Μεγάλη συναυλία στο Θησείο
Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της απεξάρτησης για το δικαίωμα στη ζωή!

Της Τρισεύγενης Βαρελά – Γιαννατσή
φωτογραφίες: Νέα Προοπτική

Ήταν ηλιόλουστη μέρα, την Κυριακή 13 Γενάρη 2024.  Κατά τη 1 παρά το μεσημέρι διασχίζω τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου προς τον ΗΣΑΠ του Θησείου, τα κρουστά της μουσικής μπάντας Ouilombo δονούσαν την ατμόσφαιρα. Μπροστά από την μπάντα, μία πορεία με πανό που έγραφε “Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΣΥ – Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ – ΨΝΑ“. Ανάμεσα στους πορευόμενους πολλά μικρά πλακάτ που έγραφαν “18 ΑΝΩ – ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ !”  Κατεύθυνσή τους, ο πεζόδρομος της Ερμού όπου μία εξέδρα “περίμενε” για μια συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Τα σχέδια του επιτελικού κράτους της ακραίας νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας  για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση όπως ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό υγείας Βαρζόπουλο, κονιορτοποιούν και διαλύουν τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, μεταλλάσσοντάς τες σε εμπορική δραστηριότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δημιουργούν έναν υπερσυγκεντρωτικό φορέα  “Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων” όπου εκεί εντάσσουν όλα τα -διαφορετικά- προγράμματα, “στεγνά” (18ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ) και “μη στεγνά” (ΟΚΑΝΑ – πρόγραμμα υποκατάστασης) και ανοίγοντας τις πόρτες στα ιδιωτικά κέντρα, αμφιβόλου θεραπείας. Αυτό σημαίνει διάλυση των δομών, απολύσεις των εργαζόμενων και πλέον εκατοντάδες άνθρωποι που θα θέλουν να απεξαρτηθούν από ουσίες, θα μπορούν να το κάνουν μόνο όταν μπορούν να πληρώσουν σε ιδιώτες.

Γι’ αυτές λοιπόν τις θανατοπολιτικές της κυβέρνησης σύλλογοι εργαζόμενων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Δαφνιού, του ΚΕΘΕΑ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων κατά των ναρκωτικών,  κάλεσαν την συναυλία αυτή στο Θησείο. Όμως αν κάποιος διάβαζε την αφίσα και τα αναρτημένα από τους διοργανωτές πανό στο χώρο, έλειπε το όνομα του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού  Έργου του 18 ΑΝΩ που χρόνια τώρα με την πρόεδρό του –ιδρύτρια του 18ΑΝΩ από τη δεκαετία του 1980 με το σημερινό του χαρακτήρα- Κατερίνα Μάτσα, έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει μεγάλους συλλογικούς αγώνες για την απεξάρτηση χωρίς υποκατάστατα και όλα τα χρόνια στέκεται στο πλευρό των απεξαρτημένων και των οικογένειών τους και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κοινό μυστικό για τους διοργανωτές -αρκετοί από αυτούς μέλη του ΚΚΕ-  δεν ήθελαν να είναι εκεί και να φαίνεται το σωματείο, οι οικογένειες, “τα παιδιά” του 18ΑΝΩ.

Όμως, είναι το 18ΑΝΩ με την χειραφετητική του φιλοσοφία και πράξη που αποτελεί υπόδειγμα στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Οι λόγοι της εξάρτησης από ουσίες, η αναμέτρηση με τον θάνατο, από τον καταναγκασμό που μετατρέπει την ζωή σε κόλαση, δεν είναι παθολογικοί, είναι κοινωνικοί. Έτσι μέσα από την χειραφετητική πράξη της απεξάρτησης,  αυτά τα παιδιά συλλογικά μαθαίνουν να διεκδικούν το δικαίωμα για την ζωή, μέσα από αγώνες. Και την Κυριακή ήταν όλα εκεί ! Με τα χαμόγελά τους, το κέφι τους, τις φωνές τους και τα πλακάτ του 18ΑΝΩ.

Πολλοί επώνυμοι και ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες ανέβηκαν στην εξέδρα και συνάρπασαν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους (Νατάσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Στάθης Δρογώσης, όπως και τα συγκροτήματα Υπεραστικοί, Σαλταδόροι, Κοllektiva κ.λπ.). Καταχειροκροτούμενοι/ες καθένας/μιά ξεχωριστά πριν ή μετά τις μουσικές έλεγε δύο λόγια υποστήριξης στον αγώνα που δίνεται.

Ο Frank Panx μαζί με τους Σαλταδόρους ανέβηκαν στην εξέδρα. Ο Frank με το συγκρότημά του έχει βοηθήσει έμπρακτα με δράσεις αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την κατάσταση που βιώνουμε σαν κοινωνία καθώς και το “Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων” που δημιουργήθηκε μέσα στην καραντίνα και συμμετέχει σε αυτό η ψυχίατρος (πρώην διευθύντρια του 18ΑΝΩ) Κατερίνα Μάτσα και στις “Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ”. Μετά το τραγούδι ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ την κάλεσε στην εξέδρα.

Η σ. Κατερίνα ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας “Ναι πρέπει να είμαστε σε συναγερμό. Μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης που διαλύουν την δημόσια δωρεάν παιδεία (όλων των βαθμίδων), την δημόσια υγεία (κέντρα υγείας, νοσοκομειακές μονάδες, ψυχιατρικά νοσοκομεία), που με τις θανατοπολιτικές της θα στρέψει στην εξαθλίωση και στον θάνατο  εκατοντάδες εξαρτημένους από ουσίες και κάλεσε σε αγώνα και επαγρύπνηση συλλογικά, για  να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τα σχέδιά της. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση σε μια χώρα με φτώχεια, ανεργία, πείνα και καταστολή. Η κυβέρνηση υπηρετεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου που θέλουν τα υποκατάστατα, χωρίς θεραπεία, χωρίς κοινωνική επανένταξη. Επιχειρεί να επιβάλλει τη σιωπή, την καταστολή τής νεολαίας. Αυτό το σύστημα που γεννά τις εξαρτήσεις, που στερεί τη ζωή από τους πολλούς για να αυξάνει τα κέρδη των λίγων, πρέπει να ανατραπεί“, είπε. Συνθήματα όπως, “Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές, τώρα η κυβέρνηση μας θέλει θεατές“, διέκοπταν την ομιλία της. Στη συνέχεια ανέβηκαν στην εξέδρα η Μουσική Ομάδα Επανένταξης τους 18ΑΝΩ. Όλοι/ες αγκαλιασμένοι/ες τραγούδησαν σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ένα ακόμη τραγούδι του Frank  και τελείωσαν με το γνωστό διαχρονικό του Μάνου Λοϊζου Το Ακκορντεόν (ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ)! Την συναυλία έκλεισε το συγκρότημα από την Εύβοια “Κοινοί Θνητοί” που  η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί  έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό.

Ένα μήνυμα διαπέρασε την χτεσινή συναυλία “… το λάβαρο της ελπίδας υψώνουν η Κατερίνα Μάτσα, οι Θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι του 18ΑΝΩ, ο καθένας τους κι όλοι μαζί. Για μιά Νέα Ζωή για τον καθέναν, για μιά Νέα Ζωή για όλους μας …” (από το βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα “ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΥΠΤΗ – Ο ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ”)

Και αυτό το λάβαρο θα μείνει υψωμένο χωρίς να λυγίσει…