ΜΕΞΙΚΟ: ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

 

 

Η Ένατη Παγκόσμια Ημέρα για τους 43 εξαφανισθέντες φοιτητές του Ayotzinapa σημαδεύτηκε από ένα νέο εγκληματικό επεισόδιο. Στο Ακαπούλκο, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε σε μια τεράστια επίθεση στους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν για την καθυστέρηση καταβολής των μισθών και κατά της μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση.

Ένας συνταξιούχος δάσκαλος με κινητικά προβλήματα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της καταστολής και τέσσερεις δασκάλες βιάστηκαν. Την πέμπτη ημέρα των συμβάντων, εξακολουθούσαν να αγνοούνται δεκάδες κρατούμενοι. Η σκληρότητα της κυβέρνησης εκφράζει τη διάθεσή της να τσακίσει τον λαϊκό αναβρασμό στα νότια της χώρας.

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι καθηγητές του CNTE (Εθνικό Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση) μπλοκάραν 80 από τους 113 δήμους της Μιχοακάν, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες και μπλόκα σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.  

Στην Μορέλος, εν τω μεταξύ, μια λαϊκή συνέλευση που αντιπροσωπεύει 60 χωριά αγροτών εξεγέρθηκε εναντίον ενός σχεδίου έργων μεγάλης κλίμακας και έχουν απευθύνει έκκληση για ένα Συμβούλιο των Χωριών, τον Απρίλιο, στην υπεράσπιση της γης και του νερού. Τα εγκλήματα και οι εξαφανίσεις με τη συγκατάθεση του ιμπεριαλισμού αυξάνονται συνεχώς: «Ενώ κατά τη διοίκηση του δεξιού Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος εξαπέλυσε τη βία σε ολόκληρη τη χώρα, εξαφανίζονταν κατά μέσο όρο έξι Μεξικανοί την ημέρα από τον Δεκέμβρη του 2006 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012, στην διακυβέρνηση του [νυν Προέδρου του Μεξικό] Peña Nieto ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε: κατά μέσο όρο 13 άτομα εξαφανίζονται κάθε μέρα από τότε που έγινε πρόεδρος.» (Página 12, 26/2). Σε αυτό το πλαίσιο, η απομάκρυνση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος καλύπτει τις εξαφάνιση στο Ayotzinapa, δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.