Μετά την Novartis η σειρά της TEVA;

Μετά την Novartis η σειρά της TEVA;

(του ειδικού συνεργάτη μας)

Εκείνο το χειμωνιάτικο βροχερό πρωϊνό του Δεκεμβρίου του 2013 στα γραφεία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρίας γίνονταν μια τακτική συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της και στελέχη εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται. Πριν την έναρξη των συνομιλιών, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις φλύαρες συναντήσεις προηγούνται συνήθως οι γνωστές βαρετές κουβέντες για τον καιρό, την τρέχουσα αθλητική ειδησεογραφία, και μερικές άνευ ουσιαστικού λόγου φιλοφρονήσεις ή επιτηδευμένο ενδιαφέρον «για την σύζυγο και τα παιδιά» καθώς και αθώα πειράγματα. Αυτή την φορά ωστόσο υπήρχε μια ξεχωριστή συζήτηση που είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνης Γεωργιάδης:

-«Δεν είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας που έγινε μια περικοπή στις δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες έτσι ώστε να φύγουν από την μέση τα τρωκτικά που απαξιώνουν το επάγγελμά σας;» ρώτησε το στέλεχος της συνεργαζόμενης εταιρίας τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της φαρμακευτικής εταιρίας.

-«Καταρχάς η περιστολή των δημόσιων φαρμακευτικών δαπανών είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά το πώς ακριβώς θα γίνει είναι στην ευχέρεια του υπουργείου. Αλλά ποιος σας είπε ότι τα τρωκτικά μένουν απ’ έξω;» απάντησε εκείνος.

-«Δηλαδή; Δεν μειώνονται τα περιθώρια λαδώματος αφού μειώνεται το σύνολο των δαπανών και έτσι μαζί τους και το σύνολο των προμηθειών που θα πάνε στους διάφορους που μεσολαβούν;» ξαναρώτησε ο συνεργάτης.

-«Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει! Τώρα είναι που αυξάνονται αυτά τα περιθώρια» απάντησε ο προερχόμενος από την βιομηχανία φαρμάκου. Για να συνεχίσει αμέσως μετά στους έκπληκτους παραβρισκόμενους συνομιλητές του: «Για να καταλάβετε τι εννοώ, μόνο φέτος πρέπει να συρρικνωθεί η πίτα των 5,5 δις ευρώ περίπου σε 1,9 δις. Από αυτό βγάλτε από την μέση το 0,9 δις που είναι ανελαστικές δαπάνες και αφορά κυρίως μοναδικά πατενταρισμένα φάρμακα που είναι πανάκριβα και δεν υπάρχουν άλλα ισάξια για περιπτώσεις καρκίνου, AIDS κ.λπ. Τι απομένει; 1 δις ευρώ για να μοιραστεί ανάμεσα στις εταιρίες που μέχρι πέρσι είχαν μερίδιο συνολικά 3 δις ευρώ. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για αυτές τις εταιρίες και πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μείνουν μέσα στην αγορά!»

-«Εντάξει» αντέτεινε ο συνομιλητής. «Αλλά δεν είναι ασύμφορο για τις εταιρίες να λαδώνουν για να μείνουν σε μια αγορά που διαρκώς συρρικνώνεται και οδηγεί σε χαμηλότερους τζίρους; Ποιο το όφελος να το κάνουν;»

-«Να είσαστε σίγουρος, ότι αν δεν τους συνέφερε δεν θα το έκαναν. Και οι περισσότερες Ελληνικές εταιρίες σαν την δική μας δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν. Μένουν μόνο οι μεγαλύτερες και οι πολυεθνικές για άλλους λόγους. Ακόμη και όταν καθυστερούν πολύ να πληρωθούν από το δημόσιο. Το κάνουν διότι τους αρκεί να τιμολογήσουν έστω και ένα χάπι στο ελληνικό δημόσιο για να παίζουν έτσι με την τιμή αναφοράς της Ελλάδας που είναι σχετικά ψηλότερα από τις συνηθισμένες τρεις χαμηλότερες της ΕΕ (η Λετονία και η Ρουμανία είναι συνήθως οι άλλες δύο) και με αυτόν τον τρόπο να κερδίζουν στην τεχνητή συγκράτηση των τιμών εδώ και στην μερική αύξηση που κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με άλλα λόγια, για κάθε ένα ευρώ αύξηση εδώ στην Ελλάδα ανά σκεύασμα θα πάρουν έως και 30 ευρώ πάνω στο ίδιο σκεύασμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα έχουν κάθε λόγο να δώσουν κάτι παραπάνω εδώ για να κρατηθούν».

-«Μάλιστα…» αναστέναξε ο οπαδός του Άδωνη. «Όμως η εισαγωγή των γεννόσημων δεν επιτρέπει στις ελληνικές εταιρίες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σαν την δική σας να πάρουν μερίδιο στην αγορά και έτσι να κερδίσουν ότι χάνουν από τις πολυεθνικές;»… προσπάθησε να σημειώσει για να πιστώσει κάτι στον αγαπημένο του πολιτικό.

-«Όχι βέβαια! Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει» επανήλθε εμφανώς νευριασμένος ο εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. «Ο υπουργός αυτή την στιγμή πριμοδοτεί ουσιαστικά την μεγάλη Ισραηλινή πολυεθνική TEVA που με εργοστάσια σε όλο τον κόσμο έχει πετύχει πολύ μεγάλη συμπίεση του κόστους παραγωγής και κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στις ελληνικές εταιρίες. Ξέρετε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο και είναι κρίμα που ένας πατριώτης πολιτικός σαν τον Άδωνη την απαξιώνει προς όφελος των Ισραηλινών. Για αυτό και κορυφαίοι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι όπως ο Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, έχουν στραφεί ανοιχτά εναντίον του και στηρίζουν πλέον με δημόσιες δηλώσεις την αντιπολίτευση. Και όταν λέω ότι ο Άδωνης στηρίζει την TEVA, εννοώ ότι την στηρίζει εις βάρος των ελληνικών προϊόντων που είχαν πετύχει κάποιες καλές αποδόσεις και είχαν μια προστιθέμενη αξία. Πλέον μας συμφέρει να τα εξάγουμε στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία ή όπου αλλού ακόμη δεν έχει μπει η TEVA. Kαι να μην σας φανεί παράξενο αν αύριο αντιμετωπίσουμε ακόμη και έλλειψη για την εγχώρια αγορά»….

Οι ομιλητές σιώπησαν προβληματισμένοι και ξεκίνησαν τις τακτικές εργασίες της επαγγελματικής τους συνάντησης. Λίγο καιρό μετά είχαμε την επίσημη στήριξη του ιδιοκτήτη της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, και την διακοπή της συνεργασίας του με τον νομικό σύμβουλό του, τον ακροδεξιό Αρ. Μπαλτάκο που ακόμη ήταν ο επίσημος γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη… Είχε προηγηθεί και ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων για τις σχέσεις Άδωνη Γεωργιάδη και TEVA και ακόμη και ένα ταξίδι του υπουργού στο Ισραήλ. Ενίοτε, στον καπιταλισμό, ο αντισημιτισμός του ακροδεξιού Άδωνη πάει χέρι-χέρι με τον σιωνισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων….