Mετα-μνημονιακό “σφαγείο” σε 5 μέτωπα

 

 

 

ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

 

Με ένα πρωτοφανές κοινωνικό σφαγείο είναι αντιμέτωπος ο λαός αμέσως μετά την έξοδό του από το Μνημόνιο όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί, δηλαδή τον ερχόμενο Αύγουστο ή ακόμα αργότερα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια…

 

Κι αυτό λόγω του άγριου χτυπήματος το οποίο θα δεχθούν οι κύριες συντάξεις, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, τα κοινωνικά επιδόματα, οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα.  

 

Με άλλα λόγια, η έξοδος από το Μνημόνιο θα σημάνει την είσοδο σε μια νέα φάση κοινωνικών αναμετρήσεων μεταξύ της σημερινής ή όποιας άλλης αστικής κυβέρνησης από τη μια μεριά και των πλατιών λαϊκών μαζών από την άλλη.

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου, την οποία έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Αυτό που μένει να κάνει η κυβέρνηση είναι τα οργανώσει την εφαρμογή τους έως το ερχόμενο καλοκαίρι -οπότε λήγει το Μνημόνιο– και να τα εφαρμόσει αμέσως μετά, δηλαδή μετά το τέλος του Μνημονίου.

 

Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει το λαό πως οι περικοπές στις συντάξεις από το 2019 θα συνοδεύονται από… κοινωνικά αντίμετρα. Επίσης δεν μπορεί να πείσει κανένα από τα άλλά κοινοβουλευτικά κόμματα να συμπράξει στην εφαρμογή αυτού του «σφαγείου».

 

Τα λεγόμενα «αντίμετρα», όπως τα επιδόματα στέγασης, τα νέα προγράμματα απασχόλησης ή οικοδόμησης νέων σχολικών μονάδων, θα καταλήξουν, έτσι ή αλλιώς, στις τσέπες των καπιταλιστών, ενώ οι δικαιούχοι τους θα συνεχίζουν να ζουν στη μιζέρια τους. 

 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει την παραπέρα αποδυνάμωση των ήδη μηδαμινων κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ συνδέει τις αμοιβές στο δημόσιο με τις εργασιακές «επιδόσεις» των υπαλλήλων, αλλά και επιδοτεί την ελαστική απασχόληση μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.  

 

Το νέο πολλαπλό χτύπημα στους συνταξιούχους, τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημοσίου  τομέα, αλλά και τους ανέργους θα έλθει ενώ όλα τα προηγούμενα (π.χ. η κατάργηση της 13ης -14ης σύνταξης) θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ.

 

Tα βασικότερα  μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους δύο μήνες, σε καθένα από πέντε συνολικά πεδία, είναι τα ακόλουθα:

 

1) Ασφαλιστικό : Μειώσεις σε παλιές, νέες συντάξεις, ΕΚΑΣ και κατασχέσεις σε οφειλέτες

 

Η κυβέρνηση, βάσει Μνημονίου, πρέπει να προχωρήσει στηνεκκαθάριση και καταβολή τουλάχιστον του 30% των κύριων συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μεταξύ της 13/5/2016 και της 31/12/2016.Οι συντάξεις αυτές θα καταβληθούν έως και 20% λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

 

Παράλληλα, πρέπει να γίνει εκκαθάριση-καταβολή τουλάχιστον 13.8000 επικουρικών συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μεταξύ 1/1/2015 και 31/12/2016.Οι συντάξεις αυτές θα καταβληθούν μειωμένες έως και 50% λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

 

Την ίδια ώρα, πρέπει να «τρέξει» ο επανϋπολογισμός όλων των καταβαλλομένων κατά την 12/5/2016 κύριων συντάξεων (πλην των συντάξεων του ΟΓΑ), με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.Από τον επανϋπολογισμό τους θα προκύψει η ”προσωπική διαφορά”. Αν η διαφορά αυτή (επανϋπολογισθείσα σύνταξη μείον καταβαλλόμενης) είναι θετική, τότε αυτή θα κόβεται έως 18%. Εκτιμάται πως 2 στους 3 σημερινούς συνταξιούχους (δηλ. κοντά στο 1,5 εκατ. ασφαλισμένων) θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους.Επίσης πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τους νέους όρους καταβολής του ΕΚΑΣ το 2019. Το ΕΚΑΣ το οποίο λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι των 664 ευρώ, θα μειωθεί ξανά σε σημείο εκμηδενισμού.

 

Ενώ θα πέφτει «τσεκούρι» στις συντάξεις, θα ετοιμάζονται κατασχέσεις για τους αυταπασχολούμενους με χρέη στα ταμεία. Γι’ αυτό πρέπει να συνταχθείέκθεση σχετικά με τις περιπτώσεις των οφειλετών των ταμείων που έχουν αντιμετωπισθεί, τον αριθμό των υποθέσεων που θα ελεγχθούν και με ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης όλων των οφειλών στη βάση δεδομένων τουΚέντρου Είσπραξης Ανεξοφλήτων Οφειλών (ΚΕΑΟ).Οι οφειλέτες του τέως ταμείου των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων (ΕΤΑΑ) δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Όταν ενταχθούν, θα ξεκινήσει το ”κυνήγι” για την είσπραξή τους, το οποίο θα φτάσει ακόμα και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

 

2) Κοινωνικά επιδόματα: Κόβουν από τους συνταξιούχους για να τα δώσουν σε τράπεζες – ιδιοκτήτες ακινήτων

 

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στηνπανεθνική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.Το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της αναπηρίας ισχύει ήδη για την Αττική και στόχο έχει να ”ξεδιαλέξει” τους ανάπηρους που μπορούν να εργασθούν από τους ανάπηρους που δεν μπορούν. Για τους ανάπηρους που μπορούν να εργασθούν θα πρέπει η κυβέρνηση να τους βρει δουλειά, μειώνοντάς τους το επίδομα το οποίο λαμβάνουν σήμερα.

 

Παράλληλα, πρέπει να «τρέξει» τημεταρρύθμιση του συστήματος των μεταφορικών επιδομάτων.

 

Με όχημα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών τις οποίες εκδίδει σε ειδικές κατηγορίες π.χ. συνταξιούχους, ανέργους, φοιτητές, μαθητές κλπ.

 

Την ίδια ώρα, πρέπει να θεσπισθούν επιδόματα στέγασης. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει για την παροχή αυτού του επιδόματος σε πολίτες που πληρούν πάνω-κάτω τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προκειμένου να αποπληρώνουν το στεγαστικό δάνειό τους στις τράπεζες ή το ενοίκιό τους στους ιδιοκτήτες. Τα κεφάλαια με τα οποία θα επιδοτηθεί το επίδομα αυτό θα προέλθουν από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις το 2019. Σύνταξη μελέτης για τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων.

 

Εξάλλου, πρέπει να συνταχθεί μελέτη για τημεταρρύθμιση στα εκπαιδευτικά επιδόματα. Στόχος η περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός της πόλης στην οποια διαμένουν μόνιμα.

 

3) Εργασιακό : Επίθεση στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου διοικητικού  συστήματος αξιολόγησης  της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με αυτό, αν στις επιχειρήσεις που ΄ναι μέλη μίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης δεν εργάζεται το 50% +1 των εργαζομένων του ίδιου κλάδου, τότε μία κλαδική συλλογική σύμβαση δεν θεωρείται «αντιπροσωπευτική» και, άρα, οι όροι της δεν είναι υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της ένωσης αυτής.

 

Παράλληλα, πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της «διαιτησίας».

Στόχος είναι να πάψει να είναι υποχρεωτική η ισχύς των όρων μιας συλλογικής σύμβασης η οποία υπογράφεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών μετά από παρέμβαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

 

4) Ανεργία :  Νέα προγράμματα επιδοτήσης της ελαστικής απασχόλησης

 

Η ένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στην αγορα εργασίαςείναι ένα από τα βασικά μνημονιακά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, πρέπει να εντάξει σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (δίνοντας του μάξιμουμ 492 ευρώ καθαρά κάθε μήνα για ένα προσωρινό διάστημα) ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα όσων φτωχών επιδοτούνται από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

 

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων προγραμματών κατάρτισης για τους ανέργους, διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Κεφαλαίου του εργατικού δυναμικού ενός νέου μοντέλου για τα προγράμματα ενεργής απασχόλησης.Στο επίκεντρο του θα είναι η ‘’ζήτηση’’, δηλαδή οι ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι οι δυνατότητες του εργατικού δυναμικού.

 

5) Δημόσιο: Μειώσεις μισθών με «όχημα» την αξιολόγηση

 

Η κυβέρνηση προχωρά μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι στην«ηλεκτρονική αξιολόγηση»του προσωπικούΑξιολόγηση των μόνιμων υπαλλήλων (πλην στρατιωτικών, αστυνομικών, εκπαιδευτικών, δικαστικών) με βάση τις εργασιακές επιδόσεις μέσω της χρήσης μίας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η αξιολόγηση θα συνδεθεί και με το μισθολόγιο. Όποιος υπάλληλος αξιολογηθεί αρνητικά σε τρεις διαδοχικές κρίσεις, θα πέφτει ένα μισθολογικό κλιμάκιο, δηλαδή θα μειώνεται ο βασικός μισθός του.

 

Παράλληλα, συνεχίζει να «τρέχει» την εθελοντική κινητικότητα. Ανά τρεις μήνες, οι υπάλληλλοι θα δηλώνουν σε ποια υπηρεσία θα ήθελαν να μετατατεθούν –αποσπασθούν και αυτό θα συμβαίνει εφόσον πληρούν τα κριτήρια της θέσης στην οποία θέλουν αποσπασθούν –μετατεθούν και δεν αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στην υπηρεσία από την οποία θέλουν να φύγουν.

 

Δεδομένου,όμως, των περιορισμένων μόνιμων προσλήψεων , έχουν γιγαντωθεί τα κενά και έτσι πολύ δύσκολα μπορούν να μετατεθούν υπάλληλοι.  Την ίδια ώρα, οι συνεχίζονται μόνιμες προσλήψεις σε αναλογία με τις αποχωρήσεις. Φέτος θα γίνει 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις που έγιναν πέρσι, το 2019 θα γίνει 1 πρόσληψη για 2 φετινές αποχωρήσεις, ενώ από το 2020 και μετά , θα γίνει 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση. Την ίδια στιγμή που οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας πολλοί κρίσιμοι τομείς –όπως η υγεία- εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και μάλιστα με κρατιική επιδότηση. Ο λόγος τη σύμπραξη του δημοσίου ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, στον οποίο διοχετεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ τις ίδιες ανάγκες θα μπορούσε πολύ φθηνότερα και πολύ ποιοτικότητα να τις καλύψει το ΕΣΥ. Παράλληλα, τις ελλείψεις μονίμου προσωπικού καλύπτονται εν μέρει με αλλεπάλληλα κύματα προσλήψεων προσωρινών συμβασιούχων…

 

Δ. Κ.