μέλιτος της εκλογικής περιόδου έχει λήξει. Ο χρόνος των κενών υποσχέσεων έχει λήξει. Aρχίζοντας από σήμερα, τα κόμματα του κατεστημένου θα συναντηθούν στο πλαίσιο μιας «Συμμαχίας για την Τουρκία», σύμφωνα με τους όρους του Ερντογάν, ώστε οι εργαζόμενες τάξεις να πληρώσουν για την κρίση και να υπηρετήσουν τον ιμπεριαλισμό, συνοδευόμενοι από τη ρητορική της «ομαλοποίησης». Θα προσθέσουν λίγο από τα χρώματα των CHP-IYI για να κρύψουν τον κατεστραμμένο δεσποτισμό.
Αυτή δεν είναι η πρώτη εκλογική ήττα του Ερντογάν. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, το ΑΚΡ έχασε την πλειοψηφία και την ικανότητά του να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Ήταν ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, προηγουμένως στην αντιπολίτευση, που τον έσωσε εκείνη τη στιγμή. Tο CHP επέτρεψε την εκπόνηση του σεναρίου. Το HDP σιώπησε. Η Τουρκία υπέστη μια διαδικασία συριοποίησης. Μετά απ’ όλα αυτά, με άλλη μια επαναληπτική εκλογή την 1η Νοεμβρίου 2015, το AKP κατάφερε να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την εποχή εκείνη, το DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) εξήγησε πως το AKP θα μπορούσε να είχε κλονιστεί εκείνους τους μήνες που χώριζαν τις αρχικές εκλογές με τις επαναληπτικές. Τώρα επαναλαμβάνουμε: μην ξεχνάτε την 7η Ιουνίου 2015!

Σήμερα μια ολόκληρη χορωδία επαναλαμβάνει: “η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει”. Όχι, η αλλαγή της προσέγγισης δεν είναι αρκετή, είναι η κυβέρνηση που πρέπει να φύγει. Πρέπει να φέρουμε στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τις πολυτελείς σπατάλες και τη διαφθορά, πρέπει να δημοσιοποιήσουμε στο λαό όλες τις διεφθαρμένες συμφωνίες που γίνονται στα δημοτικά συμβούλια με την έγκριση των άλλων κομμάτων του κατεστημένου και πρέπει να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους. Για να αποφύγουμε με αυτά τα μέσα μια ανοικτή έγκριση για τέσσερα ακόμη χρόνια της λεηλασίας του λαού από αυτή την κυβέρνηση.

Για τις εργατικές τάξεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της Τουρκίας, η “Συμμαχία για την Τουρκία” δεν είναι η πραγματική λύση. Οι απαιτήσεις του λαού για ψωμί και ελευθερία απαιτούν κάτι πολύ διαφορετικό. Το σπάσιμο των αλυσίδων του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και του δεσποτισμού είναι η ατζέντα του εργατικού λαού. Ο σάπιος και διεφθαρμένος δεσποτικός μηχανισμός θα πρέπει να τελειώνει προτού μας σύρει όλους στην καταστροφή. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης, ένας συνεχώς εντεινόμενος ταξικός αγώνας με απεργίες, αντιστάσεις και καταλήψεις, καθώς και μια Συντακτική Συνέλευση έκτακτων καθηκόντων, χωρίς απαγορεύσεις ή εκλογικά όρια.

Tο DIP επαναλαμβάνει το κάλεσμα προς τις εργατικές ταξικές δυνάμεις να απελευθερωθούν από τα κόμματα του κατεστημένου, να αναπτύξουν την πάλη για ψωμί και ελευθερία κάτω από το έμβλημα της εργασίας!
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ DIP